Radnici na postrojenjima TENT-a životno ugroženi

1
148

Pokret Ne davimo Beograd upozorava javnost na teške uslove rada zaposlenih u Elektroprivredi Srbije (EPS), kao i u povezanim i privatnim firmama  koje rade na održavanju postrojenja u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Nedavno je u bloku B1 TENT-a poginuo radnik na svom radnom mestu usled pada sa ogromne visine u ponor, a kako nam građani i zaposleni u ovom postrojenju javljaju, ovaj incident sa smrtnih ishodom samo je jedan u nizu lakših i težih povreda radnika.

Naime, u postupku restrukturiranja Elektroprivrede Srbije nastalo je više zavisnih firmi koje su na postrojenjima TENT-a angažovane za pružanje usluga održavanja. Na ovaj način EPS izbegava direktno zapošljavanje ljudi, a ovo za posledicu ima nekoordinisane aktivnosti, lošije standarde izvođenja radova i velike rizike za zaposlene. Ovi ljudi, kao i oni angažovani u privatnim firmama u okviru TENT-a, nemaju ista prava, standarde bezbednosti na radu i generalne uslove rada kao oni koji su angažovani u EPS-u, koji ni sam nije imun na veliki broj povreda i rizika za zaposlene.

Ne davimo Beograd godinama unazad ukazuje na rizike kojima su izloženi zaposleni na nebezbednim gradilištima, velikim potrojenjima i na problem bezbednosti na radu u celini. Umesto odlučnog odgovora,  Dobrica Veselinović osuđen je zbog organizacije protesta na koji smo pozvali prilikom smrti dvoje radnika na gradilištu Beograda na vodi.

Zaštita na radu je bazični minimum koji svaki poslodavac mora po zakonu da obezbedi. Država ne sme kalkulisati kao u slučaju EPS-a i ignorisati očigledne manipulacije, već mora da vrši stalnu i adekvatnu kontrolu rizičnih radnih mesta, kako bi osigurala što bezbedniji rad svojim građanima. Isto tako, moraju se procesuirati neodgovorni poslodavci koji veoma dobro zarađuju na radničkoj muci i saradnji sa režimom, ali im je zaštita na radu luksuz.

Da Vas podsetimo:  Epidemija levičara

IZVOR: Ne davimo Beograd

1 KOMENTAR

  1. ,,Isto tako, moraju se procesuirati neodgovorni poslodavci koji veoma dobro zarađuju na radničkoj muci i saradnji sa režimom, ali im je zaštita na radu luksuz.,,
    Ovo mora da je prepisano iz nekog clanka kada je bilo na snazi samoupravljanje???DANAS se o tome ne pise…VAZNO je sada afirmativno pisati i stititi eksploatatore. Sve ostalo pod tepih..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime