Gasi se polovina Radoicinih medija

0
967

radoicaTri od osam medija koja je prošle godine kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević prestala su sa radom, dok četvrti verovatno čeka ista sudbina. Razlozi za probleme Centra za informisanje Novi Kneževac, Televizije Požega i Radio televizija Brus i Kragujevac su isti – vlasnik nije ispoštovao kupoprodajni ugovor

Ugovor o privatizaciji obavezuje kupca da minimum dve godine isplaćuje zarade zaposlenima, ulaže u osnovna sredstva kupljenog medija, kao i da najmanje pet godina obavlja informativnu delatnost. Svaku od ovih ugovornih obaveza Milosavljević je u slučaju četiri medija prekršio.

Centar za informisanje Novi Kneževac koji je informisao na mađarskom jeziku i u okviru kog su poslovale Novokneževačke novine i kablovski TV kanal ugašen je krajem prošle godine. Milosavljević se u svom mediju nikada nije pojavio, a svih sedmoro zaposlenih je uzelo otpremnine pre privatizacije.

RTV Brus koji je Milosavljević takođe preuzeo bez ljudi ugašen je početkom maja. Četvoro radnika koje je angažovao krajem prošle godine napustilo je ovu medijsku kuću u aprilu jer za pet meseci rada nisu bili plaćeni. Goran Minić koji je posle privatizacije postavljen za v.d. direktora rekao je UNS-u da je iz istog razloga podneo ostavku.

– Novi vlasnik nije izmirio obaveze ni prema radnicima, ni prema državi. Preduzeće je puno dugova. Razgovarao sam sa njim, rekao mi je da će sve da sredi, ali nikakve pomoći nije bilo – dodao je Minić.

TV Požega od 1. septembra prestaje da emituje program. Kako je UNS-u rekla direktorka Snežana Dragojlović, zaposleni nisu uspeli da stupe u kontakt sa Milosavljevićem iako će mu 18. septembra, dva meseca nakon što su primili poslednju platu, država blokirati račun zbog neplaćenih doprinosa.

Da Vas podsetimo:  Mršav učinak Medijske strategije: Medijski zakoni čekaju novu Skupštinu i Vladu, već istekao rok za Zakon o javnom informisanju

Zbog nepoštovanja ugovora od strane kupca, Sindikat Nezavisnost Radio televizije Kragujevac tvrdi da ih gotovo izvesno očekuje raskid privatizacije.

Šta će država da uradi sa medijima nakon eventualnog raskida ugovora – u nadležnom ministarstvu UNS nije dobio odgovor.

Osim potvrde da kršenje ugovornih obaveza za posledicu ima raskid privatizanice, UNS iz Ministarstva privrede nije mogao da dobije druge informacije. Rekli su da novinarska pitanja moramo u pisanoj formi da poštom dostavimo Ministarstvu i da ne mogu odgovoriti ni na mejl.

Radoica Milosavljević javio se na UNS-ov telefonski poziv. Prekinuo je vezu kada je čuo ko ga zove.

Komšijske novosti / cenzolovka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime