Radoičina medijska imperija

0
954

unnamedRadoica Milosavljević, kontroverzni biznismen iz Kruševca za kratko vreme postao je vlasnik 7 lokalnih televizijskih kuća. Poslednje što je kupio bili su TV Caribriod iz Dimitrivgrada i TV Pirot. Ovu televizijsku stanicu kupio je za 26.3000 evra, što je za 9 evra više od početne cene. Milosavljević je prethodno kupio RTV Pančevo, RTV Kragujevac,, RTV Kruševac, TV Požega i Centar za informisanje Novi Kneževac. Kako je ranije izjavio, tu neće stati sa kupovinom medija, plnirao je da u svom vlasništvu ima ukupno 11 medijai i to pre svega iz “komercijalnih razloga”, a do sada je ukupno za ove medije dao blizu 300.000 evra. Milosavljević ne krije ambiciju da stvori svoju medijsku imperiju, a otkupio je i dokumenatciju za privatizaciju TANJUG-a, uprkos navodima Agencije za privatizaciju i upozorenjima iz novinarskih udruženja da su zakonom predviđena ograničenja koja bi trebalo da spreče stvaranje medijskog monopola, odnosno koncentraciju više medija u rukama jednog vlasnika.

Ko je Radoica Milosavljević?

Radoica Milosavljević je kako ovih dana piše srpska štampa kruševački biznismen i vlasnik nekoliko preduzeća. Kao kadar SPS-a, a od 2009. do 2012. godine bio je zamenik gradonačelnika Kruševca, a za televiziju N 1 rekao je:

“Interesantno je da imam i Dom zdravlja sa 40 radnika, visoku školu za industrijski menadžment i fabriku koja mi je omogućila da steknem kapital. Želim da sa zaposlenima radim korektno i da te televizije rade bolje.” Ovaj biznismen je u istoj izjavi nazvao neistinitim pisanja medija da je 4 godine robijao, dodajući da 1978. godine jeste bio osuđen na 16 meseci kao predsednik FK “Napredak”.

Milosavljević je negirao vezu sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, takođe Kruševljaninom, ali i vezu i SNS, a Blic je preneo ovakvu njegovu izjavu:

Da Vas podsetimo:  Slom srpske nacionalne svesti

“Televizije kupujem samo u interesu svog džepa, a ne džepa SNS ili Bate Gašića. Njega poznajem, ali nemam nikakve poslovne veze s njim. Uostalom, nisam ni član SNS, već SPS, i to od osnivanja. U vlasti sam bio kao zamenik gradonačelnika od 2009. do 2012. i od tada nisam više aktivno u politici, već u biznisu. Ozbiljan sam kupac i ne znam šta je tu vama čudno .”

A u istom listu izneti su i podaci o “dosadašnjem “radu” ovog kruševačkog biznismena starog 68 godina:

– vlasnik preduzeća za proizvodnju plastične ambalaže „Sloga“.
– vlasnik klinike „Sloga medik“
– dva puta osuđivan (zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave 1985. godine je osuđen na 18 meseci zatvora, a 1988. je ponovo osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja)
– bio direktor Sportskog centra, predsednik FK Napredak i predsednik Sportskog saveza
– 2009-2012. bio zamenik gradonačelnika

Kako je ovih dana uz podatke o prodaji lokalnih medija širom Srbije više puta spominjan Radojica, a sa njim I Bata Gašić, oglasio se i ministar odbrane Bratislav Gašić koji negira bilo kakvu poslovnu povezanost s Milosavljevićem.:

“Nemam nikakve veze, kao ni moja porodica, s mogućim kupovinama televizijskih stanica od Milosavljevića. Takva informacija je apsolutno netačna.”

Zna Radoica za koga i zbog čega kupuje medije, a država mu se ne meša u posao

Još četiri medija planira Radioca da kupi, koja ,uskoro ćemo videti, jer rasprodaja lokalnih medija se nastavlja. U ovom trenutku malo kome je u Srbiji stalo da kontroliše kupovinu medija, da kontroliše finasijsku snagu novih vlasnika i mogućnost nastavka delatnosti. Veliki broj profesionalnih novinara već je otišao iz lokalnih medija, ovog puta uz pristojnu otpremninu, znajući šta ih očekuje njihovom privatizacijom, a posebno poučeni iskustvom kolega od pre 7-8 godina kada je započela rasprodaja lokalnih medija i kada su za male pare prodate desetine radio televizijskih stanica koje danas gotovo i ne postoje, ili su tek naznake onoga što je nekada bio Radio Čačak, Radio Užice, Kraljhevo, Radio Niš…a tada novinari i zaposleni u tim medijima nisu imali opciju odlaska uz otpremninu od 200 evra po godini staža. Da podsetimo,.i tada su se kupci medija zakljinjali da će nastaviti delatnost, da neće otpuštati novinare, da će poštovati profesiju, a to obećanje trajalo je mesec- dva, najviše godinu dana. Ipak, da sačekamo! Možda je Radoica izuzetk od pravila. On “zna kako i zašto kupuje” medije. Ako mu se država ne meša u posao, zašto bi i mi? Rekao je Radoica, ne interesuje ga politika, samo biznis, “komercijalna strana” medija. A znamo svi već unapred: najmanje su tu važni zaposleni. Biće uvek nekih drugih koji će bezrezervno slediti staro “korisno” pravilo: “veži konja gde ti gazda kaže”. Nema šta, Radoica će biti pravi medijski gazda. Zna on i u politici i u “biznisu”, znaće i u medijima.

Da Vas podsetimo:  FILMSKA PRIČA: Prodavao dresove za bolesnu decu, a sada je direktor srpskog superligaša!

Novka Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime