Radoje

0
1189
Goran Trifunović / Foto: printscreen (gminfo.rs)

„Je li, bre, Pranjanci, a i vi, ostali Srbi- evo, već je prošlo 19 godina, a još mi nije jasno, što me zaklaste? Znate ono, kad ste petog oktobra pobedili, pa po svim selima pravili proslave, a mi, volovi, plaćali glavom… U, redu, ne kažem, treba da se podnese neka žrtva, bolje je i mi, volovi, da platimo glavom, nego neko nedužno čeljade, al’ vi ga, brate preteraste!!!

Pa, zar niste mogli da slavite tako što ćete nešto da radite, pa makar i nas upregli, bar bi nam ostala glava na ramenima. I, da ste nešto uradili, pa da nam ne bude žao… Kol’ko vidim, opet su na vlasti oni čiji ste silazak na vlasti slavili našom krvlju. ‘Oćete li ih opet čupati iz fotelja, a mi plaćati glavom. Dobro, znamo mi, takva je volujska sudbina, ali, ima li u ovoj zemlji neko pametniji od nas? Znate,valjda, da nas možete upotrebiti mnogo korisnije.

I, još nešto, kako vam se ne smuči od tolikog našeg mesa, što ne pojedoste neko pile ili zeca? Znate i sami kako su ukusni sir i paradajiz u ove jesenje dane… Poklaste nas, k’o da smo vam najveći neprijatelji, a sad se žalite kako po selima ima sve manje stoke. Ako, tako vam i treba… Koga ćete da koljete kad budete menjali neku sledeću vlast? Ima još volova, a? Mogli ste, ljudi, da nazdravite sa rakijom i nastavite dalje. Jok, vi ‘oćete da pokažete da niste bili deo bivšeg režima, pa udri po volovima! A, što bre? Verno smo vas služili, radili k’o… pa, volovi, a sve za stan i hranu.

A, vi nama tako? Ako ćemo da teramo mak na konac, što ne odete da okrenete nekog vola u Prištinu ili Ulcinj? Na jahtu nemojte ulaziti, tamo se i volovi hrane morskim plodovima. Pa, Srbi, i mi volovi znamo da su se borci posle prelaska Kajmakčalana „gostili“ lakom hranom. Šta bi bilo sa vama da su i oni navalili na volujsko pečenje? Jok, vi odmah, čim malo lakne donjem delu ledja, vi bi da „okrenete“ vola. Pa, jel’ to pošteno? Zamislite da ste vi volovi?

Da Vas podsetimo:  Intelektualac kao meteorolog

Sa mnom je bilo, stradao sam da bi se vi veselili, ali, molim vas zbog vas samih i vaše budućnosti. Promenite upotrebu volova, ili je vratite, kako vi to sad moderno kažete, „na fabrička podešavanja“. Biće vam bolje, a volovima gore, a uostalom, vidite da što nas više koljete, sve nas više ima“.

Goran Trifunović
Izvor: gminfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime