Rafovi puni srpske robe, Albanci pljuju Haradinaja

1
2227

Obišli smo više glavnih tržnih centara u južnom albanskom delu Kosovske Mitrovice da se uverimo ima li srpskih proizvoda u njima i da li ikome ovde pada na pamet da ih ukloni ili pak zapali.

Više vlasnika glavnih tržnih centara u južnom albanskom delu Kosovske Mitrovice nije pomislilo a kamo li pokušalo da ukloni srpske proizvode sa rafova. Srpski proizvodi su kao i svi drugi na vidljivim mestima i sa jasnim cenama.

Vlasnici trgovinskih radnji, ali i drugi Albanci kupci, nisu želeli da se fotografišu za medije ali su vrlo rado govorili o nerazumnoj odluci Ramuša Haradinaja o povećanju takse od 100 odsto za srpsku robu koja dolazi iz Srbije koju je Priština uvela 21. novembra.

-Niko nas nije pitao za takvu ludu odluku Haradinaja. Haradinaj treba da se resetuje i da se urazumi. On nikada nije radio niti zna šta je rad. Sve je stekao….. Neka kaže Haradinaj koja to albanska porodica ne hrani svoju decu srpskom plazmom za koju nema ravna nigde u svetu. Roba je najviše i najbrže povezala Albance i Srbe posle konflikta 1999. godine , ali Haradinaj je sve vratio za dvadeset godina unazad – govori iz daha sredovečni Albanac sa uljem “Dijamant“ i mlekom “Moja kravica“ u cegeru bar što se videlo.

– Celo Kosovo je pšenicu dobijalo iz Srbije a eto od te pšenice i tog brašna albanski pekari su pravili najevtiniji hleb u regionu. I bar 50 odsto Srba u severnoj Mitrovici kupuje leb iz albanskih pekara. Srbi i dan danas dobijaju perece iz pekare “kod Jadrana“, pa zar je to loše. Za ovo je direktan krivac Haradinaj i on sigurno neće ispaštati od toga. Ispašatmo mi obični ljudi , a Kosovo je puno siromašnih albanskih porodica. To Haradinaj treba da zna – kaže drugi Albanac skoro u centru južnog dela Mitrovice.

Da Vas podsetimo:  Ispovest Svetlanča Nakova, vojnika JNA davljenika iz Splita: Gledao sam smrti u oči 1991. godine

– Na Kosovu je najviše 15 Albanaca uvozilo robu iz Srbije. Tako ima onih koji su glavni za uvoz građevinsnog materijala, drugi su uvozili prehrambene artikle, treći drugu robu ….. I oni sada najviše gube a toliko su dobro sarađivali sa srpskih preduzećima što je bilo na obostranu korist i na korist Albanaca na Kosovu. Sad je ovo gubitak za sve a onaj koji je uveo ovu meru neće osetiti ništa – kaže vlasnik jednog velikog i bogatog tržnog centra u kome su do sada redovno kupovali i Srbi iz severnog dela grada.

-Taj koji pali i baca srpsku robu nije pri čistoj svesti – samo to mogu da kažem kaže jedan Albanac na naše pitanje da prokemenatriše paljenje srpskih proizvoda.

-Albanci će preko Bajgore i Podujeva unositi srpsku robu na Kosovo, nosili je makar na leđima i konjima. Haradinaj ne zaslužuje poodavno to mesto gde se nalazi. Ova odluka više pogađa Albance nego Srbe . kaže jedan Albanac na samoj kasi jednog velikog tržnog centra u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Zoran Vlašković

1 KOMENTAR

  1. Zao mi sto Albanci nisu razumjeli, taksu od 10% a potom 100% djelo je Americkog nauma, a Haradinaj je morao samo da izvsi zadatak!! Bas briga Amerikance kako zive Siptari i Srbi na Kosmetu !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime