Raj za nepce: Mekane i mirisne krofne sa kremom od vanile i pomorandže

0
248
Foto: printscreen ( Bakina Kuhinja )

Sastojci za testo:

500 grama glatkog brašna
2 grama soli
¼ kašičice muškatnog oraščića
60 grama šećera
kašičica šećera
2 žumanca
1 jaje
jedna kesica suvog kvasca
55 grama mlake vode (cca 40°C)
280 grama toplog punomasnog mleka
100 grama maslaca
korica pomorandže/limuna po želji
1 l ulja

Sastojci za kremu:

500 grama punomasnog mleka
4 žumanca
1 jaje
200 grama šećera
45 grama glatkog brašna
prstohvat soli
2 kašičice pravog ekstrakta vanile
korica dve pomorandže
30 grama maslaca
šećer u prahu

Priprema testa:

U posudu prosejte brašno, dodajte so, šećer i muškatni oraščić, te promešajte.
Na srednje jakoj vatri ugrejte mleko, te prelijte preko hladnog maslaca, koji ste prethodno stavili u posudu da se otopi i sjedini.
U jednoj čaši pomešajte kvasac i kašičicu šećera s mlakom vodom. Voda ne sme biti prevruća. Optimalna temperatura je oko 40 Celzijusa.
Ostavite par minuta da kvasac nadođe. Znaćete da je spreman kad se na vrhu pojavi nešto poput pene.
U posudu s brašnom dodajte umućena jaja, mlaku mešavinu mleka i maslaca, te nadošli kvasac.
Po želji možete dodati koricu pomorandže ili limuna.
Na mikser stavite nastavak za dizana testa, pa ostavite da radi 5-10 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od stranica posude. Možete koristiti i ručni mikser s pripadajućim nastavcima za testo ili varjaču.
Prebacite ga u pobrašnjenu ili lagano namašćenu posudu, prekrijte čistom krpom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplom da se udvostruči, otprilike jedan sat.
Tada ga na pobrašnjenoj površini malo premesite i razvaljajte na debljinu od 1.5 do 2 cm.
Koristeći okrugli izrezivač razmere 5 cm napravite krofne.
Prebacite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite 20-30 minuta da odmore i narastu. Ako ih ostavite predugo, onda će se previše dignuti i prilikom pečenja postati šuplje.
Krofne pecite u vrućem dubokom ulju (na temperaturi između 170 i 180°C) par minuta na obe strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Nemojte peći previše krafni ođednom jer će to previše smanjiti temperaturu ulja pa će biti masnije i neće imati dovoljno prostora da narastu.
Kad su gotove, stavljajte ih na tanjir obložen papirnatim ubrusima.
Pre punjenja kremom ostavite ih da se u potpunosti ohlade.

Da Vas podsetimo:  Hrskavi pohovani kačkavalj

Priprema za kremu:

U loncu srednje veličine s debelim dnom ugrejte mleko.
U jednoj posudi pomešajte žumanca, jaja, šećer, brašno i so.
Vruće mleko postepeno dodajte u posudu sa žumancima, neprestano mešajući varjačom kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dodati polovinu ili dve trećine vrućeg mleka.
Prelijte tečnost u lonac s preostalim mlekom i neprestano mešajući zagrevajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
Kad je gotovo, dodajte koricu pomorandže, ekstrakt vanile i maslac.
Mešajte dok se maslac ne rastopi, a potom kremu protisnite kroz cedilo u čistu posudu kako biste uklonili grudvice nastale tokom kuvanja.
Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu kreme kako se na vrhu ne bi stvorila „kožica“.
Stavite u frižider da se ohladi.
Kad ste spremni da punite krofne, ohlađenu kremu prebacite u poslastičarsku kesicu s nastavkom za punjenje.
U nedostatku, uek možete krofne preseći pa ih tako puniti ili koristiti neki manji okrugli nastavak, ali prethodno s nečim napraviti rupu.

Saveti:

Pre nego što sipate mleko da grejete, zalijte lonac vodom. Tako vam mleko neće zagoreti.
Krofne su najukusnije ako ih jedete isti dan, a možete ih čuvati i u posudi s hermetičkim poklopcem kako bi zadržale mekoću i svežinu.
Ako vam je ulje prevruće, krofne će prebrzo potamneti, te će biti teške i sirove iznutra. U suprotnom, ako nije dovoljno vruće, biće masne.

Izvor: Stil

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime