Rakija leči ovih 10 zdravstvenih problema bolje nego lekovi

0
2966
Foto: pixabay.com

„Popij malo rakije, biće ti bolje“ – rečenica je koju ste sigurno čuli bar jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj lekovitosti prenose se s kolena na koleno.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem lekovitog bilja rakiji kao i slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njinom konzumacijom ipak treba da budemo oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zalečiti određene zdravstvene probleme.

U nastavku vam donosimo listu tegoba koje su naši stari decenijama uspešno lečili rakijom.

1. Bol u želucu

Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Grlobolja

Ako je grlobolja tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj s par kašika rakije.

4. Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namenu posebno se preporučuje komovica – rakija koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti

Među obolelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

Da Vas podsetimo:  Poslušao je oca i nije otišao u politiku a onda uspeo da sve oboji radošću

7. Otoci

Rakija dokazano hladi kožu pa dobro deluje na otoke. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu pa obloge kratko držite na otečenom delu tela.

8. Loša cirkulacija

Naše bake i deke često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi

Rakija s peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji

Naravno, ovde rakija pomaže samo punoletnim suvozačima jer vozači ne smeju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će rešiti i ovu tegobu.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime