Ramin „istorijski“ udar na Beograd: Obesmišljena priča o Otvorenom Balkanu

1
151

Osporavanjem albanskih zločina nad srpskim civilima, Edi Rama je u jeku konfrontacije Rusije i Zapada, pokazao pravo lice. Optužbama da je Kremlj režirao priču o Žutoj kući ne mogu se sakriti tragovi monstruoznih zločina koje je počinila OVK, kaže Dragomir Anđelković

Foto: Printscreen YouTube, Instagram/buducnostsrbijeav

Govor albanskog premijera Edija Rame na sednici Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, a u kojem je zatražio reviziju rezolucije donetu nakon izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima tokom rata na KiM, po ocenama javnosti kreće se između istorijskog i skandaloznog.

Foto : printskirin Jutjub RTS

Nesumnjivo, tvrdi istoričar Dragomir Anđelković da ovo jeste istorijski govor, jer, kako kaže, posle ovako direktnog udara na Srbiju i pokušaja diskvalifikovanja svih neoborivih činjenica vezanih za monstruozne zločine počinjene nad srpskim civilima i uloge Hašima Tačija u njima – Rama je stavio tačku posle koje, bar kada je reč o odnosima Srbije i Albanije, ništa više ne može biti isto.

Ni Pavelić onda nije bio zločinac, nego borac

Nazivanje izveštaja Dika Martija o Žutoj kući, fantazijom koja je skrojena u Kremlju, poređenje „nevino“ optuženog Hašima Tačija sa Kafkinim junacima, brutalno je, ocenjuje naš sagovornik, ruganje činjenicama.

Foto: Printscreen YouTube

„On nastupa kao neko ko bi u pokušaju da odbrani Ante Pavelića i Jasenovac, rekao da Pavelić nije bio nikakav zločinac, nego borac protiv komunizma u vreme Hladnog rata. Tako on sada, u vreme sukoba Zapada i Rusije, pokušava da odbrani Hašima Tačija, praveći paralele sa Zelenskim“.

Dobar, loš, zao
Foto: Ukrainian Presidential Press Office

Stavljajući priču u kontekst sukoba na istoku Evrope, Rama je pozvao prisutne da ne prave paralele između Kosova i Krima, već Kosova i Ukrajine. Zelenski bi, ustvrdio je Rama sa govornice u Strazburu, za deset godina mogao da doživi sudbinu vođe OVK koji čami u tamnici, jer je Moskva, kako je rekao, već počela da govori o trgovini organima na području Donbasa.

Da Vas podsetimo:  Evropska komisija: Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju

Poređenje Zelenskog sa Hašimom Tačijem, ima, po mišljenju našeg sagovornika smisla, ali je ovde ono nategnuto i u funkciji rusofobije koja postoji na Zapadu. Rama rusofobiju, kaže Anđelković, koristi kako bi je projektovao na naš prostor i predstavio Srbe kao male Ruse, a Albance kao žrtve

„Kao što su Albanci činili ovde razne zločine, čine ih i Ukrajinci, i kao što Srbi nisu bili nikakvi zločinci, nisu ni Rusi. Ali on koristi matricu koja je na Zapadu sada u prvom planu – zli Rusi i dobri Ukrajinci, s tim što on govori o zlim Srbima i dobrim Albancima, pokušavajući da na taj način amnestira sve albanske zločine“.

Prvorazredni neprijatelj

To govori, kategoričan je naš sagovornik, da Rama nije nikakav prijatelj Srbije već prvorazredni neprijatelj, a da se integracije sa neprijateljima – ne prave.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Oni koji su počinili zločine i žrtve ne mogu da se integrišu. Ovim što je sada rekao potpuno je obesmilio priču o Otvorenom Balkanu, i pokazao svoje pravo lice“.

Ne da li već koliko EU antisrpki deluje

Na pitanje, da li pokušaj osporavanja Rezolucije u instituciji koja je 2011. većinom glasova usvojila ovaj dokument može bitno uticati na donosioce odluka u EU, Anđelković kaže da kada je reč o EU nije pitanje da li će već koliko antisrpski delovati.

„Evropa, odnosno vodeće evropske zemlje pokušavaju da iskoriste sadašnji sukob i završe okupaciju Balkana, da otmu Kosovo od Srbije, da unište RS, i samo je pitanje u kojoj meri će koristiti i ovaj govor. A da oni već deluju protiv nas-deluju“.

Ovaj govor, ma koliko sračunat na urušavanje Srbije i ruganje njenim žrtvama ima i dobru stranu, zaključuje Anđelković, jer je njime Albanija pokazala koliko joj je zaista stalo do integracija sa Srbijom.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime