Raskomadana Srbija do Leposavića! Nova „originalna ponuda“ iz Prištine – podvala pred Vašington

2
892
Foto: printscreen

Kosovski Albanci ponovo puštaju u etar „nepristojne ponude“ Beogradu. Ovoga puta, ideja da se Srbiji „pridruži“ Leposavić i 17 sela, a da se „Preševska dolina“ pripoji Kosovu. U suštini, to je nova provokacija pred nastavak dijaloga.

Predlog za „razmenu teritorija“, ovoga puta je izneo Ljutfi Haziri, zamenik predsednika LDK (stranka Ise Mustafe) objasnivši da je to put kojim će Kosovo dobiti priznanje državnosti od Srbije.

Haziri smatra da Srbija neće prihvatiti nezavisnost KiM bez kompromisa i tvrdi da i međunarodna zajednica ima predlog da se Leposavić sa okolnih 17 sela na severu Kosova zameni sa Preševskom dolinom, odnosno, Jugom Srbije.

Nova podvala Prištine uoči nastavka dijaloga

Po njegovom mišljenju, takva „razmena teritorije“ bila bi prihvatljiva za Beograd i dovela bi do konačnog sporazuma i „međusobnog priznanja dve države Srbije i Kosova“.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića ovakve izjave su očekivane jer se bliži datum sastanaka Beograda i Prištine i u Vašingtonu i u Briselu.

„Evidentno je da se radi stvaranju negativne atmosfere uoči pregovora, ali i o čistom bezobrazluku. Ako, međutim, stvarno razmišljaju o razmeni teritorija, to može biti prihvatljivo ali onda bi trebalo da pričamo o razmeni severne Albanije sa Srbijom  i da dobijemo izlaz na more i deo Kosova, a da im ostatak prepustimo. Tada bi moglo da se priča o razmenama teritorije,“ ističe naš sagovornik.

Anđelković podseća da se o ideji razmene teritorije priča već godinama, ali da ona nije naišla na odobravanje i na jedinstvo, pre svega na političkoj sceni kosovskih Albanaca. To što Haziri tvrdi da je međunarodna zajednica za ovakav plan, je na klimavim nogama.

Razmena teritoje da, ali sa Albanijom 

„Naravno, ni za Srbiju ovakav plan nije prihvatljiv ako se priča o razmeni teritorije samo sa Kosovom, osim ako je reč o razmeni teritorije između Srbije i Albanije.  Što se tiče međunarodne zajednice, to je kompleksan pojam, jer se tu  ubrajaju i Rusija, Kina i druge države koje savim sigurno ne podržavaju Kosovo. Očito da Hazir misli samo na onaj deo međunarodne zajednice koji nas je bombardovao 1999. godine, što znači da nije u pitanju mišljenje ili plan međunarodne zajednice u punom smislu tog značenja,“ kaže Anđelković.

Da Vas podsetimo:  Zašto je na novu adresu u Podgorici stigla posebna poruka iz EU...

Haziri je dodao i da Kosovo nema druge probleme sa Beogradom osim granice, kao i da ne želi da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi „ostanu pod srpskom vlašću“. Podsećanja radi, Albanci sa Juga Srbije u više navrata su tražili da budu pripojeni Kosovu ali i da se ta tema uvrsti u agendu pregovara Beograda i Prištine.

Brankica Ristić
Izvor: Sputnik

2 KOMENTARA

  1. Polazna osnova za bilo kakve pregovore mora biti R1244 !!!! Sve ostalo je klasična VELEIZDAJA Vučića i &!!! Kosovskim Albancima bi neki pjesnik, npr. Matija Bećković, morao objasniti,
    Koliko je Srbiji stalo do njihovog priznanja ( i to pjesnički u njegovom stilu )!! Oko KiM se treba pregovarati sa Amerikancima, nevažno je učešće albanske strane, ali uz prisustvo i Ruskih predstavnika. Treba naglasiti da eventualna zamjena teritorije između Srbije i Albanije ima samo posrednu vezu sa dijelom KiM gdje je većina Albanaca!!! Sve ovo će doći na red kada se oslobodimo VELEIZDAJNIKA !!!!

  2. Nije slučajno plašenje naroda da su Bujanovac i Preševo na pregovaračkom stolu. Trik je jednostavan, kada Vučić jednog dana prizna Kosovo imaće „sjajan“ argument: sačuvali smo Medvedju, Bujanovac, Preševo zahvaljujući mojim fantastičnim pregovaračkim sposobnostima! Mislili ste da nećemo dobiti ništa?
    Meni je odavno jasno da Vučić ne može sebi da prušti da preseče autoput do Makedonije, budite sigurni u to.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime