Raskršće civilizacija

0
1696

Nekadašnja balerina, a sada putopisac Sonja Lapatanov, posle promocije pete knjiga putopisne proze Mlečni put okeana, rešila je da inspiraciju za novu knjigu pronadje upravo u Alžiru.Kako sama kaže najjači utisak na nju ostavio je jug zemlje, Tuarezi i Sahara, pustinja koja je godinama oduševljava.

Lapatanov

Lapatanov na Sajmu turizma uz obavezan čaj od mente

Kako je došlo do toga da otputujete u Alžir?

Na međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu prvi put ove godine predstavljena je turistička ponuda Alžira, sa ciljem, kako su naveli predstavnici te zemlje, da se unapredi saradnja sa Srbijom u toj oblasti.
Ambasador Alžira u Srbiji Abdelkader Mesdoua rekao je tom prilikom da ovogodišnje učešće na Sajmu turizma u Beogradu predstavlja važan signal, kao i da ta zemlja želi da se promoviše kao turistička destinacija i na srpskom tržištu. Njegovom diplomatskom angažovanošću stečeni su uslovi za početak turističke saradnje naše dve prijateljske zemlje.

Na sajmu u Beogradu sam saznala da se u narednom periodu planira studijsko putovanje za Alžir, a kako već godinama maštam da posetim tu zanimljivu zemlju, prijavila sam se i na moju veliku radost, usledio je poziv Turističke organizacije Alžira, (ONT) podržan od Ambasade Alžira u Beogradu. Tako sam se kao srpski putopisac našla u prijateljskom Alžiru, sa još tri predstavnice srpskih medija Aleksandrom Radeč, Marijom Dragić Vranković i Vesnom Milojević. Petnesti internacionalni Sajam turizma i putovanja, (SITEV) u gradu Alžiru, organizovalo je tamošnje Ministarstvo turizma i zanatstva i Nacionalni biro za turizam, pod sloganom: „Algeria; a single territory, Multiple destination“, Sajam, kome su po prvi put prisustvovali novinari iz Srbije, zajedno sa turoperatorima i predstavnicima medija evropskih i afričkih zemalja održan je pod visokim pokroviteljstvom Nj. E. Predsednika Republike gospodina Abdelaziza Buteflike.
Na sajmu održanom u prestonici ucestvovalo je vise od 10 zemalja, sa gotovo 200 izlagača. Pored domaćih predstavnika iz mnogih regija te velike zemlje, na Salonu turizma bili su prisutni i Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Francuska, Portugal, Tunis, Egipat, Maroko, Turska, Čad i Peru. Pre održavanja sajma, za predstavnike medija, Nacionalna turistička organizacija (ONT), upriličila je studijsko putovanje po severnom delu Alžira i Sahari.

Da Vas podsetimo:  Kud si poš’o sa tom ličnom kartom?

Lapatanov1

Sa Tuarezima u Sahari

Koliko dugo ste bili u Alžiru?

Desetak dana, premalo za zemlju sa toliko potencijala i turističkih atrakcija. No, ipak, info tura je bila zanimljiva, raznolika i uzbudljiva, posebno što smo na krajnjem jugu Sahare doživeli kišu koja je pala posle godinu dana. Padala je iz čelično sivih oblaka satima bez prestanka, stvorivši bujice, zbog kojih smo morali da se vratimo u Tamanraset, jer u protivnom zbog izlokanih puteva i blata, ni robusni džipovi ne bi mogli da nas izvuku iz nabujalih potoka.

Šta ste sve imali priliku da obiđete?

Obišli smo prelepu prestonicu Alžir i njene znamenitosti, na istoku „grad mostova“, Konstantin i antički grad Đemila, na zapadu Grad Tipasa i istoimeni antički lokalitet, a na jugu Sahare grad Tamanraset i deo masiva Atakor.

Šta je na vas ostavilo najjači utisak?

Naravno jug, Tuarezi i Sahara, najveća pustinja na svetu, koja me već godinama privlači i oduševljava. A doživela sam je i videla kako izgleda, sada i sa Alžirom, u svim zemljama Magreba. Njena moć, veličina, peščane dine i fantastične stenovite formacije, plamteće boje koje se prelivaju, tišina, najtamnije zvezdano nebo i ljudi koji joj se suprotstavljaju od kad je sveta i veka, neponovljiv su doživljaj.

Kakvo je iskustvo za vas bio odlazak na tamošnji sajam turizma?

Bilo je to jedno novo iskustvo, ali i mogućnost za prikupljanje putopisne građe i spoznaja da bi Alžir, najveća afrička zemlja, sa svim svojim potencijalima i atraktivnom ponudom, mogla u najskorije vreme da postane značajna destinacija na turističkoj mapi sveta, privlačna i za srpske turiste.

Lapatanov2

Grad Alžir – promenada pokraj mora

Zbog čega biste preporučili putovanje u tu zemlju?

Za naše tržište Alžir je nova turistička destinacija i ona bi svakako trebalo da obuhvati tematske posete prestonici Alžir, Alžiru od Mediterana do Sahare, Alžirskoj Sahari, UNESCO Alžiru i Rimsko-antičkom Alžiru. Izbor je veliki i za svačiji je ukus. Bila bi to prava prilika da se naši turisti upoznaju sa bogatim kulturno istorijskim nasleđem, umetnošću, običajima, folklorom, izuzetno ljubaznim i gostoljubivim stanovništvom, tradicijom i ukusima i mirisima alžirske kuhinje.
Na taj način turisti bi prepoznali, pronašli i otkrili velike mogućnosti, Narodne Demokratske Republike Alžir kao turističke destinacije, koja u ovom trenutku u odnosu na Tunis i Egipat ima prednost koju treba da iskoristi, kako bi pridobila srpske turiste u svoja atraktivna letovališta na Mediteranskoj obali dugoj 1200. km., na antičke lokalitete, ali i u planinske ski centre, u tajanstvenu Saharu i jedno svojevrsno „raskršće civilizacija“ koje se nalazi na teritoriji ove izuzetne zemlje. Za one koji nevole gužvu i velike grupe turista, Alžir je prava destinacija.

Da Vas podsetimo:  Pobednik ili gubitnik?!

Za Korene

Antigona

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime