Raspad SFRF planiran do detalja

0
978

tajneCIAVašington – Centralna obavještajna agencija SAD (CIA) 18. oktobra 1990. godine sačinila je tajnu informaciju u kojoj su najavljeni definitivni raspad SFR Jugoslavije i krvavi sukobi na njenoj teritoriji.

– Otcjepljenjem Slovenije i Hrvatske Jugoslavija će prestati da funkcioniše kao federalna država u roku od godine i vjerovatno će se raspasti u roku od dvije godine. Ekonomska reforma neće spriječiti raspad – navedeno je u dokumentu CIA sa kojeg je nedavno skinuta oznaka „povjerljivo“.

CIA je američku administraciju obavijestila da će Srbija blokirati pokušaj Slovenaca i Hrvata da od Jugoslavije formiraju konfederaciju i da će to uz rastući nacionalizam prouzrokovati raspad zemlje.

– Teško da će doći do rata među republikama, ali ozbiljni konflikti među zajednicama će pratiti raspad Jugoslavije i biće nastavljeni i poslije njenog raspada. Nasilje će biti žestoko i dugotrajno – napisali su agenti CIA navodeći da će „usljed srpske represije doći i do vojne pobune Albanaca na Kosovu i da će ih podržati albanska manjina u Crnoj Gori i Makedoniji, što će te republike zbližiti sa Srbijom“.

CIA je navela da BiH predstavlja najveću prijetnju za prerastanje fundamentalnih etničkih podjela u Jugoslaviji između Srba i Hrvata u nasilje velikog obima među zajednicama.

– Etnički miks ove republike – muslimani više od 40 odsto, Srbi 32 odsto i Hrvati 18 odsto ukupnog stanovništva – uvijek je bio potencijalno opasan. Izbori u novembru će povećati potencijal za intervenciju Srbije i Hrvatske – napisali su agenti CIA.

U informaciji je navedeno da SAD i njeni evropski saveznici mogu malo toga uraditi da očuvaju jedinstvo Jugoslavije.

Boris Đurić

izvor: Glas Srpske

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime