Raspada se Muzej trube u Guči

2
87

Truba je pronela ime Guče i Dragačeva po celom svetu. Ima mišljenja da Dragačevci tu slavu i popularnost koju im je donela truba nisu maksimalno iskoristili, odnosno unovčili, pre svega u privrednom smislu. U svakom slučaju truba je drugo ime za Guču i Dragačevo. Međutim, kako se prema tome odnosi lokalna samouprava nije ni malo za pohvalu. Naime, fasada Muzeja trube više od godinu dana se bukvalno raspada, a sada počinje i ozbiljno da ugrožava meštane koji borave u dvorištu crkvene porte. O tome je javnost obavestilo Udruženje Naše Dragačevo što prenosimo u celosti.

Pre skoro godinu dana pisali smo o očajnom stanju u kom se nalazi zgrada Muzeja trube u samom centru Guče. U međuvremenu obilne kiše su učinile svoje i stanje se drastično pogoršalo i već ugrožava posetioce crkvene porte a posebno dečicu na malom igralištu, koje je prošle godine zahvaljujući donatorima sagrađeno i otvoreno.

Prelepo zdanje u samom centru Guče, građeno između dva rata novcem Kraljevine Jugoslavije, naporima većnika Drinske Banovine Andrije Protića, predsednika opštine Gučke i meštana, bilo je u početku objekat namenjen za zgradu osnovne škole, pa srednje, da bi izgradnjom zgrade nove osnovne škole 60-ih godina, bilo decenijama korišćeno za potrebe nekadašnjeg tekstilnog giganta Konfekcije „Sloga“ u Guči.

Pre samo 13 – 14 godina ozbiljnim ulaganjima Države Srbije i naporima lokalne samouprave ovaj objekat je u celosti obnovljen i dobio je namenu Muzeja Trube sa stalnom postavkom, a prizemlje se povremeno koristi i kao galerija slika.

Prostor je idealan da se pored navedenih sadržaja delimično pretvori u Muzej Dragačeva, kao ogranak Muzeja Čačka, a za šta smo polovinom pretprošle godine kao Udruženje podneli inicijativu sa potpisima 100 javnih ličnosti, lokalnoj samoupravi i Muzeju u Čačku.

Da Vas podsetimo:  KRAĐA IZBORA ILI SRBIJE: Kucnuo je čas, još mesec dana za odbranu države – odlučuje Sveti Sava

Do danas, na žalost, nema nikakvog odgovora, sa bilo koje strane.

Stanje ove zgrade nakon nešto skoro decenije ipo od njenog potpunog renoviranja je žalosno, što se može videti iz priloženog.

Ovaj objekat vapi za ozbiljnim ulaganjem lokalne samouprave ili nadležnog ministarstva. Vremena jesu teška ali ne smemo dozvoliti da kultura uvek bude ta koja će stalno biti uskraćena za sredstva i investiranje i na kojoj će se štedeti.

Potrebna su hitna ulaganja u saniranje fasade, koja predstavlja ruglo i preti da svojim komadima koji otpadaju već godinama, povredi neko dete koje se tu igra ili prolaznika.

Apelujemo na nadležne iz lokalne samouprave u Lučanima da što pre reaguju kako bi ova zgrada i prostor bili opet na ponos Guči, Saboru i celom Dragačevu.

Udruženje Naše Dragačevo

2 KOMENTARA

  1. Carobna rec ODGOVORNOST.U Srbiji niko nije ni za sta kriv.Prosto fascinantno.Ovde nema toga..Sve devastirano…Sve propalo,opljackano….I dalje nema krive osobe.Ima li neko ime za stetu koja je napravljena?Dajte barem jedno ime,za delic,da znamo da jos uvek ima morala.

  2. Carobna rec ODGOVORNOST.U Srbiji niko nije ni za sta kriv.Prosto fascinantno.Niko nikada nije odgovarao .Sve devastirano…Sve propalo,opljackano….I dalje nije niko kriv.Ima li neko ime za stetu koja je napravljena?Dajte barem jedno ime,za delic,da znamo da jos uvek ima morala.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime