Raspisan konkurs za dodelu nacionalnih penzija, objavljeni i uslovi

0
75

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da je raspisalo javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja.

Image by WikimediaImages from Pixabay

Poziv je raspisan za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, a otvoren je do 9. decembra.

Priznanje se sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi.

Može se steći u oblastima književno stvaralaštvo, književno prevodilištvo, muzičko stvaralaštvo, muzička interpretacija, likovna umetnost, primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija,

Tu su i filmska umetnost i audio vizuleno stvaralaštvo, pozorišna umetnost, opera, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretacija, umetnička igra, digitalno stvaralaštvo i multimedija i arhitektura.

Priznanje se može se steći i za prevođenje stručnih i naučnih tekstova, izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa.

Tu spada i istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmske i televizijske delatnosti, naučnoistraživačka i edukativna delatnost.

Bibliotečko – informaciona delatnost, izdavaštvo, produkcija kulturnih programa i dela su takodje oblasti u kojima se može dobiti nacionalno proznanje.

Pravo na priznanje može da ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji, odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji.

Potrebno je, po propicivijama i da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.

Reprezentativna udruženja u kulturi, kao i Nacionalni saveti nacionalnih manjina, su ovlašćeni predlagači.

Potrebno je da dostave resornom ministarstvu obrazložene predloge umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji, po njima, ispunjavaju uslove za dodelu priznanja.

Ispunjenost uslova utvrđuje komisija koja razmatra obrazložene predloge i u roku od 60 dana od dana isteka javnog poziva predlaže listu kandidata.

Detalji o javnom pozivu nalaze se na linku.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime