Rasprava o Haškom Sudu počinje 10. aprila.

1
1832

Sve počinje i zavrsava se u Njujorku za Srbiju i za celi Svet

Komentar Milana Lucica naseg stalnog dopisnika iz Centra Sveta

IMG_3959Vise neznam dali da kazem na srecu ili na zalost, ali vec poodavno je tako. Srpska sudbina, sudbina naseg naroda I drzave odredjuje se ovde I dan danas, I cini mi se da ce se tu odlucivati jos dosta dugo.

Pa kad znamo da je tako sta nam je ciniti?

Bilo bi pogresno reci da se ne cini nista. Cini se, I to mnogo narocito od izbora Vuka Jeremica za predsedavajuceg Generalne Skupstine Ujedinjenih nacija ali I od izbora nove Vlade Srbije I uvodjenja neke ”nove” politike u resavanju gordijevog cvora a na brdovitom Balkanu.

Pocnimo redom.

Izborom Vuka Jeremica na jednu od najznacajnijih I najisturenijih funkcija u Ujedinjenim nacijama paznja celog sveta usmerena je ponovo na Srbiju. Ovoga puta mnogo pozitivnije nego pre.

Kad je Vuk Jeremic pokazao da funkciju predsedavajuceg Generalne Skupstine ne shvata cisto formalno vec da je spreman da na tom mestu funcionalno, odlucno I korisno deluje, mnogi su se zabrinuli.

Mladi, obrazovani I pomalo “drcni” politicar iz Srbije mnoge je probudio iz letargije. Prvenstveno kod kuce, u Srbiji ali I u svetu.

Generalna Skupstina, pod njegovim predsedavanjem, otvorila je pitanja mira I bezbednosti u svetu koji je sve blize nekom novom svetskom ili globalnom ratu. Ban Ki Mun, Jeremic I jos dosta znacajnih drzavnika iz celog sveta pokrenuli su pitanje rata I mira, koje je zbog ekonomske krize, bilo gotovo zaboravljeno I pored arapskog proleca I mnogim malih, takozvanih plemenskih sukoba, pa sve do eksperimenata sa atomskim oruzjem u Severnoj  Koreji, Iranu I ko zna gde jos…

Odjek svega toga nije bio toliko velik koliko je pokrenuto  pitanje veliko jer to ne odgovara stvarnim gospodarima rata I mira,  globalistima I svim drugima koji zele da svet pokore  finansiski, verski ili jednostavno fizicki,  grubom, nemilosrdnom  silom …

Vidite I sami da arapsko prolece ulazi u svoju zelenu fazu iako nije bilo tako planirano.  Problem Bliskog istoka vise nije samo odnos Jevreja I Palestinaca vec postaje problem celog regiona. Na Pacifiku se vrse veliki vojni menevri… Iran nastavlja da razvija nuklearni program, a u Siriji se vodi pravi rat izmedju Sirijaca ali I njihovih mocnih mentora I pomagaca sa leve I desne strane. Pokazuje se da ni u Iraku a ni u Avganistanu nije sve reseno…

Da Vas podsetimo:  Slava istini!

Grcka je propala, propao je I Kipar… Kazu sledeca na redu je Slovenija. Za Spaniju, Portugal I Italiju zna se odavno da su na tankom ledu…

Dobro, a gde smo u svemu tome mi?

Pa, eto tu smo, nekako kao neko nuzno zlo, kolateralna steta ili sitna moneta za podkusurivanje.

Nista novo, sve isto kao I ranije samo sto smo sada svega toga vise svesni I sto mi se cini da sada ima vise ljudi koji su spremni da ucine nesto.

Srpski politicari cesti su gosti Vasingtona I Njujorka bili su tu I Vucic I Nikolic a sada je tu najcesce Ivica Dacic, kao predsednik Vlade, sto je u neku ruku I normalno.

Proslog meseca Ivica Dacic sastao se sa vrhunskim politicarima na Kapitol Hilu I u Ujedinjenim Nacijama ali je stigao da poseti I nasu crkvu Svetog Save u Njujorku.  Rekao je tada jednu veoma bitnu stvar. “Dragi zemljaci koji zivite u Americi, I imate americko drzavljanstvo, ne zaboravite svoje srpsko poreklo I Srbiju I pomozite…”

Lepo, prvi predsednik Vlade Srbije, koji uvazava nas u dalekom svetu I koji misli da smo I mi neki oslonac I neka snaga drzave I naroda.

Jednom, dosta davno, Mihajlo Pupin pitao je Ruzvelta,  bese to negde pred rat, “Kako da budem dobar Amerikanac?” a ovaj mu je odgovorio “Jednostavno – budi dobar Srbin I bices dobar Amerikanac”

Eto sada je Ivica Dacic parafrazirao slavnog  Predsednika I pozvao srpsku dijasporu, ovu u Americi a verujem I svu sirom sveta, da budu dobri gradjani svojih novih drzava ali I dobri Srbi – nezaboravite svoje poreklo.

Lepo, a valjda ce biti I korisno. Kazu da nas u rasejanju ima preko 3 miliona, a to nije malo. Srbiji I srpskom narodu pomoc je zaista potrebna I to svuda I na svim poljima.

Da Vas podsetimo:  ISPECI, PA RECI! DA NE BUDEŠ SMEŠAN, I DECI...

Uskoro, za samo nekoliko dana,  pocece rasprava u Generalnoj Skupstini Ujedinjenih Nacija o radu Haskog Tribunala, koji je formiran upravo ovde, da bi sudio za ratne zlocine pocinjene za vreme gradjanskog rata koji je doveo do raspada Jugoslavije. Kako je radio I sta je sve uradio verovatno znate ali to treba da znaju, vide I ocene I drugi I to sada, dok nije kasno.

Vuk Jeremic zatrazio je ovu raspravu I postavio je na otvorenu sednicu Generalne Skupstine posle nekoliko u najmanju ruku cudnih presuda, Suda koji jeo slobodio Nasera Orica, Generala Gotovinu, Mercepa I jos nekoliko zloglasnih ucesnika u poslednjem, a nadam se I zadnjem ratu na Balkanu.

Da ce 10. aprila poceti vrlo zustra i bitna rasprava, vec se naslucuje.

Bosnjaci klevetaju I napadaju Vuka Jermica na sve moguce nacine ali  za uzvrat Izrael nagradjuje  njegove pretke Nuriju I  Devletu  Pozderac za spasavanje Jevreja, najvecim odlikovanjem za humanist “Pravednik medju nacijama”. Mi po obicaju cutimo I trpimo a Djilas cak iskljucuje Jeremica iz Demokratske stranke…

Novi kineski predsednik je u prvu internacionalnu audijenciju primio je bas Vuka Jermica a to sigurno nije bilo slucano. To je najavljivanje novog, aktivnijeg odnosa Kine prema Ujedinjenim Nacijama ali I postovanje predsedavajuceg Genaralne Skupstine I njegovog delovanja.

Hrvati na aprilsku Skupstinu salju svog predsednika dr, Ivu Josipovica, koji je odlican pravnik, ali podsetimo da je bas on pisao tuzbu protiv Srbije tvrdeci da je Srbija bila agressor u ratu I da je nacinila genocid u Hrvatskoj. Kao da nije bilo” Bljeska” i “Oluje” I proterivanja 250 hiljada Srba iz Krajine.

Mnogi stariji ljudi, ovde ali I u Srbiji I Hrvatskoj,  secaju se da je bas 10. aprila 1941. godine osnovana Nezavisna Drazava Hrvatska. Da li je to sa datumima, samo koincidencija?

Verujem da nije, jer ovde u Njujorku postoji Institut za proucavanje ustaskih zlocina u Jasenovcu a u Spomen parku na Holocaust u Bruklinu, postoji I spomenik zrtvama, Srbima, Jevrejima I Romima koji su pobijeni u najsurovijem fasistickom koncentracionom logoru – u Jasenovcu. Jevreji ne zaboravljaju I ne prastaju lako, zato su opstali I sacuvali sebe I veru I bez drzave preko 5 hiljada godina. I dobili su je ponovo, zar ne.

Da Vas podsetimo:  KUDA?

Sve to sto ce se desavati u Generalnoj Skupstini  mnogo da znaci za nas, ali nece mnogo promeniti Svet ni svetsku politiku – na zalost.

Ipak, za istoriju I za neka buduca –  pametnija pokoljenja,  zabelezice se mnoge vazne I bitne stvari. Presude Haskog tribunala  verovatno se nece menjati,  ali ce citav taj Sud I njegov rad biti doveden u sumnju. U datom momentu I datim uslovima – sasvim dovoljno. Ostalo ce uraditi vreme… Na sednici Generalne Skupstine UN pokrenuce se stvari a strucna I politicka javnost ce jos godinama to proucavati I davati svoj sud.

To je za istoriju veoma vazno, narocito za onu koju ispisuju Vreme I Pravda a ne Sila I Moc.

Sve to je  vazno, da kazem skoro presudno, za nas I za Srbiju, jer bez ove rasprave Srbi bi postalI i ostali, jedini krivci za gradjanski rat I za sva zlodela, za raspad Jugoslavije. A nije bilo bas tako…

Otvaranje rasprave u UN sada sve to sto je radio I uradio Hag, stavlja pod sumnju I trazi preispitivanje a to ce –  da pomogne opstoj ili ako hocete univerzijalnoj I ljudskoj pravdi I istini, do koje ce se ipak doci.

Pratite zato I vi, dragi nasi citaoci I sunarodnici,  narednu sednicu Generalne Skupstine Ujedinjenih nacija kao dobri Amerikanci I Srbi. Mi koji smo ovde, mozemo bar toliko da ucinimo I damo bar mali doprinos svemu tome, ako se vec niko nije potrudio da organizuje miting podrske Jeremicu I Srbiji, ili bar nesto slicno…

Sporo mislimo I kasnimo u svemu,  po obicaju… Kad se osvestimo I ovaj voz ce da prodje, nazlost.

I na kraju moram da kazem I ovo – bojim se samo da se na njege ne prikace neki drugi , pa nam onda posle bude krivo…

1 KOMENTAR

  1. Zahvaljujem se Redakciji a posebno gospodinu Lučiću za pre svega poučan a onda i kvalitetan osvrt na Raspravu o haškom tribunalu u Generalnoj Skupštini UN. Da je sreće, ovaj tekst bi preneli svi mediji u Srbiji.
    Naravno i velika zahvalnost i pozdrav gospodinu Vuku Jeremiću!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime