Da li je Vučić vrhovni komandant ili ne?

0
1786

Rasprava u skupštinskom Odboru za odbranu.

Na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove polemisalo se o tome da li je predsednik Srbije i vrhovni komandant.

Foto: Srđan Ilić / Skupština Republike Srbije

Na ovoj sednici ministar odbrane Aleksandar Vulin je podneo izveštaj o radu.

Odgovarajući na opaske šefa poslanika SDS Marka Đurišića da je predsednika Aleksandra Vučića “krstio” kao vrhovnog komandanta, Vulin je objasnio da član 112. Ustava Srbije kaže da predsednik komanduje Vojskom Srbije.

“Onaj ko komanduje Vojskom Srbije je vrhovni komandant. Imate i komandanta kopnene vojske. Mora se znati ko komanduje komandantu kopnene vojske, ko komanduje Vojsci Srbije, to je vrhovni komandant. Ustav je tako definisao”, rekao je Vulin.

On je Đurišiću rekao da nije primetio da ima tu “oštricu” kada su u pitanju drugi šefovi država.

“Termin vrhovni komandant u Srbiji niko nije koristio do vas i zato sam ja govorio o tome. Kako se krsti američki predsednik ili neki drugi, ne zanima me, ali taj član u Ustavu postoji od 2006. godine i nijedan predsednik, a bilo ih je dvojica (pre Vučića) nisu bili kršteni vrhovnim komandantom. Mislim da ste vi to uveli, meni se to apsolutno ne dopada”, odgovorio je Đurišić.

Ako se bude menjao Ustav, vaše pravo i pravo vaše stranke je da predložite promenu člana 112 i da predsednik više ne komanduje vojskom, rekao mu je Vulin.

U polemiku se uključio i poslanik SNS Miroslav Lazanski koji je rekao da su se i Boris Tadić i Tomislav Nikolić nazivali vrhovnim komandantima.

“Koliko se ja sećam, bivši predsednik Srbije gospodin Tadić nazvan je vrhovnim komandantom onda kada je bio na Paradi povodom Dana pobede u Moskvi. U medijima je nazvan vrhovnim komandantom, a koliko se sećam i predsednik Nikolić je u nekoliko navrata takođe nazvan vrhovnim komandantom”, rekao je Lazanski.

Da Vas podsetimo:  Ни Кривокапић, ни Доловац за републичког тужиоца

Četiri miga u kvaru, novi do kraja godine

Migovi stižu do kraja godine, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove.

Član odbora Miroslav Lazanski kaže da su tri srpska miga već neko vreme u kvaru, a da je četvrti, koji je jedini i leteo u poslednje vreme, onesposobljen kada je u njega pre nekoliko dana udarila ptica.

Vulin kaže da su migovi popravljeni i ofarbani i da će ih, ne navodeći tačan datum, Rusija do kraja 2017. isporuciti Srbiji.

Šest polovnih lovaca Mig-29 poklonjeni su Vojsci Srbije još u decembru 2016. Ranije su, prema najavama medija, ti avioni trebalo da budu isporučeni u aprilu.

U planu je da remont i modernizacija tih šest aviona, kao i četiri lovca koji su već u sastavu Vojske Srbije, ukupno košta oko 185 miliona evra.

Prema recima člana odbora Miroslava Lazanskog, trenutno u Srbiji ne leti ni jedan mig. Lazanski kaže da su tri već neko vreme u kvaru, a da je četvrti, koji je jedini i leteo u poslednje vreme, onesposobljen kada je u njega pre nekoliko dana udarila ptica.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime