„RASTURIĆU IH MALJEM U GLAVU“ Je l’ ovo rečnik jednog predsednika?

4
1004
Aleksandar Vučić, / Foto: Printscreen

Ko ste vi bando mafijaška da reketirate? Ko vam je dao pravo za to? To ne sme niko. Neko se suprotstavi, pa ne zna kako će da se završi. E sad ćemo da vidimo kako će da se završi i da vidimo da li ste jači od države. Trudiću se da tu bandu rasturimo direktnim udarcima u glavu. Maljem u glavu – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a njegovo obraćanje su objavile sve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Vučić je već nekoliko puta objavljivao rat mafiji i huliganima, „obračunavao se sa njima“, međutim, reči koje je koristio prosto više priliče mafijašu, nego predsedniku države. Da li je realno da je javnost Srbije sinoć u obraćanju uživo, koje su prenele sve televizije sa nacionalnom frekvencijom, slušala ovakav rečnik?

U kakvoj Srbiji mi to živimo?

Na predsednikove pretnje, iako ni one ne priliče bilo kome ko je na nekoj javnoj funkciji, a naročito ne predsedniku jedne države koji predstavlja narod, navikli smo, međutim, na ovako teške reči teško da će iko ko želi zdravu zemlju moći da se navikne. Ikad!

Vučićeva slaba strana su očigledno kriminal i korupcija, jer ako se podsetimo, SNS od samog dolaska na vlast uporno priča da će da se „obračuna“ upravo sa kriminalom i korupcijom. Međutim, od tog obećanja do danas došli smo do činjenice da su upravo kriminal i korupcija ključne tačke koje koče pregovore za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Ne treba zaboraviti da je upravo borba protiv korupcije osnovni preduslov za pristupanje Srbije, kao zemlje kandidata.

Iako je Vlada Srbije postavila kao zadatak „nultu toleranciju“ na korupciju, prema izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2019. godinu „korupcija je sveprisutna u mnogim sferama i nastavlja da zabrinjava“.

Da Vas podsetimo:  Stranke opozicije se slažu oko vrednosti antifašizma
Vlada Republike Srbije / Foto: Wikipedia

– Potrebna je snažna politička volja kako bi se problem korupcije rešio na delotvoran način, kao i snažan odgovor tužilaštva i sudstva na slučajeve visoke korupcije. Srbija treba naročito da: poboljša konkretne rezultate kada je reč o istragama, optužnicama i pravosnažnim presudama u slučajevima visoke korupcije, uključujući zaplenu i oduzimanje imovine stečene kriminalom; primeni zakon koji se odnosi na Agenciju za borbu protiv korupcije i uskladi ga sa evropskom praksom, međunarodnim sporazumima i preporukama tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), kako bi se ojačala uloga Agencije kao ključne institucije za delotvorniju borbu protiv korupcije; izvrši procenu dosadašnjeg uticaja anti-korupcijske politike kako bi se usvojila nova ambiciozna strategija i akcioni plan.

Imajući sve ove činjenice u vidu, teško da će Evropska unija istolerisati borbu protiv korupcije i kriminala „maljem u glavu“.

Izvor: Direktno.rs

4 KOMENTARA

  1. DA LI JE MAFIJA BOR I NJEGOVA PRIVREDA URUŠILA?

    Uništavanje borske privrede nastavlja se još od vremena kada je Borom palio i gasio vatru Spaskovski. On je zatvorio sve fabrike u industrijskoj zoni (zvana 7. kilometar). Tu su zaustavljene i uništene fabrike lak žice, fabrika bakarne žice, fabrika ventila, fabrika abraziva, livnica bakra i bakarnih legura, fabrika prerada metala, zlatara u Majdanpeku, FOD. Od nekadašnjeg giganta bakra RTB Bor je ostala samo proizvodnja bakra, srebra i zlata, kao 1938. godine. Nekadašnji Institut za bakar sa sedamsto radnika, sveden je na Institut rudarstva i metalurgije sa ispod 200 zapošljenih. Nekadašnja zgrada Instituta se poklanja kinezima bez nadoknade. Od nekadašnjih 25.000 zaposlenih u RTB Bor, sada rade samo 5000 zaposlenih. Grad Bor se polako i sigurno vraća na istoriski Bor selo. Zaslugu za ovu borsku dogodovštinu imaju Mlađa Dinkić, Blagoje Spaskovski, Boris Tadić i Aca Vučić. Mafija, koju predsednik ne pominje, je uništila borsku privredu, a izgradnja nove fleš peći i postrojenje sumporne kiseline, da se ne sete Vlasi, Spaskovski je nazvao „Projekat izgradnja nove topionice“, a nije tačno već naziv nosi veće pare i veće pronevere. Početna cena je bila, u planu, osamdeset miliona evra i rasla, rasla i narasla na pola milijardu evra. Pomenuta peć je najmanja u svetu ovom te vrste fleš peći. Uglavnom kapacitet iznosi 200 Mt bakra kodišnje, a borska Sosina jedva 80 Mt. Projekat, izbor izvođača radova, izrada i montaža opreme su izvedeni bez tendera i sa ugovorima sumnjive prošlosti. Ovde niko ne postavlja pitanje razotkrivanja mafije koja traje od Dinkića do poklanjanja RTB Bor kinezima. Ako ovu mafiju ostave po strani, onda kakvo je razračunavanje vlasti sa mafijama. Da ne bude samo zamajavanje s tuđim mafijama, a naša neka radi šta zna i ume. Pomenute nove investicije umesto Bor boljeg vazduha od onog iz 1903. godine, borani još više se truju olovom, arsenom, živom SO2 itd, itd. Sada se osuđuje Ziđin za prekomernog zagađenja, a niko ne pominje Sosu i promašena tehnička i tehnološka rešenja primenjena u rekonstrukciji. Kinezi su nasledili sve nebuloze, a za sređivanje stanja treba vreme i novac.

  2. I birači su mu od iste sorte, sličan se sličnom raduje. A obračun sa kriminalom i korupcijom je još Milošević redovno obećavao u novogodišnjim čestitkama svom milionskom stadu. Uobičajena šarena laža svakog novog Vožda za nemisleće sledbenike slepe kod očiju, obećanje ludom radovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime