Rate kredita će rasti narednih GODINU DANA

0
47

Učestali rast euribora poslednjih meseci, mnogim građanima koji su kupili stan na kredit zadaje veliku glavobolju. Mesečna rata porasla je za 20-30, pa i stotinak evra. Na udaru je preko 150.000 građana koliko ih ima stambeni kredit u Srbiji i svi imaju istu brigu – koliko će povećanje trajati i šta ih čeka u narednom periodu.

Image by martaposemuckel from Pixabay

Rate kredita ne zavise samo od toga da li ste uzeli kredit sa fiksnom ili varijabilnom kamatom, već i od toga koliko je prošlo vremena od kada ste podigli kredit, pa i ne čudi što su najveće povećanje rata osetili oni koji su nedavno ili pre par godina potpisali ugovore sa bankom, dok su manje opterećenje na džep osetiti oni koji su otplatili većinu kredita, podseća Blic.

Beograđanka koja je nekretninu na kredit uzela pre četiri godine kaže da je u očaju jer joj rata raste svaki mesec. Kako kaže, za beogradski list, ako se ovako nastavi, ni sama ne zna kako će na ova poskupljenja od mesečne plate uspeti da plati obavezanu ratu banci.

I bankari potvrđuju da je onaj ko se zadužio pre tri-četiri godine i u prethodnom periodu imao ratu oko 245 evra, da je ona sad u oktobru dostigla preko 280 evra mesečno. Prema podacima Udruženja banaka Srbije građani trenutno otplaćuju oko 154.000 kredita, a duguju oko pet milijardi evra. Ekonomisti ocenjuju da će euribor nastaviti da raste bar još nekoliko meseci, sve dok centralne banke ne uspeju da se izbore sa rastućom inflacijom, podižući svoje referentne kamatne stope, piše K1info.

Za one čija promenljiva kamatna stopa obuhvata tromesečni euribor (3M), značajna su četiri datuma u toku godine, odnosno onda kada se na tromesečnom nivou usklađuje ova referentna kamata – 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar. Oni kojima se rate usklađuju sa šestomesečnim euriborom, važni datumi su 31. decembar i 30. jun.

Da Vas podsetimo:  Vojska Srbije oborila dron u širem rejonu Kopaonika

Najteže je onima koji su tek počeli da otplaćuju zajam

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je rekao za Euronews Srbija da je od pet najvećih banaka po aktivi u našoj zemlji – tri imaju tromesečni, a dve šestomesečni euribor.

– Prosečan kredit bankarskih klijenata u Srbiji je oko 32.000 evra. Najčešći iznos pozajmice je oko 50.000 evra, tako da bi povećanje koje je stupilo na snagu 30. septembra moglo da im digne rate kredita za 5 do 20 evra, naveo je Vasić.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime