Ratni raspored baraba

16
3038

Teško je na bilo koji drugi način oceniti Srpsku naprednu stranku, nego kao interesnu organizaciju, koja je okupila šljam, bašibozuk, barabu i fukaru, s ciljem da zauzmu pozicije koje po znanju i sposobnosti ne zaslužuju, i ostvare dobit koju poštenim poslom ne bi mogli.

Realno govoreći, ne sećam se – a ni iz istorije nisam stekao takav utisak – da je ikad sav društveni, moralni i socijalni (a možda i genetski) otpad jedne nacije uspeo da se okupi u jednu stranku.

I tako je stvoren jedan fekalni perpetuum mobile, u kome šljam podržava šljam, da bi ga podržao šljam koga će podržati šljam. A da bi sve to postigli, i održali se, oni aktivno rade na stvaranju nenormalnih životnih uslova u Srbiji, u kojima pamet, obrazovanje, poštenje i čestitost nemaju šta da traže. Oni svakom svojom činidbom banalizuju, nipodaštavaju i obeshrabruju svako inteligentno delanje, svako nastojanje da se država unapredi, svaki rad na obrazovanju – opštepolitičkom i logičkom – stanovništva.

Ovde su barabe i bašibozuci dobili „ratni raspored“: na raspolaganju su im sva sredstva, od uvreda, denuncijacija i pretnji, preko permanentnog zatupljivanja stanovništva i navođenja da se bavi golom egzistencijom, do fizičkih nasrtaja, otpuštanja i likvidacija.

Ništa nije zabranjeno vladajućoj kliki, bahatost i divljaštvo manifestuju se svakodnevno (preko TV ekrana, u preduzećima, u javnom životu…) i nasilnicima je veoma bitno da građani shvate da ih institucije neće zaštititi.

Logika fukare i bašibozuka je: što je narod više u mulju, što je više zabavljen egzistencijalnim problemima, što ga više muči svakodnevno sučeljavanje sa primitivnizmom, neznanjem i bahatošću na svim nivoima – lakše ćemo i duže vladati.

Njihova logika je i: uništi, srozaj i ponizi svaki realni autoritet koji bi na ovaj ili onaj način mogao da bude smetanja tvom i takvom vladanju.

Da Vas podsetimo:  Bastašić: To što se Srbija nije do sada odredila prema Pokolju je ponižavajuće, uvredljivo i boli

No, ovde vladanje nije cilj samo po sebi. Ovde je držanje pozicija preduslov za sticanje (nerealne) finansijske dobiti, što prati i srazmerno bahato ponašanje dojučerašnjih autsajdera. U osnovi toga, opet, jeste lečenje kompleksa, a sama manifestacija pojave je kao po pravilu, od vrha do dna: jačemu se ponizno klanjaj, onog na lestvici ispod sebe ponižavaj. Ko ne dopusti da bude ponižavan, očas je neprijatelj, prokazan u propagandnoj mašineriji.

Dakle, ta propagandna mašinerija, beskrupulozna i zla, maskirana imenom „mediji“, suštinski, kao i svi ostali segmenti društva, postoji tako i u tom obliku dok god radi posao. Ali, očigledno je nedovoljno, jer učestalo udvaranje elementima sile pokazuje i nesigurnost i procenu da većina naroda ipak shvata da mu nije tako lepo, uprkos veselom šarenilu u slikama propagandne mašinerije.

Bahatost seoskog kafanskog siledžije ovde je osnovna karakteristika – i na nju se, nažalost, ne može odgovarati miroljubivim povlačenjem. Logika barabe onda nalaže da se pritisak poveća. Ali, dok se normalni, čestiti ljudi, kojih je u ovoj zemlji ipak u većini, dosete da je neophodno nešto menjati u stavu i ponašanju, da je nužno pružiti aktivan otpor – postoji realna opasnost da i ovo malo preostalog zdravog tkiva države, sistema, državnih organa i institucija, bude uništeno.

I ne, nije optimistička prognoza: taman da se sutra ujutru na sav ovaj haos i beznađe stavi tačka, i da sve krene iz početka, šta mislite – koliko će biti potrebno ovom društvu da ozdravi, da se vrate civilizacijski standardi, da znanje, sposobnost i obrazovanje budu realno vrednovani, da moral prestane da bude najkorišćenija reč, a najmanje primenjena kategorija?

Nebojša Vučinić

www.kolumnista.com

16 KOMENTARA

 1. to što vas komunjare boli istina,to je vaš problem.to što ti glumiš nekog sa zapada,to okači mačku o rep.vas komuniste svaki iole pismen poznaje.ja ne pišem laži da bi zamaglio istinu,već taksativno navodim ko je ko i šta ko radi.genezu komunističke prevare sam postavio onako kakva jeste.imena komunističke dece i unuka nisam sve naveo,ali ako budem naveo,doći će se do podatka da nisam apsolutno ni za šta pogrešio.srbiju su opljačkali komunisti i njihovi kriminalci.prosto je to,da priupita neko ove takozvane biznismene,odakle im pare.kako to da niko od njih nije imao nikakav kapital,pa je odjednom postao milioner.uzmimo jednog miškovića,za vreme miloševića,bio običan direktor,bez ikakvog kapitala,nije imao ni babu ni tetku u americi,sada milijarder.neka se neko priupitaza sve ostale.ne postoji ni jedna strana firma a pogotovo američka koja je opljačkala ovu državu.e kad su tebe zadužili da ih ti braniš,onda mogu reći da si tio nasj manji profil.

 2. A mozda nesto nije u redu sa nama, kada uvek izaberemo najgoru varijantu. Drugi narodi, Cesi i Madjari na primer, komunizam su kao nametnuto zlo preziveli bez velikih posledica. A mi Srbi bejasmo najzagrizeniji komunisti, najveci borci protiv crkve i tradicije. Onda dodje krah komunizma, svi su to vec shvatili, cak i Rusi, ali Srbi uz dicnog Milosevica nisu hteli da prihvate ocigledno. Zemlja je unistena pod sankcijama i bombardovanjem. Nas BDP je smanjen za 65%, i zato nam nisu krivi Demokrati. A onda, potpuno zasluzeno dodje kraj i Milosevicu i niegovim podrepasima. U DOS se sjatise bivsi socijalisti, julovci i ostale barabe da se i tu omaste. A sada imamo ove kriminogene psihopate. Vecina i ne zna u koliko stranaka je bila pre SNS-a. Drzavu vode mediokriteti poput Vucica. Dacica, Vulina, Martinovica, da ostale idiote i ne pominjem. Mladi i obrazovani lete preko granice, dok nasi mudraci ponovo zele da izoluju Srbiju. Svi oko nas u EU i NATO-u ( ili to zarko zele), a oni bi u neku uniju sa Rusijom. Kao da se iko ovajdio od saveznistva sa Rusijom, osim naravno Rusa. I tako u nedogled, dok se ne pogledamo u ogledalo i zapitamo sta je to u nama pogresno, kada uvek najvece jajare i murdari isplivaju na povrsinu? Malo istine bi nam mnogo pomoglo. Teska su vremena svuda u svetu, ali bez demokratije i zapadnih vrednosti, bice nam jos crnje.

  • Zalutao, pa blebece; usrdio se Srdja Zlopogledja, mada bi i ovaj- jer je od epike- danas, i yvijek, bio tamo gdje mu i jest da bude: gdje je i Rusija. Oce Srdja od koljena svoga! I misli da ce ostati s r dj a. Stigla ga Kletva Svetog Petra Cetinjskoga, i NATO I unija na Nos mu se nasadili- ne razbira sljepac dobro od nedobra, Boga od djavola- prosto neka mu je.

   • Dosta vise sa tim primitivnim guslarskim drndanjem. I kletve, i mrsomudjenje, i lazno epsko-seljoberski nazovi-dijalekt, kao da cu of toga da dobijem fras. Ne znam koga je stigla kletva, vas toboze pravoverne, ili nas koji od vas pobegosmo na Zapad, da vas ne postidimo pismenoscu i poznavanjem Srpskog jezika. Aman covece sjasite vise sa Srpske grbace. A moje „koljeno“ je moj Beograd i Vojvodina mojih roditelja, koja je za vas druga planeta. Da je srece da Vas nikada nismo ni sreli. A nazalost jesmo, i to je nase prokletstvo.

  • srđo,napisao si golu istinu,za razliku od komunističkih jajara.sve što si napisao može se dokazati prostim činjenicama.sa druge strane su ovi što imaju partijski zadatak da to sve sakriju,e to su ti neprijatelji u ovom narodu koji uvaljeni u izmišljena radna mesta i debele plate da sakrivaju istinu,tobože kao neki slobodni strelci.iole pismen ih lako provali.a cilj je da se sakrije da su pljačku države izveli komunistički udbaši,da su njini direktori ojadili sve fabrike,da su njihovi opet direktori pokupovali za dinar fabrike koje su opustošili.da su oni napravili stranke koje su opet vodili deca tih istih titovih partizana.da mi neće neko reći da su ovi klintonovia deca.deca titovaca su postavljena da vode te stranke koje su napravili udba i kos.spo-drašković,sin titovog pasrtizana,tadić sin ljubomira radića partizana,šešelj naj mlađi komunista sfrj,mićunović komuniostički omladinac sa golog otoka,dušan mihailović-udbaš iz valjeva,đinđić sin titovog oficira rv-pvo,za sps da ne pominjem,dovoljno je pomenuti titovog unuka u skupštini,šutanovac sin udbaša,jeremić sin udbaša,znači ni jedan slovima i brojem nije dokazani politički protivnik komunističkog sistema.od devedesetih ni jedan zvanični politički protivnik,a bilo je mnogo politički osuđenih srba u srbiji koji su to platili zatvorom.pa kako to,izvršene promene a da su opet isti,samo im zamenjena imena naziva stranaka,umesto kpj,napravljene tzv opozicije sa demokratskim nazivom.kao što je bilo nekada tako i danas,zaposliti se mogu samo oni provereni sa komunističkim pedigreom,a ostali moraju napustiti srbiju i kao i za vreme tita u inostranstvo.

 3. Srbo….sine, ajd oladi malo sa „komunistima“! Državu Srbiju pljačkaju pioni neoliberalnih kapitalista (tebi za informaciju: neoliberalni kapitalizam = pljačkaški kapitalizam!). Oni su ih postavili i držaće ih na vlasti dok služe njihovim interesima. A narod misli da glasanjem odlučuje! A to je najrežiraniji rijaliti koji postoji! Dali su, narodu, malo leba…i još malo igara….ALI! Vladaće onaj koga oni postave. Ako se slučajno (ili namerno) omakne, te narod drugačije odluči, tu je arsenal političkih (pa i vojnih) mera da se to „koriguje“! Zapamti BRE, konačno: Srbiju ne pljačkaju BIVŠI komunisti (mada ima i njihoviih potomaka), već neoliberalni pljačkaši! I zapamti još nešto: Komunizam je bio poguban za nas Srbe jer je jedino kod nas uništavao nacionalni osećaj, ali NIJE kriv za ovo što se sada događa! Ajd, pokušaj u toj tvojoj skučenoj pameti da uklaviriš da to nema nikakve veze sa komunistima (bez obzira koliko bivših komunista bilo u tome). Ja sam preživeo komunizam u Srbiji. Nisam bio. U komunizmu, ovakva pljačka ne bi bila moguća. I skini nam se, konačno sa radara sa tim tvojim komunizmom!

  • E , namcor, namcor…, upravo tako! Kakvi komunisti i kakav komunizam; ovo je neizrecivo, jer je nepojmljivo da uopste moze postojati. A evo ga- do Neba crno…

 4. Autor je uglavnom na nivou opsteg; ako je i prisutno
  p o s e b n o, u odredjujucoj je funkciji o p s t e g; tako opste dobija sopstveny p u n i n u, a
  ova je, bas zahvaljujuci ovoj funkciji p o s e b n o g, privedena istini: p r a z n i n a, a p s o l u t n a Praznina. Punina kao Praznina! Hoh! Opste kao praznina; uob-licena moguca je samo na nivou g o v o r a, nikako da je i predmetna. Utoliko autor g o v o r i o ne-postojecem opstem; i nije problem u autoru… ako bi se analizirala p o s e b n o s t, mozda bi se tim putem doslo do saznanja da ona praznina egzistira, te je, samom sobom, svoja p u n i n a, dakle j e s t; nigdje nikada u istoriji ovoga Naroda nebila, ali- jest. Ako joj se prida vremenska odrednica, lako ju je situirati, te autor to i cini, s pravom. Ali: kako imenovati prazninu, buduci je imenovanje vec logickog karaktera? Nikako! Ona je Cudo- egzistencijalni nivo. O onome o cemu se n e m o z e govoriti,
  m o r a se cutati, prije stotinjak godina „provali“ Vitgenstajn i-
  p o l u d i…

  • Пратим ваше коментаре и на другим сајтовима, поштовани, немојте слуђивати себе, пошто друге не можете, чему жонглирање, текст је одличан.

   • Zalutao, pa blebece; usrdio se Srdja Zlopogledja, mada bi i ovaj- jer je od epike- danas, i yvijek, bio tamo gdje mu i jest da bude: gdje je i Rusija. Oce Srdja od koljena svoga! I misli da ce ostati s r dj a. Stigla ga Kletva Svetog Petra Cetinjskoga, i NATO I unija na Nos mu se nasadili- ne razbira sljepac dobro od nedobra, Boga od djavola- prosto neka mu je.

   • Pitagora! Buduci „Pitagora“, morao bi pojmiti da tekstu dajem ocjenu ODLICAN. Motivise da se kaze koliko je ludilo daleko otislo; bolje: da se kaze da je toliko golemo, da se o njemu nemoze z b o r i t i. A tamo, na Vidovdanu, odavno me ne citate, mucnina…
    Pozdrav Vam, iskreni.

 5. nema greške,ovog puta ih je komunistički mač revolucije odabrao,tako da su svi potpuno isti,među njima nema razlike,na sve su spremni.setih se kako je partizan pavle kovačević ubio svoga oca petra,pa kada je majka došla da ujutru pita za muža inače oca njegovog,on joj odbrusi ne možeš ga videti ubili smo ga.e ovi su isto tako spremni na sve.kako su tadašnji zločini ostali nekažnjeni,tako i ovi od devedesetih.u knjizi sava skoka on petra drapšina opisuje kao potpuno poremećenu osobu,a taj je bio titov partizanski komandant koji je izvršavao monstruozna ubistva,na kraju se ubio posle rata,al šta vredi ostali krvavi tragovi.tako i ovi spremni na sve.jer kad bi takvi u normalnoj državi mogli biti poslanici u skupštini,nikada,već zna se gde.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime