Razgovori sa misijom MMF-a o reviziji

0
812

2015-05-05_044646Počeli zvanični razgovori Delegacije MMF-a i Vlade Srbije o prvoj reviziji trogodišnjeg aranžmana u vrednosti od 1,2 milijarde evra. U Vladi očekuju pozitivnu ocenu, zbog rezultata koji su postignuti merama fiskalne konsolidacije. Očekuje se da MMF popravi prognozu rasta srpske privrede i eventualno odobri ublažavanje mera štednje.

Na čelu misije Međunarodnog monetarnog fonda je Zuzana Murgasova, a delegaciju Vlade Srbije, na sastanku u Narodnoj banci, činili su guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministri finansija i privrede Dušan

Misija MMF-a je u Beogradu od 29. aprila, a razgovori će trajati do 11. maja, nakon čega će biti organizovana konferencija za medije.

„Ovo je bio uvodni sastanak, na kojem smo prešli osnovne stvari, konstatovali da su sve strukturne mere i makro mere non trek, kao što oni kažu – u ostvarenju, kao što je planirano. I čitav spisak stvari o kojima ćemo razgovarati ove nedelje“, kaže ministar ekonomije Dušan Vujović.

Glavne teme prve revizije trogodišnjeg aranžmana su stanje u javnim finansijama Srbije, restrukturiranje javnih preduzeća, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i privatizacija.

Za početak, srpska strana je stavila na sto budžetski deficit koji je 21 milijardu, umesto planiranog od 71 milijardu dinara.

„Oni kažu da je to vrlo dobra vest, čak i kada se očiste ti rezultati za takozvana jednokratna poboljšanja koja su ostvarena. Prema tome, tu imamo vrlo dobar start, sve ostalo će biti stvar budućnosti – da to izdržimo do kraja godine“, dodaje Vujović.

Danas se o poskupljenju struje nije pričalo, ali jeste o nenaplativim kreditima i državnoj pomoći, o tome kako da se ubrzaju restrukturiranje i privatizacija javnih preduzeća.

„Nema produžavanja nikakvih rokova, mi smo već na sednice Vlade doneli odluke oko tih velikih preduzeća, i što se tiče ‘Srbijagasa’, i EPS-a i ‘Puteva Srbije’ i Železnica. Sada je ostalo da se operativno vidi kako u narednim koracima ubrzati neke elemente, a, s druge strane, kako smanjiti na minimum makroekonomske rizike“, rekao je ministar privrede Željko Sertić.

Da Vas podsetimo:  Pošta Srbije pokreće konkurs „Pismo Božić Bati“

Istakao je da ne postoje rokovi za privatizaciju, niti sa MMF-om, niti je zakonom određeno da cela privatizacija mora da se završi do Nove godine.

„Imamo samo jasne elemente da ne smemo tim preduzećima više da dodeljujemo državnu pomoć“, kaže ministar Sertić.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković rekla je da nije reč o nametnutom aranžmanu, o izgovorima da MMF od Srbije nešto traži.

„Reč je dogovorenim merama pa u dobroj meri i instrumentima koji su, ipak, naš izbor kako da postignemo boljitak u Srbiji“, kaže Tabakovićeva.

Još jedan dobar znak koji, kako kažu srpski ministri, pokazuje posvećenost MMF-a saradnji sa Srbijom, jeste to što je sastanku, pored Zuzane Murgasove, prisustvovao i DŽejms Rof, koji će od nje sredinom leta preuzeti dužnost.

MMF je Srbiji 23. februara odobrio stendbaj aranžman iz predostrožnosti koji obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Prema dogovoru sa MMF-om, bilo je planirano da struja u Srbiji poskupi 15 odsto, ali je Vlada Srbije to odložila i najavila da će sa predstavnicima te finansijske institucije tokom prve revizije aranžmana razgovarati o odlaganju ili manjem procentu poskupljenja struje.

Plan racionalizacije javnog sektora još nije objavljen, a privatizacioni postupci preostalih društvenih preduzeća kasne.

Predstavnici Vlade Srbije očekuju da misija MMF-a bude zadovoljan rezultatima mera štednje, jer je u prva četiri meseca ove godine budžetski deficit za oko 50 milijardi dinara manji nego što je bilo planirano.

Na osnovu dobrih rezultata u budžetu, premijer Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da penzije i plate budžetskih korisnika, koje su smanjene od novembra prošle godine, budu povećane od oktobra ove godine, i da će to biti tema o kojoj će u avgustu razgovarati sa predstavnicima MMF-a.

Da Vas podsetimo:  Posle pada aviona i eksplozija u Grčkoj, ostaje pitanje - može li se Nišlijama desiti Kavala?

RTS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime