RAZMIŠLJATI SVOJOM GLAVOM

0
75

Sećam se, kada sam pre desetak godina boravila u Sjedinjenim Američkim Državavama, preciznije u Vašingtonu, šetajući se ulicama ovog prelepog grada, upijala sam različitost koju je nudio. Tada sam verovala da sve što je drugačije u isto vreme je bolje. Iskustvo, i godine potom su mi dokazale da nije uvek tako i da u većini slučajeva čoveku samo dosadi da bude okružen svakodnevicom.

Ali, dosada ume da namami u ćorsokak, te put nazad deluje još teži i duži.

Očarale su me megaposlovne zgrade, koje su nudile različite sadržaje za relaksaciju i zabavu. Tako sam šetajući ulicom, zastala nad jednim prizorom. Iza zastakljenih prozora na sedmom ili osmom spratu, videla sam muškarce i žene kako trčkaraju na traci u fitnes centru, postavljene sve u nizu jedna pored druge, omogućujući korisniku prelep i raskošan pogled van zgrade. A ja, kao i svaki provincijalac, stajala sam i posmatrala oduševljeno.

Godine su mnoge od tada prošle. Fitnes carstvo zavladalo je i našim gradovima. Zdrav život se prodaje svuda. Na Instagramu, YouTube-u, TikTok-u. Zablještali su zastakljeni prozori i na našim teretanama. Da, sa pogledom na svet koji nas okružuje. Sve su nam prodali. I želju i nadu. Jer novcem se sve može kupiti. Baš sve, osim pameti.

Image by martaposemuckel from Pixabay

Zdrav život jeste prioritet. Njega svakako prati i dobar fizički izgled koji ne treba da bude cilj sam po sebi. Jer naša deca, osnovci i srednjoškolci, zaljubljenici u društvene mreže, lako su se predali čarima virtuelne lepote. A lepota se najlakše prodaje.

Naša lepa i naivna deca, ponešena modernim trendovima kapitalističke ekonomije, naučena su da troše. Tako od svojih roditelja traže pozamašnu sumu novca ne samo za fitnes teretane, već i za proteinske i energetske napitke, najmoderniju sportsku opremu, lične trenere…

Da Vas podsetimo:  Evropska prestonica bahate vlasti

Takva je svetska tržišna utakmica. Nije to slučaj samo u Srbiji. Ali, ako smo već navučeni na konzumerizam i masovnu potrošnju, hajdemo prvo da naučimo kako se novac zarađuje. Jer potrošiti je lako, još je lakše potrošiti novac svojih roditelja. Zato je pored digitalnog, neopohodno i ekonomsko opismenjavanje dece.

Naučimo svoju decu kako se novac zarađuje, kako se štedi i pametno investira u sebe. Naučimo ih da, ako novac uložimo u svoj lični razvoj, kao što je čitaje knjiga, bavljenje fizičkom aktivnošću primerenom njihovom uzrastu, konzumiranje zdrave i raznovrsne ishrane, možemo pokrenuti ne samo sebe već i čitav svet. Postaćemo zdrava nacija. Fizički i psihički zdrava pokretačka sila koja će nas voditi ka ekonomskom, sociološkom i kulturološkom progresu.

Zato, siromaštvo ne sme da nam bude izgovor. Ne prestajmo da učimo o sebi i svojim mogućnostima. O dobru i zlu, korisnom i štetnom. Naučimo da mislimo svojom glavom. Dajmo primer svojoj deci kako je sve moguće, baš sve, samo ako se zdravo i pametno razmišlja.

Razmišljati svojom glavom, to je već napola dobijena bitka!

autor:dr Nataša Dimitrijević iz Leskovca

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime