Reakcija na (iz)laganje predsednika Republike

0
49

Meštani Pakovraća, kojima nije isplaćena prvostepeno dosuđena naknada za parcele koje im se oduzimaju i za kuće i voćnjake koji im se ruše po takozvanom javnom/opštem interesu za izgradnju auto-puta „Miloš Veliki“ i dalje drže danonoćnu blokadu puta i čuvaju svoju zemlju.

Uporni su i odlučni da budu svoji na svome sve dok sud ne donese konačnu i pravosnažnu presudu o tome ko je u pravu: oni ili država. Dok sud ne odluči koji iznos je pravedna naknada za sve ono što im se oduzima radi opšteg napretka.

Mnogi su im obećavali sve i svašta samo da izađu iz svojih kuća, da mašinerija uđe i počisti sve do zemlje, pa i dva metra ispod površine zemlje, sve dok ima peska za vađenje i nasipanje podloge za auto-put.

Ni prvostepene presude u korist meštana nisu bile dovoljne da država ustukne i isplati presuđene iznose. Podnete su žalbe pa se sada čeka na drugostepene presude. A od meštana se traži da uklone blokadu i da dozvole da se radovi nastave, a njima će navodno sve biti isplaćeno kako drugostepeni sud bude presudio.

Istovremeno razni funkcioneri, na raznim nivoima, pokušavaju da utiču na sudske veštake i na sud i da kroje pravdu po svom nahođenju.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović i generalni direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak na sastanku sa meštanima Pakovraća

Nedavno je i Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“, došao u svoj zavičaj i na sastanku sa meštanima Pakovraća obećavao sve i svašta i uveravao ih da će on lično podneti predlog Vladi Srbije da se uvaže zahtevi meštana, a da oni odmah prekinu blokadu. Da li je Drobnjak zaista mislio da će mu bilo ko u Pakovraću verovati, njemu koji je kao direktor JP „Putevi Srbije“ pre toga podneo žalbu na prvostepene presude koje su bile u korist meštana.

Posle nekoliko dana ponovo je došao u Pakovraće i ovog puta promenio priču.

– Zamolio ih da prekinu blokadu, a za ono što je obećao rekao da nije do njega, bukvalno „ne pita se on“ – kaže Bratislav Simović, građanski aktivista i lider Udruženja „Ne damo đedovinu“.

Da Vas podsetimo:  Borko Josifovski čak dve godine čeka odluku Ustavnog suda

Kad se videlo da meštani Pakovraća ne odustaju i da „ne padaju“ na prazne priče, nedavno je u svom maniru na TV Prva izašao glavom i bradom predsednik Srbije i pozvao sve građane Srbije, a naročito one iz Pakovraća i na ostalim trasama auto-puteva koji se grade po Srbiji „da vole Srbiju“ kao što je on voli i da se za nju „žrtvuju“ kao što se on žrtvuje

– Moja reakcija na (iz)laganje predsednika Republike Srbije, kako on kaže, najboljeg studenta prava u kome on pokazuje elementarno nepoznavanje Ustava, zakona i uređenja ove države koju on izdvaja kako nešto posebno, odvojeno od naroda bila bi da zaključim da on traži da narod voli državu i da se ne buni kad državi nešto treba. A država je, zaključujem iz (iz)laganja on, predsednik, i on zna šta je dobro i potrebno državi. Jer on je prepošten, a narod bezobrazan. Uglavnom, mada navodi da neke porodice i nisu pa zaslužuju više da dobiju u eksproprijaciji dok neke ne zaslužuju ni ono što su im opredelili – kaže Bratislav Simović.

Simović tvrdi da nije u pitanju poljoprivredno već građevinsko zemljište te da su sudski veštaci u skladu sa zakonom vršili procene, a Osnovni sud u Čačku ta veštačenja prihvatio i po njima donosio presude.

Nalaz jednog od sudskih veštaka

– Meštanima u Pakovraću rečeno je da država Srbija mora da plati 100.000 evra dnevno penale zbog stajanja radova, a kako radovi stoje već 20 dana to znači dva miliona evra. Iz budžeta Srbije. I pazite sad ovo, država ima i hoće da plati Kinezima dva miliona evra, a navodno nema i neće da plati meštanima Pakovraća nešto manje od milion evra za zemljište i imovinu koju im oduzima – kaže Simović.

I onda na TV sa nacionalnom frekvencijom izađe predsednik i poziva građane da „vole Srbiju“ i da mu je muka da gleda kako se advokati, veštaci, sudije dogovaraju na štetu države, te da je u pitanju poljoprivredno, a ne građevinsko zemljište, te koliko je ko plaćao porez na to zemljište, te čija procena vrednosti je jedino prihvatljiva za državu.

Da Vas podsetimo:  Ogradili 400 hektara Fruške gore, a ekologe tuže za 2 miliona i prete zatvorom

– Meni se čini da ne zna šta priča! Rado ću otići na sastanak da mu objasnim sve oko eksproprijacije! Pazite šta kaže: „Dogovorili se mi sa advokatima, veštacima i sudijama!?“ Ništa od navoda koje je izneo nije tačno. Upravo u mom selu Baluga (Ljubićska) imamo situaciju da je Poreska uprava ljudima naplaćivala porez na imovinu računajući nekima 1.220, a nekima i 3.660 dinara po m2. Nekima je računala i 1.741 dinar po m2 a sada u eksproprijaciji daju 180 dinara po m2. Sve, ali bukvalno sve podatke, činjenice i argumente smo izneli u dopisima, zahtevima koje smo upućivali nadležnim DRŽAVNIM institucijama. Na pregovorima u Vladi sa premijerkom Anom Brnabić. Prosto mi je muka samom sebi da ponavljam i pričam sve ovo ali moram. Uspeli smo na sudu da dokažemo da smo u pravu. Počele su da nam stižu presude koje su po zakonu a onda. Opet ćorsokak. Zastoj? Razmišljamo šta je? Zašto se ne isplaćuje po presudama. Kaže PUTEVI SRBIJE i KORIDORI SRBIJE ulažu žalbe, a na sastanku u Vladi je dogovoreno da žalbi neće biti nego da će se poštovati odluka suda – kaže Bratislav Simović.

Na ovakve insinuacije predsednika Vučića da postoje dogovori advokata, veštaka i sudija reagovala je i struka. Evo izjave jednog od advokata koji zastupa vlasnike parcela.

A šta na ovakvu tvrdnju predsednika Srbije kaže Bratislav Simović.

– Sprovedene Ustavne promene u domenu sudstva, a u cilju veće nezavisnosti sudija, kroz ovo (iz)laganje vidimo da predsednik ne poštuje jer optužuje sudije da se dogovaraju sa advokatima, sudskim veštacima i narodom. E sad, pitanje. Kako da tumačimo komentar predsednika Srbije da smo se mi dogovorili sa advokatima, ovlašćenim sudskim veštacima i sudijama? Mešanje u nezavisnost sudstva koje je po Ustavu i pre ustavnih promena bilo nezavisno. Šta bi bilo da se blokadama saobraćaja širom Srbije i u Preljini nismo izborili protiv donošenja novog zakona o eksproprijaciji? Zar se tim blokadama nismo izborili i protiv izmena Zakona o referendumu? Ko zna šta bi sve predsednik menjao u Ustavu – pita se Simović.

Da Vas podsetimo:  Prekršajna prijava Pinku zbog emisije u kojoj je Vučić izašao iz frižidera

– I na kraju, zar treba da idem i predsedniku države da objašnjavam sve oko eksproprijacije ili država ima institucije koje efikasno rade svoj posao – pita Simović.

Na naše pitanje kakvi su efekti razgovora koje su meštani Pakovraća ali i predstavnici Udruženja „Ne damo đedovinu“ i predstavnici drugih zainteresovani građana imali više puta sa premijerkom Brnabić, na sve ove teme, Simović kaže:

– Na početku prvog sastanka, predsednica Vlade Ana Brnabić mi je rekla: „Bratislave, kao što vidiš ovde su prisutni predstavnici nadležnih ministarstava, poreske uprave, gradske uprave iz Čačka i gradonačelnik Milun Todorović, javnih preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbije, direktor Aerodroma Srbije, i želimo da vam pokažemo kako sistem u Srbiji funkcioniše“. Ja sam odgovorio: „Super, ja sam doveo delegaciju, ljude kojima se sramno oduzima zemlja i mi ćemo sada Vama da dokažemo kako sistem u Srbiji ne funkcioniše“ – kaže Simović.

Bratislav Simović (prvi sleva) sa članovima delegacije ispred zgrade Vlade Srbije

– Tokom skoro tročasovnog sastanka pokazali smo i dokazali da sistem ne funkcioniše. Ona je to shvatila. To je i javno priznala i krenula je da rešava probleme koje smo izneli i argumentovali. E sada, posle pola godine, pojavio se predsednik da maše rukama i nekakvim papirima u TV studiju i pravi predstavu. E pa neće moći, ako je Srbija pravna država. Mi ne odustajemo. Nastavljamo borbu. Meštani Pakovraća ne prekidaju blokadu. Posebno jer ih je optužio da dovode političare na blokadu. A i mi na trasi Moravskog koridora ćemo uskoro iskazati nezadovoljstvo blokadom radova na ovoj trasi – zaključuje Simović.

izvor:https://www.ozonpress.net/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime