Ideja za savršen desert ako se pridržavate posta.
Sastojci:
2 šolje brašna
2 šolje griza
1 šolja šećera
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za posipanje
Za fil:
1,5 kg rendanih jabuka
1 šolja šećera
1 kašičica cimeta
rendana kora 1 limuna
1 vanil šećer
Priprema:
Narendajte jabuke, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešajte i ostavite sa strane. Zatim u posudu sipajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve promešajte varjačom. Izvadite jednu šolju te smese.
U suvu nepodmazanu posudu sipajte polovinu smese koja je ostala u posudi. Utapkajte rukom da se izjednači.
Preko toga stavite polovinu fila. Na to izručite ostatak smese i poravnajte. Preko opet stavite drugu polovinu fila. Na kraju, smesom iz šolje pospite fil i ostavite da stoji 10 minuta.
Pecite na 200°C nekih 40 minuta. Pospite prah šećerom, pokrijte krpom i ostavite do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i da bi testo omekšalo i povezalo se sa filom.
Izvor: posnajela.rs / opanak