Zaduživanje – kada je nastalo i kakvo je danas

1
1154

Iako se najstarija pisana pravila zaduživanja i kamate na dug pominju u Hamurabijevom zakoniku od pre 3.800 godina, začeci finansijskog posredovanja, kakvog danas znamo, nastali su u srednjem veku i periodu rane renesanse, a glavno geografsko područje su gradovi u severnoj Italiji.

Kako se danas može pročitati, u 15. veku u Italiji, trgovina se mahom zasnivala na kreditima. Kupovina za „keš” ni tada nije bila česta pojava.

Sve je funkcionisalo po jednostavnom principu, piše u istorijskim spisima: kreditori su dobijali obveznice koje su donosile godišnju kamatu. Inače, one su bile prenosive, tj. mogle su da se preprodaju, pa da se samim tim, kamata prenese na treće lice. Najveći kreditni centar u to vreme bila je Venecija. Ona nije bila samo prestonica svetske trgovine već i najveće svetsko finansijsko središte, pa su ti principi poslovanja i novčanih transakcijapostavili temelje moderne svetske ekonomije.

A u modernoj ekonomiji je finansijska pismenost važna. Ne da bismo razumeli svetske ekonomske procese, jer to mogu samo stručnjaci, već pre da bismo shvatili značaj finansijskih znanja u raznim aspektima našeg života. Šta smo sve naučili kroz istoriju zaduživanja i da li znamo „pametno“ da se zadužimo?

„PAMETNO ZADUŽIVANJE“ JE MOGUĆE

Verovali ili ne, moguće je pametno se zadužiti. Ukoliko ste odlučili da je pravo vreme za pozajmicu jer hoćete da upišete fakultet ili master studije, strane jezike ili vam je potreban novi auto, ili vam je preko potreban kvalitetan odmor , informišite se kako najbolje da iskoristite sve benefite zaduživanja, ali i da pazite na zamke koje vrebaju.

Postoji pet vrsta zaduživanjakreditkreditna kartica, dozvoljeni minus, lizing i pozajmica od rodbine i prijatelja.

Da Vas podsetimo:  SERIJSKI NOSAČ UNIFORMI Koje odelo dati Vulinu, prvom pendreku Srbije

Kredit je svakako najpoznatiji način da dođete do sopstvenog mira, odnosno krova nad glavom. Dobro proučite šta sve treba da uzmete u obzir pre nego što krenete u obilazak banaka u potrazi za najpovoljnijim uslovima. Izračunajte prvo koliko vam (i da li) ostaje nešto kada izmirite sve dažbine. Morate da odredite sumu koju biste mogli da izmirujete na mesečnom nivou na ime rate za kredit. Nemojte nikada da uzimate više nego što možete da otplaćujete.

Kreditna kartica je druga vrsta zaduživanja i cena se otplaćuje mesečno, na rate. Nije na odmet da se raspitate da li su rate bez kamate ili ne, odnosno kolika je kamatna stopa, kako biste mogli da izračunate tačan iznos rate. Priznajemo, lako je zaneti se kada je plaćanje karticama u pitanju, jer ne osećate da ste dali novac. Preporučujemo vam da obavezno čuvate slipove (račune) od plaćanja, da ih stavljate u posebnu fasciklu i nedeljno proveravate koliko ste potrošili.

Svako ko prima platu preko neke banke često koristi dozvoljeni minus. I ma koliki on bio, teško je „vratiti se na nulu”. Međutim, iako je najjednostavniji, često je i najnepovoljniji vid zaduživanja, zbog kamatnih stopa viših no kod drugih vrsta zajmova. Ako vodite računa i ulazak u dozvoljeni minus traje samo koliko je potrebno da prebrodite trenutni nedostatak novca, biće sve u redu.

Lizing je takođe jedna vrsta zaduživanja, a najčešće ga vezujemo za automobile. Teoretski biste i stan mogli da kupite na lizing, međutim u praksi se lizing nepokretnosti koristi samo u komercijalne svrhe.

Pozajmljivanje od rodbine  je sasvim u redu ukoliko ste sigurni da vam to neće presesti i dugoročno pokvariti odnose. Izračunajte pravu cenu ove vrste zaduživanja. Nekad je možda bolje da plaćate mesečne rate, da vas ne boli glava.

Da Vas podsetimo:  Aniki je potrebno dva miliona evra za lek

U svakom slučaju, dobro se informišite o svim vrstama i uslovima zaduživanja i – sa srećom!

Izvor: BIZLife

1 KOMENTAR

  1. Sve sto sam od svog deke naucila jeste da covek ako ikako moze izbegava kredite bilo koje vrste. Ipak ga nisam u potpunosti shvatila pa sam u jednom periodu svog zivota koristila ugodne kredite godinama. Danas znam da sam mogla i bez tih kredita da zivim ali to je prosto bilo varanje samog sebe, kupujes namestaj na 12 rata kamata mala ali opet na kraju izracunas da si i njima kupio jedan kauc, kupis belu tehniku na 6 meseci i opet njima na osnovu kamate kupis jedan tv.
    Kad sam pocela da racunam kamatu u punoj cifri, nikad vise nisam uzela kredit niti koristim kartice za placanje, placam gotovinom i tako mi proviziju ne mogu naplacivati ni banke ni trgovine.
    Inace postoji pisan dokaz da su kredite i kamate prvi uveli hazari kad su poceli da umesto zlata koriste hartiju i to je dozvoljeno jevrejima njihovim zakonom.
    Ko je citao jevrejsku knjigu ,,KNJIGA ZAKONA,, koja se kod njih prenosi sa oca na sina i zabranjena je zenskom rodu zna da je od njih krenulo i zaduzivanje, kamatno perusanje, kreditiranje, ukidanje zlata kao plateznog sredstva i uvodjenje bezvredne hartije. Tako je pocelo a zavrsice se ponovnim vracanjem zlata kao platno sredsvo. Srbija je upravo zahvaljujuci zlatu uspela tokom 345 godina otomanskog ropstva sacuva atribute svoje drzavnosti, svoj jezik svoju veru i na kraju da se oslobodi tog ropstva. Kad Srbija vrati zlatnike umesto ovih hartija tad ce ponovo postati jaka i neporobiva.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime