Referendumske igre

0
818

dodik - dw comNajavljeni referendum u Republici Srpskoj trese Balkan i ljudi se, izbombardovani vestima, saopštenjima i urgentnim srpsko-srpskim konsultacijama, s pravom pitaju hoće li se tog 25 septembra obrušiti Romanija, Jahorina i Avala pride. Analizirajuči slična trešenja gora – neće, samo će malo skočiti mišji natalitet.

A šta se to tako strašno sprema, da ga samo rihteri mogu izmeriti. Objava rata ostatku Bosne i Hercegovine? Otcepljenje Republike Srpske i njeno pripajanje Srbiji? Ništa od toga, samo referendumska provera potpuno benigne stvari da li narod podržava da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske. ( Da objasnimo, to je dan kada je na Palama 1992. Godine, nakon zanemarivanja volje Srba od strane Bošnjaka i Hrvata, proglašena Srpska Republika BiH, koja će osam meseci kasnije biti preimenovana u Republiku Srpsku).

Uzgred, suvislo je i pitanje čemu referendum kad se taj dan i do sada slavio, ali je valjda do toga došlo jer je Ustavni sud BiH, pod pritiskom sudija sa strane, doneo odluku kojom zabranjuje proslavljanje ovog datuma pod izgovorom da u nečemu nije u „duhu Dejtona“. Kako, to sami Bog i Valentin Incko znaju! A i Milorad Dodik bi da održi kondiciju u nerviranju Incka i drugova.

Nije jasno ni kako bi ta proslava bila sprečena, osim ako se međunarodne snage stacionarenu u BiH, na čelu sa sve visokim predstavnikom, tog 9. januara ne bi rastrčale po RS, pa krenule da skidaju zastave sa jarbola i zabranjuju deci da recituju prigodne pesmice.

Radi se ovde o nečem drugom. S jedne strane, ispipava se tvrdoglavost Milorada Dodika i proverava koliko je daleko spreman da ode u nekooperativnosti sa gazdama bosanskog vilajeta, a s druge se testira stav Srbije kao patrona RS koji je, nakon sastanka sa liderima RS, smušeno formulisan kao „ni mešanje, ali ni podrška“, za šta narod ima mnogo bolju konstataciju, ali nije za pominjanje na ovom mestu. Istovremeno, održava se stanje kontrolisane tenzije što je, uprkos svim zaklinjanjima u stabilnost, ovde postala konstanta (belo)svetske politike. A pošto je tog 9. januara istovremeno i značajan crkveni praznik, moglo bi se referendumsko pitanje preformulisati u „da li ste za to da 9. januara slavimo Stevanjdan“? Možda je Sveti Stevan u „duhu Dejtona“.

Da Vas podsetimo:  Zašto Srbija mora vratiti vojni rok

ranko-pivljanin

Ranko Pivljanin

iskra.co / blic

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime