Reforma poreske uprave Srbije

3
3306

poreska-upravaPoslednjih nekoliko godina mnogi u Srbiji shvataju da je katastrofalan rad Poreske uprave Srbije mnogo doprineo ogromnom budžetskom deficitu i zaduženosti koja dostiže 26 mlrd. evra ili 78% BDP-a. Krajem maja Vlada je odlučila da krene u vrlo ozbiljnu reformu poreskog sistema i poreske uprave zbog čega je oformljena radna grupa. Vlada nije objavila tačne zadatke grupe, čitajući ko je sve imenovan možemo samo da pretpostavimo krajnji cilj reformista a to je:

a. DOKUSURITI MALE PRIVREDNIKE I PREDUZETNIKE, naplatiti im svaki dinar duga uvećan za, vrlo često pogrešno, obračunate kamate, blokirati račune ako ne mogu da plate obavezu.

b. tajkune i velika pravna lica koja imaju veze sa političarima i strankama ne kontrolisati,

c. carinu ne dirati,

d. Kineze ne dirati,

e. proizvođače i trgovce akciznom robom ne kontrolisati: cigarete mogu biti bez akciznih markica, na pumpama mogu postojati duple fiskalne kase, proizvođače i distributere piva i drugih alkoholnih pića i zaobilaziti u velikom luku.

f. trgovce pšenicom i brašnom, kao i proizvođače svakog drugog hleba prodatog na crno zaštititi, pekarama kontrolisati samo radnike zatečene na radnom mestu (rad na crno ili sa prijavom) g. proizvođače građevinskog materijala podržati, kao investitore i suinvestitore, da svoje poslove obavljalju maksimalno na crno (proizvodnja, prodaja) uz obavezu da na gradilištima nemaju prijavljene radnike, strogo izbegavati obračun kapitalne dobiti kod prodaje stanova. h. strogo podržati rad na crno svuda i na svakom mestu pod uslovom da nisu mali privrednici i preduzetnici.

Zadati zadaci, uvereni smo, biće vrlo laki za stručnjake reformske grupe, njihovo prethodno iskustvo daje veru da će biti ispunjeni.

A ko su REFORMISTI? Verovali ili ne sve kadrovi Mlađana Dinkića, možda i najvećeg uništitelja srpskih finansija u novijoj istoriji, u 21. veku sigurno najvećeg. Reformisti su :

1. Nenad Mijailović, bivši Dinkićev pomoćnik u Ministarstvu finansija,
2. Ljiljana Kovačević, nekada direktor COV, privremeni direktor Poreske uprave Srbije posle smene najvećeg poreskog stručnjaka na ovim prostorima Ivana Simiča,
3. Dejan Stojanović, takođe bivši direktor i zamenik PU,
4. Saša Dulić, bivši načelnik IT sektora.
5. Miroslav Đinović, manje poznat, ubačen u reformsku grupu na zahtev nove direktorke PU Dragane Marković.

Neverovatno je da u timu nije Ivan Simič, dokazano najgori direktor Poreske uprave Srbije u poslednjih deset godina po rezultatima rada. Vrlo je čudno da u timu nije Milica Bisić, drugi najveći uništivač srpskih privrednika (posle Dinkića), siva eminencija Poreske uprave Srbije više godina kako je prošle godine u TV duelu na Studiju B izgovorio tadašnji pomoćnik direktora ove službe Marko Marinković. On je M. Bisić tada okrivio da je iznela zaštićene podatke o svim poreskim obveznicima, građanima i privrednicima, sa svojim saradnicima: Nikolom Ćorsovićem, tadašnjim državnim sekretarom u Ministarstvu finansija i mlađanim Posavcem, savetnikom u istom resoru.

Da Vas podsetimo:  Danas je Sveti Nikola

Prva četiri reformatora imaju vrlo značajne rezultate na urušavanju najvažnije službe u Srbiji. Nenad Mijailović se nije puno eksponirao, radio je u senci. Ljiljana Kovačević je početkom 2014. g. napravila (sa namerom) zbrku sa uplatnim računima što je omogućilo izbacivanje iz reprograma više desetina hiljada preduzetnika iako su sve svoje obaveze striktno plaćali 15. u mesecu, kako je bilo propisano. Ona je, kao i njen prethodnik Ivan Simič, u potpunosti štitila tajkune i velika pravna lica od svakog vida kontrole, prinudne naplate i blokade računa. Što je najgore, iako je Dinkić proklamovao nultu toleranciju sive ekonomije, ponašali su se potpuno suprotno zbog čega je crno tržište poraslo čak za 10 do 15% u periodu od samo dve godine.

Dejan Stojanović i Saša Dulić, po pisanju Afere prošle godine u avgustu (neslužbeno glasilo SNS-a, kolumne imaju Marjan Rističević i Vladimir Đukanović), imali su veliki udeo u izakulisnim radnjama sa tržištem igara na sreću u Srbiji. Stojanović kao direktor Sektora za igre na sreću i Dulić kao načelnik IT sektora zalagali su se da posao izrade softvera za kontrolu onlajn klađenja dobije Komtrejd za iznos od 2,1 milion evra, isti softver je mogao Vojno tehnički institut da uradi za iznos od 200 do 300 hiljada evra. Tada smo po prvi put čuli da strane firme žele da preuzmu srpsko tržište igara na sreću koje na godišnjem nivou obrće oko 500 miliona evra, 80% na crno zbog čega država na godišnjem nivou gubi skoro 100 miliona evra – uštede u budžetu zbog smanjenja plata prosvetnim radnicima na godišnjem nivou iznose 60 miliona evra.

Alfa i omega najavljene reforme poreskog sistema i poreske uprave biće Dragana Marković, novoimenovani direktor Poreske uprave Srbije, kadar BIE. I njen prethodnik, Marko Marinković, bio je kadar BIE. O ovoj službi građani ne znaju puno, retko kada se čuje po nešto kao prošle godine kada je bio uhapšen njihov bivši radnik, tadašnji direktor Inspektorata za rad, zbog primanja mita od 15 hiljada evra (za stranku, kako je izjavio kada je bio uhapšen) od vlasnika jedne firme. Tada je bila aktuelna još jedna priča o drugom njihovom visoko kotiranom službeniku, brzo je zataškana. Što se tiče Marka Marinkovića, on je u potpunosti opravdao službu iz koje je došao, svojim postignutim rezultatima za samo 7 do 8 meseci, koliko je bio na čelu Poreske uprave. Za to vreme po prvi put je bila prava NULTA tolerancija prema svima koji nisu izvršavali svoje poreske obaveze, pokrenuto je suzbijanje sive ekonomije i borba protiv kriminala u igrama na sreću, crnoj trgovini duvanskim proizvodima, gorivom i u mnogim drugim delatnostima.

Da Vas podsetimo:  Prihvatanje mandata sa pokradenih izbora značilo bi izdaju građana i priznanje legitimiteta čitavog izbornog procesa

Na žalost, bolja naplata i visokoprofesionalan rad Marinkovića očigledno nikome nije odgovarao u Srbiji, ponajviše stranim mentorima, na čije insistiranje je smenjen (glavni razlog) a na njegovo mesto postavljena Dragana Marković (koja ga je u potpunosti odstranila iz poreske službe). Bilo je još razloga za smenu, najverovatnije nekooperativnost, policijski metodi rada, i zameranje Milici Bisić (kako su preneli neki dnevni listovi) koja radi na više projekata u Srbiji u ime MMF-a. Verovatno i za račun MMF-a.

Neka reč o Dragani Marković. Verovatno se nije nikada ranije sretala sa problematikom poreskog sistema, sa problemima kroz koje prolaze privrednici zbog nestručnog rada i ponašanja službenika Poreske uprave Srbije, sa problematikom zaposlenih u samoj službi.

Odmah po imenovanju Dragana Marković bila je učesnik NIN FOKUS-a u Bečićima gde su bili prisutni svi direktori poreskih službi zemalja u regionu. Na tom skupu najviše je bilo reči o sivoj ekonomiji kao najvećem zlu koje uništava privredu svake zemlje. U Srbiji, zvaničnici Vlade, ekonomisti, eksperti, članovi Fiskalnog saveta, koriste podatak FREN-a, objavljen marta 2013. g., u Novom nalazu da je siva ekonomija 31%, poznavaoci tržišta ubeđeni su da je već dostigla 50%, Dragana Marković na pomenutom skupu izjavila je da siva ekonomija ne prelazi 20%!!!

Krajem 2014. g. predsednik Vlade Aleksandar Vučić krajem prošle godine imenovao je Kori Udovički za predsednika Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, ona je zadatak dala NALED-u da uradi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije. Krajem maja NALED je uradio predlog u kome obrazlaže kako da se neformalna ekonomija sa 31% spusti na 25% u periodu od 2015 – 2020.g.
Nelogičnost se odmah primeti: da li Dragana Marković, zna nešto što svi drugi ne znaju te je problem sive ekonomije trenutno rešila i smanjila na samo 20%??? Ako je to tačno, zašto se onda uopšte radi reforma poreskog sistema i poreske uprave? Sa stopom od 20%, kako kaže Marković, Srbija je bolja od svih zemalja u regionu, čak i od nekih članica Evropske unije (u Nemačkoj je 19%, ali sa prometom u trgovini narkoticima, prostituciji i trgovini ljudima). I što je najgore, niko iz Vlade, FREN-a, Fiskalnog saveta, nije demantovao ovu izjavu Dragane Marković. Morala je odmah biti smenjena iz dva razloga: prvi jer je zadatak obavila, drugi jer ne može da se bori na suzbijanju nečega što ne postoji. I eksperti FREN-a, upravo oni koji su uradili naučnu analizu kako bi utvrdili nivo sive ekonomije, ćute. Ćuti i Kori Udovički , nepoznanica je da li uopšte i dalje radi na zadatku koji joj je poverio predsednik Vlade krajem 2014. g.

Da Vas podsetimo:  Kažu da je Ana Brnabić bila u Lebanu, zašto leskovački mediji nisu pozvani ?

Srazmere sive ekonomije u Srbiji su: preko deset milijardi evra prometa robe i usluga se obavi na crno, bez registrovanja prihoda, samo PDV utaja iznosi preko jedne milijarde evra. 700 hiljada radnika radi na crno, budžet gubi preko 1,5 milijardi evra doprinosa. Turizam i ugostiteljstvo utaje 300 miliona evra, koliko se gubi zbog prodaje duvanskih proizvoda i naftnih derivata na crno. Proizvodnja i prodaja alkohola je 80% na crno pri čemu budžet gubi 150 miliona evra, igre na sreću utajivačima vlasnicima kockarnica i kladionica donose godisnje skoro 100 miliona evra. Estrada utaji 90 miliona evra, grobarska siva ekonomija dostiže 90% delatnosti na crno. Građevinarstvo, da li se išta radi legalno?

ZAKLJUČAK JE SAMO JEDAN: reformatori će sve zadatke s početka teksta ispuniti. Svi vi mali privrednici ako ste mislili da ćete se provući, varate se, bićete otkriveni i strogo kažnjeni. Siva ekonomija ne postoji zbog vas, postoji zbog bogatih biznismena, zaštićenih političara i kriminalizovanih državnih službenika (koji ih štite), da bi bili još bogatiji.

*Nastavak već znate, GRČKA predstava se odavno igra u Srbiji!

Dragan Radović

Dragan Radović

vaseljenska.com

3 KOMENTARA

  1. Izuzetan tekst iz koga se vidi koliko vlast „radi za narod“ a koliko za sebe. Jednom se mora stati na put drzavnom kriminalu.

  2. Онај ко и мало зна у којим условима егзистира ПУ могао би да види и зна да је свака влада имала своје пулене који сун заштићени и немају обавезу плаћања пореза….. основни и највећи проблем је не поштовање закона и протекција. Да се разумијемо, ни на крају памети ми није да браним ПУ, само сам сигуран да нема те реформе која ће успјети у оваквим тајФунским условима! ….. има онај виц: Долази син оцу и озбиљно ће му саопштити да је ријешио да се бави организованим криминалом! Отац га погледа и пита : -У мафији или Скупштини? Син ће: – И у влади и у скупштин.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime