Registrovali „Tanjug Info“ samo zbog – imena

0
718

Rešenjem Agencije za privredne registre od 18. novembra usvojena je registraciona prijava preduzeća Telegram d.o.o. iz Beograda, kojom je Tanjug Info upisan u Registar medija, javlja Moja TV i prenosi izjavu narodnog poslanika Srpske napredne stranke Saše Mirkovića da je na taj način „sačuvana tradicija najvećeg srpskog brenda u oblasti informisanja“.

mirkovic
Saša Mirković (foto: Vesna Lalić)

„Odlukom da registrujemo Tanjug Info, sačuvali smo tradiciju najvećeg srpskog brenda u oblasti informisanja. Tanjug kao novinska agencija je bio institucija i lider u regionu, koji je zvanično prestao sa radom dana 5. novembra ove godine, kada je to objavljeno u Službenom glasniku“, naglasio je Mirković.

„Shvatajući značaj tradicije na kojoj počivaju temelji budućnosti“, objasnio je Mirković, „odlučili smo da ovaj brend sačuvamo zbog nas i budućih generacija“.

„Imajući u vidu da smo pre izvesnog vremena preuzeli najstariji sportski list Sport, koji postoji već 70 godina, mogu slobodno da kažem da smo na neki način postali čuvari tradicije srpskih medija“, izjavio je Mirković.

Portal, a ne agencija. Nije imao nameru da kupi Tanjug, registrovao medij sličnog imena

Međutim, poslanik Mirković je nešto kasnije objasnio da će registrovao preduzeće Tanjug info biti portal, a ne rešenje za nekadašnju nacionalnu novinsku agenciju.

„U pitanju je dnevni medij, koji će pokrivati sve sfere, od politike do sporta i estrade. Želja nam je da imamo jedan brz medij. Na njemu će da rade novinari koji već rade u Sportu. Biće posla, naravno, i za druge, pa i za nekadašnje novinare agencije Tanjug“, rekao je Mirković za dnevnik Blic.

Mirković je, međutim, negirao da je to spasonosno rešenje za nekadašnju nacionalnu agenciju o kojem se spekulisalo u javnosti i dodao da je gašenje Tanjuga bila greška ljudi iz Ministarstva kulture i informisanja.

Da Vas podsetimo:  Prelević o rijalitiju: REM prima pare, a ne radi svoj posao

Prema njegovim rečima, novim portalom želi da očuva tradiciju i da obezbedi da se ne urušava brend.

Mirković je, međutim, kazao da nije imao nameru da kupi Tanjug, čija je poslednja cena u privatizaciji bila oko 350.000 evra.

Zato je registrovao medij sličnog imena, koji se već nalazi u bazi Agencije za privredne registre.

Na pitanje da li je imao nekakve probleme zbog toga što je odabrao ime koje je gotovo identično imenu novinske agencije koja je prestala da postoji 31. oktobra jer za nju nije bilo kupaca, Mirković je odgovorio da nije i upitao „zbog čega bi imao“.

„Pa Tanjug je, koliko znam, ugašen. Neko se odrekao Tanjuga, što je, po mom mišljenju, velika šteta“, rekao je Mirković.

Vlasnik Tanjug Info je preduzeće Telegram d.o.o, a odgovorni urednik biće Boris Vuković. Mirković je prethodno kupio dnevni list Sport za 83.000 evra i preuzeo sve novinare te kuće.

Odluka Vlade Srbije o prestanku postojanja Novinske agencije Tanjug stupila je na snagu 5. novembra. U procesu privatizacije nije bilo kupca.

„Imajući u vidu da smo pre izvesnog vremena preuzeli najstariji sportski list Sport, koji postoji već 70 godina, mogu slobodno da kažem da smo na neki način postali čuvari tradicije srpskih medija“, izjavio je ranije Mirković.

Urednik Boris Vuković: Želja nam je bila da se sačuva ime ovog brenda (Tanjuga) i da mladi ne zaborave da je nekada postojala velika novinska agencija

Urednik novoosnovanog medija Tanjug info Boris Vuković izjavio je danas da taj medij nema nikakve veze sa novinskom agencijom Tanjug i da je to potpuno novi medij, čiji je osnivač preduzeće Telegram iz Beograda.

Da Vas podsetimo:  14 godina Pink, Hepi, Prva i O2 krše zakon i rade šta hoće. REM to konstatuje i – pravi se mrtav

„Nemamo veze sa novinskom agencijom. U okviru našeg preduzeća osnovali smo medij Tanjug info u kom će mladi novinari učiti novinarski posao i raditi. Pratimo šta se dešava sa novinskom agencijom Tanjug i želja nam je bila da se sačuva ime ovog brenda i da mladi ne zaborave da je nekada postojala velika novinska agencija“, rekao je Vuković, a saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS).

On je dodao da im u Agenciji za privredne registre niko nije rekao da ime nacionalne agencije ne smeju da koriste u svom nazivu.

„Predali smo zahtev za registraciju i nismo imali problema zbog imena“, rekao je Vuković i dodao da je Tanjug info upisan kao dnevne i periodične novine.

Na pitanje kada će taj medij početi da radi, Vuković je odgovorio da je to poslovna politika i da će javnost na vreme biti upoznata sa planovima.

Fonet, Beta, RTV / UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime