Reka koja protiče kroz pet kanjona: Srbija uvodi zaštitu za netaknuti deo prirode (VIDEO)

0
156

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je da je pokrenut postupak proglašenja Specijalnog rezervata prirode „Veliki Rzav“.

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Branevgd /

Inicijativu za zaštitu Rzava pokrenulo je Ekološko udruženje „Rzav“ iz Arilja još 2015. godine. Tri godine kasnije Zavod za zaštitu prirode krenuo je u istraživanje i izradu studije o zaštiti koja je rezultirala odlukom ministarstva o pokretanju postupka proglašenja Specijalnog rezervata prirode „Veliki Rzav“. U planu je zaštita 51 kilometra od ukupno 66,6 toka Velikog Rzava koji protiče kroz teritoriju šest opština zapadne Srbije, na kome je i 11 neistraženih arheoloških nalazišta.

„Rzav protiče kroz pet kanjona na svojoj dužini od 51 kilometar utvrđene su različite biljne i životinjske vrste. Neke od njih su zaštićene vrste ptica, kao što su beloglavi sup i suri orao“, istakla je Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja „Rzav“ iz Arilja.

Vladan Ilić iz to udruženja dodaje da je Rzav „jedna od poslednjih divnih reka u Evropi“.

„Ne možemo graditi na obalama reka, ljudi treba da uživaju i deluju u skladu sa prirodom“, rekao je Ilić.

Prema predlogu Ministarstva, ustanovljeni su režimi zaštite drugog i trećeg stepena, a shodno tome ovo područje se smatra zaštićenim od momenta obaveštenja Ministarstva o zaštiti i već se primenjuju sve mere i režimi predviđeni do donošenja novog akta.

Rzav je jedna od pet reka jugoistočne Evrope, jedina u Srbiji koja je ušla u inicijativu svetskih organizacija prirode za zaštitu reka slobodnog toka, prenosi RTS.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime