(Re)kreacionizam

0
988

Emotional intelligence

Nešto mora da se menja da bi sve ostalo nepromenjeno

Đuzepe Tomazi di Lampeduza

Struktura savremenog sporta simbolički pojačava tezu da se civilizacija zapravo nalazi na graničnoj liniji pada u varvarizam, noćnoj mori mita o prosvetiteljstvu, antinomiji društva i individue čija tragičnost u odnosu toliko nedostaje, masovnoj proizvodnji zdravog tela i duha u normiranju i standardizaciji sportske kulture dovodeći je u stanje korisne beskorisnosti. U skladu sa navedenim, pretpostavljamo teoretsku sliku o mogućnostima i opravdanosti moralnog i intelektualnog unapređenja srpske sportske kulture, imperativu transformacije mehaničke produkcije smisla u svet otvorene interpretacije.

Primaran utisak ne predstavlja milenarističko nezadovoljstvo postojećim, stanje ukazuje na nesposobnost zdravog prosuđivanja u moru konfekcijskog mišljenja, na istrajavanje u istovetnosti i insistiranju na uniformnosti delovanja uokvirenog paranoidnim proizvođenjem publiciteta, “stvaranjem” novuma u iscrpljenosti mehanizma i neprepoznavanju znakova u apologetici globalnih tendencija. Razapet između religijskog animalizma i racionalističkog koherencije, srpski sport učestvuje u virtuelnoj simulaciji sportskih vrednosti zanemarujući prioritete u vidu dužnosti prema sopstvenom etosu, revnosnom služenju i osećaju za zajednicu. Kako takav smisao staratelje sve manje dotiče, ozbiljnost situacije nalaže preispitivanje i utvrđivanje kapaciteta u znanju i mogućnostima.

Iluzija o vrednosti i dostignućima našeg savremenog sporta jeste konstrukt oslonjen na mitologiju moderne utemeljene na stvarnosti rezultata na svim nivoima, vremenu kada je poimanje analogija predstavljalo progresivan duhovno-materijalistički iskorak od nestašnog i zdravog tatatatirca, preko razigranog rekreativca i osvešćenog amatera, do potpuno zrelog i uspešnog profesionalca. Društveni ritual je napravio projekat u kome se nacion oblikuje u skladu sa pretpostavljenim pravilima sportskih igara, odnosno samoodređivanju vremenskih i prostornih granica znajući da u procesu odrastanja duha i tela nema mesta ograničenjima, stoga se postojeći redukcionizam nikako ne može nazvati moralno dopustivim i intelektualno dostojnim naročito u kontekstu napretka u znanju koji je u stvari uvek bio rekonstrukcija drevnog znanja, odnosno svest da je transformacija zakon prirode i kulture. Pogled sa instance sadašnjice, sportsko nadmetanje zadržava simulaciju ratničkih veština i podrazumeva poboljšanje istih u budućnosti, s tim što opravdanost metoda zahteva visok stepen saglasja oko najvažnijeg etičkog pitanja da li je morfolosko – motoričko i intelektualno – kognitivno usavršavanje (ne)dopustiva onomatopeja kreacionizma, narušavanje zdravlja integrisane celine, nepoštenje u korišćenju nedozvoljenih sredstava kojim se ostvaruje prednost, tj. nepoštovanje dara života; da li se unapređenje perceptivnog i simboličkog rezonovanja može prikazati konativnim karakteristikama i osobinama ličnosti usklađenim sa potrebama koje neće biti patološke i koje mogu napraviti ravnotežu između datog i usavršivog; da li biti bolji znači da moramo biti moralno bolji, motivisani da kontrolišemo amoralni društveni konstrukt jer nam je dužnost da budemo mudriji; da li korišćenjem tehnologije možemo prevazići moralno ograničenje nepripremljeno za izazove savremenog društva ili je ona sredstvo propadanja? Pošto je pitanju nesklad između onoga što verujemo da je ispravno i onoga što činimo, odgovor bi mogao biti u integraciji.

Da Vas podsetimo:  Inflacija u aprilu pet odsto, cene rastu – ali sporije

Srpski sport mora da razvije autonomnu slobodu razumevanja onoga što se zove hrabrost i rodoljublje, da prekine sa racionalizacijom predrasuda, da shvati da se samo postupkom poništava razlika između više i niže inteligencije, snage ega i nestabilnosti, dominacije i potčinjavanja, poverenja i sumnjičavosti, prostodušnosti i prepredenosti, spokojstva i krivice, grupne zavisnosti i samodovoljnosti. Samo tako je moguće rekreirati identigritet.

Željko Gmizović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime