REM obustavio postupak protiv Pinka zbog pretnje smrću u rijalitiju

1
382

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odlučio je da obustavi postupak protiv nacionalne Televizije Pink zbog emitovanja pretnji ubistvom učesnika „Zadruge“ u programu uživo septembra prošle godine.

Učesnik rijalitija „Zadruga“ Kristijan Golubović, koji je već osuđivan zbog teških krivičnih dela, izjavio je da će ubiti Staniju Dobrojević lično ili preko njegovih ljudi ako mu se iskreno ne izvini (foto: Jutjub kanal Zadruga, skrinšot)

Kristijan Golubović, jedan od učesnika rijaliti programa „Zadruga“ 16. septembra prošle godine u programu na Televiziji Pink uputio je pretnje ubistvom Staniji Dobrojević, ali su članovi Savet REM-a na jučerašnjoj redovnoj sednici većinom glasova odlučili da obustave postupak za izricanje mere toj televiziji.

Učesnik rijalitija Golubović, koji je već osuđivan zbog teških krivičnih dela, izjavio je uživo u programu: „Ubiću Staniju Dobrojević lično ili preko mojih ljudi, ako mi se iskreno ne izvini za ono što mi je uvredila decu. I ubiću svakog u životu ko mi bude spomenuo dete“.

Neposredno posle emitovanja ovih pretnji, REM je prošle godine podneo Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti protiv Kristijana Golubovića, a tada je istovremeno i pokrenut i postupak za izricanje mere Televiziji Pink, koji je, međutim, Savet Regulatora juče obustavio.

Na sajtu REM-a danas je objavljeno da su članovi REM-a obavešteni da je nadležno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu oštećene Stanije Dobrojević zbog pretnji koje je na nacionalnoj televiziji izrekao Golubović. Tužilaštvo je, naime, odbacilo krivično prijavu, jer to nije delo koje se goni po službenoj dužnosti, već po privatnoj tužbi.

Stavu tužilaštva se pridružila i većina članova REM-a, potvrđeno je UNS-u u REM-u, te je postupak Regulatora protiv Pinka obustavljen. Članica Saveta REM-a Judita Popović, međutim, smatra da to nije dobar argument REM-a za obustavljenje postupka protiv te televizije. „Pridružili su se mišljenju tužilaštva, što nije nikakav argument s obzirom na to da se radi o različitim postupcima“, izjavila je za UNS Judita Popović.

Da Vas podsetimo:  Skandalozna montaža Mila Đukanovića i Milojka Spajića na TV Hepi i još skandalozniji komentar Marića na nacionalnoj frekvenciji

Slučaj emitovanja javnih pretnji ubistvom prošle godine bio je drastičan primer kršenja zakona na nacionalnoj frekvenciji, ali ne i prvi kod istog emitera. Televizija Pink je, naime, i decembra 2015. godine emitovala izjavu Kristijana Golubovića, ali u drugom rijalitiju „Farma“, u kojoj on navodi da bi novinarima „trebalo seći glave“.

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović smatra da su, kada su Slobodan Cvejić, doskorašnji član Saveta, Judita Popović i ona pokrenuli pokrenuli pitanje ograničavanja vremena emitovanja rijaliti programa mnoge kolege „naivno zaključile da je Kristijan Golubović zaslužan za to što se rijaliti programi više neće emitovati u popodnevnim i ranim večernjim terminima“.

„Ne samo što je naš pokušaj izmeštanja rijaliti programa propao, već TV Pink nije kažnjen zbog toga što je učesnik u ‘Zadruzi’ u programu uživo pretio smrću starleti Staniji Dobrojević. Pre samo pet godina, isti čovek na istoj televiziji izjavio je da bi novinarima ’trebalo seći glave’. I ishod je bio isti. Postupak je obustavljen“, kaže za UNS Aranđelovićeva.

Članovi Saveta Višnja Aranđelović, Judita Popović i Slobodan Cvejić, podsetimo, pokrenuli su incijativu u REM-u o donošenju obavezujućeg pravilnika za vremensko ograničenje rijaliti programa „prisilnog okruženja“ na kasne noćne sate. Taj pravilnik je izradila stručna služba REM-a, ali su u međuvremenu pojedini članovi Saveta promenili mišljenje, te je on posle burne rasprave odbačen.

Izvor: UNS

1 KOMENTAR

  1. REM je sramota naseg drustva, u starom i/ili novom sazivu. Izgleda da nasa drzava tako funkcionise. Sada je medijski lobi vazan. Slicnost vidim i u ponasanju nase guvernerke Narodne Banke Srbije. Cuvena Jorgovanka Tabakovic vise stiti interes stranih banaka nego gradjane Srbije. Valda to tako mora??? Predsednik SANU (Kostic) se slicno ponasa, kao da ga Haradinaj placa a ne gradjani Srbije. Kostic mozda ocekuje da ga odlikuje Haradinaj, kao sto je Ceda Jovanovica odlikovan od strane albanca. SRAMOTA i zalosno…..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime