REM se probudio dve godine posle promocije nasilja u Zadruzi: Ipak pokrenut postupak protiv Pinka posle prijave SĆF

0
25

REM je izbegavao koliko je mogao, da bi posle dve godine ipak pokrenuo postupak protiv Pinka zbog emitovanja brutalnog nasilja u Zadruzi, što je prijavila Slavko Ćuruvija fondacija. Prethodno je Poverenik za informacije od javnog značaja naložio REM-u da odgovori na zahtev fondacije

Ilustracija: Mane Radmanović

Gotovo dve godine bilo je potrebno da prijava protiv TV Pink bude na dnevnom redu sednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Prijavu je još u maju 2022. godine podnela Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF) zbog prikazivanja eksplicitnih scena fizičkog nasilja prema ženama u rijalitiju Zadruga.

Tada su na nacionalnoj TV Pink prikazane žestoka svađa i tuča Dalile Dragojević i Filipa Cara. Tokom rasprave, Car je povukao Dragojević iz kreveta, onda su se tukli, nakon čega ju je gurnuo i vukao po podu, te je besno gađao plišanim igračkama. Sve je praćeno psovkama i uvredama.

O pokretanju ispitnog postupka tim povodom Savet REM-a je razmatrao na vanrednoj sednici, 13. maja 2024, potvrđuje za Cenzolovku Višnja Aranđelović, članica Saveta.

Aranđelović kaže da je Savet pokrenuo postupak protiv Pinka i da je reč o slučaju eskalacije nasilja u programu na koje „emiter nije adekvatno reagovao i prekinuo emitovanje”.

Postupak tek nakon reakcije poverenika

U oktobru 2023, SĆF je uputila REM-u zahtev za pristup informacijama od javnog značaja tražeći informacije o postupku po navedenoj prijavi protiv Pinka, ali odgovora nije bilo.

Nakon žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja, pokretanja postupka i rešenja ovog organa (koje je stiglo u maju 2024, prim. nov.), Savet REM-a u tačke dnevnog reda uključuje i razmatranje o ovoj prijavi.

U slučaju pokretanja postupka, predstavnik emitera se poziva na prvu sledeću redovnu sednicu kako bi se izjasnio oko spornog slučaja. Tek nakon toga Savet REM-a donosi odluku o izricanju eventualne mere.

Da Vas podsetimo:  Da li kosovski mediji ponavljaju greške iz 2004. godine?

Odluku o izricanju mera Savet može doneti samo na redovnim sednicama, koje bi, prema Poslovniku o radu, trebalo da se organizuju dva puta mesečno.

Praksa je, međutim, drugačija, pa su tako tokom cele 2023. održane ukupno četiri redovne sednice.

„REM neće biti preki sud”. Naročio kada je Pink u pitanju

Nakon prijave 2022, izvršna direktorka SĆF Ivana Stevanović rekla je za N1 da bi adekvatna mera Pinku bila privremena ili trajna zabrana ovakve vrste rijalitija, „u kojima je zapravo sve dozvoljeno i u kojima se emiteri ponašaju bukvalno kako hoće, bez ikakvog nadzora”.

Za predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić trajna zabrana je, kako je tada izjavila, u stvari, cenzura. Dodala je i da će sačekati izveštaj stručnih službi i „eventualno” preduzeti mere.

U izjavi za Danas, Zekić je zabranu ocenila kao „perverzne i bizarne želje”, ističući da REM „neće biti preki sud”, da će poštovati procedure i zakone, te da će reagovati ako je nasilja bilo.

Dve godine su, ipak, prošle bez reakcije. U međuvremenu su dodeljene nove dozvole za emitovanje s nacionalnom pokrivenošću, između ostalih i Pinku.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime