REM – Srbija 3:0 (bez borbe)

0
1181
Tek što je malo splasnuo opravdan bes gradjana Srbije koji je nastao zbog najvažnije sporedne stvari na svetu – fudbala, usledila je erupcija nezadovoljstva širom države zbog toga što najveći uspeh srpske ženske odbojke – titula svetskog prvaka i trijumf nad favorizovanim Italijom nije prenošen na nacionalnoj televiziji.

Kao i utakmicu Lige nacija Crna Gora – Srbija, za  koju je  u čitavom regiona vladalo ogromno interesovanje, mogli su da prate ( i sve druge mečeve reprezentacije)  samo oni građani Srbije koji su pretplaćeni na kablovsku televiziju  SBB-a i „hvataju“ Sport klub. Ako im je za utehu, ista je situacija i u komšiluku. I oni igre svojih fudbalera, kao i druge sportiste, ne mogu da prate na nacionalim televizijama. Kada je nedavno Junajted medija,koja je u sastavu SBB-a objavila da je kupila sva tv prava na utakmice fudbalske reprezentacije (Liga nacija, kvalifikacije za EP…) poklonici ove igre nisu bili svesni da će ubuduće,pored pretplate koju plaćaju RTS-u, morati da potroše nove pare – da  uvedu kablovsku televiziju SBB ako ih zanima reprezentativni fudbal i drugi sportovi.

A cela ova zbrka, opravdana ljutnja i bes ljubitelja loptanja nastali su  zbog toga što je, po običaju, REM „zatvorio oči“ i dozovilo da Sport klub ima ekskluzivna prava na prenose utakmica reprezentacije Srbije u fudbalu,odbojci…
Da je REM, što je njegova zakonska obaveza, napravio listu najvažnijih događaja od posebog značaja za sve građane,(kulturni, politički, sportski,zabavni…), a ove utakmice bi svakako bile na toj listi, mečeve nacionalnog tima, na osnovu člana 64. Zakona o elektonskim medijima, mogao bi da prenosi samo „pružalac medijske usluge televizijskog emitovanja kome je pristup slobodan i čija zona pokrivanja obuhvata  celokupno područje Republike Srbije i o tome obaveštava Evropsku komisiju“.
U Pravilniku REM-a kojim se formira Lista  najvažnijih dogadjaja,u članu 3,stav 3, stoji da je na toj  listi dogadjaj „ako je reč o  značajnom međunarodnom sportskom događaja u kojem učestvuju predstavnici Srbije“.
Ni jedan od ovih kriterijuma ne ispunjava Sport klub.

U Junajted grupi,koja je vlasnik Sport kluba, su prilikom kupovine tv prava  znali za ovaj zakon i da  se on odnosi na pružaoce medisjkih usluga (televizije) pod nadležnošću Republike Srbije,ali računali su da će  im, kao i do sada, REM“ progledati kroz prste“ i tretirati ih kao „prekogranični kanal“ iako Sport klub godinama emituje program iz Beograda.

Da Vas podsetimo:  Posle Siniše Malog i Ana Brnabić poručila desetinama hiljada frilensera: “Iselite se iz Srbije”
Gazde Sport kluba ofirale su se zbog čega  nikada do sada nisu trazii dozvolu regulatora.Da su to učinili bili bi u obavezi  da poštuju srpske zakone,što do  sada nisu činili,a to znači da Sport klub ne bi mogao da ima ekskluzivitet nad dogadjajima koji su od posebnog značaja za gradjane Srbije, a to su, pored ostalog, i  utakmice reprezentacija u svim sportovima.
Bez obzira na uspeh Krstajićevih  izabranika koji  uspešno krče put (sa sada bez poraza ) ka boljoj poziciji na UEFA listi, u Srbiji rapidno opada interesovanje za utakmice nacionalnog tima upravo zbog toga što najveći broj građana nema kablovsku televiziju.

I dok ozlojedjeni gledaoci prete da će masovno početi da otkazuju pretplatu koju plaćaju RTS-u, s pravom očekuju da se oglasi REM (Regulatorno telo za elektronske medije) na čiji rad su  odavno gotovo svi u Srbiji kivni i objasni zbog čega grubo krši zakon nad kojim vrši nadzor i da li će i dalje tolerisati da kablovski kanal,koji nije poreski obveznik u Srbiji, ekskluzivno prenositi najvažnije događaje srpskih sportista iako mu srpski zakoni to izričito zabranjuju.

Dragiša Kovačević
sinos.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime