“REM zavisan od političkih i velikih medijskih igrača”

0
853

rem-logoSet novih medijskih zakona nije loš u teoriji, ali u praksi oni pokazuju da i dalje postoji zavisnost Regulatornog tela za elektronske medije od uticaja.

Postoje nedoumice oko finansiranja Radio-televizije Srbije, zaključili su učesnici tribine o efektima primene medijskih zakona u organizaciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

– Poslednjih nekoliko odluka REM, kao što su oglušivanje o odluku da se ukine emisija ‘DNK’ na televiziji Pink, izbor članova Upravnog odobra RTS, kao i rijaliti programi pokazuju da zavisnost od političkih i velikih medijskih igrača i dalje postoji, rekla je medijski stručnjak Jovanka Matić sa Instituta društvenih nauka u Beogradu.

Ona je navela da nedoumica oko finansiranja RTS još nije razrešena, kao i da je samo produžila ono što je političkom voljom usvojeno, ali da krivicu za to snosi RTS.

– Suština je da još uvek ne postoji sistem koji će otkriti sve te koruptivne sprege koje postoje u meiđima, rekla je Matić.

Kako je dodala, upravo u ovom periodu kada počinje prizborna kampanja za predstojeće izbore, mediji treba da traže obećanja pretendentara na vlast, a bilo bi korisno da mediji i analiziraju njihove političke platforme za izbore.

Advokat i član pravnog tima ANEM Slobodan Kremenjak naveo je da pitanje svih pitanja više nije pravno već ekonoomsko.

– Pravno treba regulisati medijsku oblast, daleko do toga da nisu potrebni medijski zakoni, ali je pitanje svih pitanja ekonomsko – pitanje tržišta i finansiranja, rekao je Kremenjak.

Prema njegovim rečima, ako se vidi da je najveći finansijer država, onda ne treba da čudi stanje u medijima.

Sa njim nije saglasan profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski koji je ocenio da je najbitnije pitanje političke vrste.

Da Vas podsetimo:  Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nemo

– Sadašnja vlast, kao i sve prethodne od devedesetih nisu spremne da budu razvlašćene u medijima, kazao je profesor.

On je ukazao i na neophodno ukidanje prakse da se spiskovi za članove REM i RTS prave u strankama, vlasti i različitim centrima moći.

Član Saveta REM Miloš Rajković kazao da je dokaz prilično sporog i neefikasnog medijskog sistema i nemogućnost REM da izriče novčane kazne za prekršaje, a da se onda taj novac vrati u medijsku sferu.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime