Reporteri bez granica: Srbija pala za tri mesta na listi medijskih sloboda

0
587
Foto: pixabay.com

Na najnovijoj listi medijskih sloboda međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF), Srbija se našla na 93. mestu, što je pad od tri mesta u odnosu na prošlogodišnji rejting. „Posle 6 godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, Srbija je postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i gde lažne vesti dobijaju zabrinjavajuću vidljivost i popularnost“, navode Reporteri. Srbija se nalazi u grupi zemalja u kojima je situacija ocenjena kao „problematična“, a sa ex-Yu prostora jedino je Crna Gora lošije plasirana od nas.

Izveštaj Reportera bez granica pokazuje da je u Srbiji porastao broj napada na medije, kao i da zvaničnici koriste zapaljivu retoriku protiv novinara.

„Neki hrabri novinari nastavljaju da prate opasne teme poput kriminala i korupcije. Međutim, zbog koncentracije vlasništva nad medijima, njihove priče su obično dostupne samo na internetu. Sukob između političara i medija, široko rasprostranjene lažne vesti koje vlast toleriše, kao i loš tretman uzbunjivaća Aleksandra Obradovića, ostaju veliki razlozi za zabrinutost“, navode Reporteri.

Iz ove organizacije podsećaju da, iako je ostvaren pomak u procesuiranju odgovornih za ubistvo Slavka Ćuruvije, mnogi drugi procesi su ili zaustavljeni ili se odugovlače, poput suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

U proteklih sedam godina, prema izveštajima Reportera bez granica, Srbija pala za čak 30 mesta na tabeli.

„Posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, najpre kao premijera a potom i kao predsednika, Srbija je postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i gde lažne vesti imaju zabrinjavajuću stopu vidljivosti i popularnosti“piše u izveštaju.

I ove godine, Srbija beleži skoro najgori rejting u odnosu na zemlje iz okruženja. Od bivših članica SFRJ, lošija situacija je jedino u Crnoj Gori (105. mesto), dok su sve ostale zemlje ispred nas: Severna Makedonija (92. mesto), Hrvatska (59), Bosna i Hercegovina (58) i Slovenija (32).

Da Vas podsetimo:  Udarna kapisla SNS-a Staša Stojanović: Svaki opozicionar je izdajnik, plaćenik i mrzitelj Srbije

Osim Slovenije u kojoj je situacija ocenjena kao „vrlo dobra“, Srbija i sve ostale navedene zemlje su svrstane u grupu „problematičnih“. U ovoj grupi su i Mađari (89. mesto), Albanija (84), Kosovo (70. mesto), Rumunija (48).

U regionu najlošije stoji Bugarska na 111. mestu koja je u grupi zemalja u kojoj je situacija ocenjena kao „loša“.

Tradicionalno, najbolja situacija za novinare je u skandinavskim zemljama: na vrhu tabele je Norveška, a za njom slede Finska, Danska i Švedska. Na samom dnu su Kina (177), Eritreja (178) i Turkmenistan (179), a na poslednjem mestu je Severna Koreja.

Rang-listu medijskih sloboda u 180 zemalja sveta možete pogledati ovde.

Ova lista se, inače, pravi na osnovu upitnika od 87 pitanja o medijskom pluralizmu, nezavisnosti, okruženju u kome rade mediji i autocenzuri, zakonodavnom okviru, transparentnosti i kvalitetu medijske infrastrukture u pojedinačnim zemljama.

Upitnike popunjavaju lokalni medijski eksperti, sociolozi i advokati, a njihovi odgovori se potom ukrštaju sa statistikom o nasilju nad novinarima. Rang zemlje se nakon toga izračunava po matematičkim formulama.

Detaljnije o metodologiji možete pročitati ovde.

Marija Vučić
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime