Republika Srpska samostalna država

0
1021

MaksimovicVojislav Maksimović, redovni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, poslanik prvog saziva Narodne skupštine RS i jedan od najznačajnih protagonista istorijskih događaja iz januara 1992. godine, kada su poslanici tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH odlučili da proglase Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu, kaže da je ubeđen da će Republika Srpska, uprkos brojnim iskušenjima i napadima koji dolaze iz Sarajeva i jednog dela međunarodne zajednice, uspeti da sačuva svoj identitet i u dogledno vreme postati samostalna država!

U intervjuu koji je za Press RS dao povodom predstojećeg obeležavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, Maksimović ističe da po opstojnost Srpske mnogo veću opasnost predstavljaju stalne svađe i nesloga srpskih političara nego što su to, kako kaže, pritisci i napadi izvana.

– Odlično se sećam trenutka kada smo kao poslanici 9. januara 1992. proglasili Republiku Srpsku, koja se, doduše, zvanično još nije tako zvala. Ne samo da smo bili uvereni u njen opstanak i potrebu da se srpski narod zaštiti od realne opasnosti ponavljanja genocida i progona koji je doživeo u Drugom svetskom ratu, već smo bili i dovoljno hrabri da preuzmemo sve rizike jedne takve istorijske odluke. Za ove 22 godine mnogo šta se dogodilo, ali moje ondašnje čvrsto uverenje da će Republika Srpska trajati se obistinilo – kaže Maksimović.

Da li je Republika Srpska, ovako kako je vidite danas, ispunila očekivanja srpskog naroda sa ove strane Drine?

– U trenutku kada smo donosili odluku da formiramo Republiku Srpsku nismo mogli sa stoodstotnom sigurnosti da predvidimo koliko će ona trajati. Danas je jasno da ona mora trajati kao garant opstanka našega naroda. Uveren sam da je Republika Srpska danas, zapravo, jedina prava srpska država! Ona mora postojati unedogled i večno.

Da Vas podsetimo:  Put do srpskog јеdinstvа

Činjenica je da Srpsku, kao i sve zemlje u regiji, potresa teška ekonomska kriza. Smatrate li da su po opstanak RS mnogo opasniji ti unutrašnji problemi od spoljnih pritisaka kojima je Srpska izložena još od svog postanka?

– Trenutna situacija je takva kakva je mogla da se pretpostavi. Mislim da je najvažnije da političari zajedničkim snagama rade na rešavanju glavnih pitanja. Takođe smatram da u Srpskoj ne postoji dovoljno otpora agresiji koja se prema njoj oseća izvan naših prostora. Treba se nadati da će biti bolje i treba da se zajednički borimo da Republika Srpska traje i da bude sadržajnija i što bolja za naš narod. Zato ne odobravam političke prepirke i svađe u RS. Ni oni koji su na vlasti, kao ni oni iz opozicije koji žele da dođu na vlast ne smeju da smetnu s uma da im je zajednički cilj dobro Republike Srpske. To je osnovno i oko toga ne sme da bude spora.

Mislite li da u RS postoji dovoljno jedinstva kojeg stalno potencirate?

– Čini mi se da tog jedinstva trenutno nema. Na jedinstvu potenciram upravo zbog toga što nam u tom slučaju niko ništa ne može i ne postoji nevolja i prepreka koju ne možemo da savladamo! To smo najbolje pokazali u onim teškim ratnim vremenima, kada je protiv nas bio skoro čitav svet. Opstanak Srpske pre svega zavisi od nas samih i naše unutrašnje snage, a ona bi trebalo da se ispolji i u partijskom jedinstvu. Političke partije danas dele narod i time slabe Republiku Srpsku.

Kako vidite budućnost Srpske za 10, 20, 30 godina? Da li je Republika Srpska danas bliža samostalnosti i otcepljenju od BiH, ili možda smatrate da je Dejtonski sporazum još uvek nabolji okvir u kojem srpski narod može da zadovolji sve svoje potrebe?

Da Vas podsetimo:  Pаtriјаrh Porfiriје iz Grаčаnicе: Vidovdаn је nаšе oko, Svеti Lаzаr nаšе uho, а svеtinjе nаš um

– Ideja kojom smo se vodili kada smo 9. januara 1992. proglasili Republiku Srpsku je bila njena nezavisnost u odnosu na BiH. To treba jasno i otvoreno reći. Isto tako mislim da današnja samostalnost koju Srpska ima u odnosu na BiH nije nezadovoljavajuća. S druge strane, ne verujem da će ovakva BiH moći još dugo da opstane. Da li će biti formiran još jedan entitet, onaj hrvatski, ili će doći do potpunog rastakanja sadašnje BiH na neke delove koji bi imali još veću samostalnost nego danas, ostaje da se vidi. Mislim da je prva opcija najrealnija i da će Republika Srpska postati samostalna država.

Nisam siguran da će Srbija uskoro u EU

Verujete li tvrdnjama onih koji smatraju da će Srbija, nakon što definitivno završi sa “kosovskom pričom” i ubrzano krene prema EU, na ovaj ili onaj način podleći pritiscima određenih zapadnih centara moći koji insistiraju na smanjenju državotvornih ingerencija koje Srpska ima i koje su joj pripale Dejtonskim sporazumom?

– Kao prvo, nisam siguran da će Srbija tako brzo da uđe u Evropsku uniju. Na kraju, čak ni sam srpski narod nije jedinstven po pitanju koliko nam je EU zaista potrebna. Osim toga, nemojte da zaboravite ruski uticaj i potrebu Rusije da bude prisutna na ovim prostorima. Koja god vlast bude u Srbiji mora da respektuje Republiku Srpsku ako misli da traje. Zadovoljan sam kako vlasti u RS gledaju na odnose sa Srbijom i pokušavaju da održavaju korektne odnose sa Beogradom, bez obzira na to ko je tamo na vlasti.

Vojislav Maksimović

Pressrs.ba – Banja Luka

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime