Republika Srpska

0
1041

Danas slaviš, Srpska Republiko, pa dozvoli da se i ja nađem u predugom redu onih koji ti čestitaju tvoju krsnu slavu, ali u više nego kratkom redu onih koji ovo čine dobronamerno i od srca.

Tebe mogu poricati oni koji ne znaju šta je žrtva koja je uvek plod ljubavi, a ljubav je u neraskidivoj vezi sa otadžbinom, pa je tvoj opstanak obezbedila žrtva tvoje najmilije dece. Izvojevana je tvoja sloboda, krvlju je plaćena od neba tvoja zemlja. Tvojim su najmilijima punjene tvoje jame kako niko drugi u budućnosti u njih ne bi mogao upasti i poginuti, njihovim su vriscima odjekivale tvoje gore, a telima tih ljudi su oticale tvoje reke. Sada kada si se uzdigla više nego što je iko ikada mislio i doživela ove godine koje ti svet nije namenio, danas moraš slaviti što si pobedila istoriju i vreme.

Tvoja slava je Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan koji je bio u srodstvu sa apostolom Pavlom, a prvomučenik je jer je prvi stradao za Gospoda, kao što si i ti prva poletela da braniš srpstvo i od njegove odbrane nisi odustala do današnjeg dana. Samo u tvom zagrljaju gusle pevaju o onome zbog čega su nastale i ne mogu se slušati bez suza. Jedino u tvom naručju možemo mirno zaspati opijeni pesmom slobode koje se nikada nisi odrekla niti je prodavala. Još samo na tvom krilu možemo slušati priče o našim stradanjima i ponosu. Jedina si republika koja svoje građane ne laže niti ima šta reći osim istine o svom poreklu.

Neki bi da te poreknu, da te odbace, da te satanizuju, da te oljagaju, da te posvoje, da te preobrate, da te kidnapuju, da te ubiju i da ti urade sve ono što tebi stavljaju na teret, a što nikada činila nisi. Najveći si mučenik među državama. Najveći si krov za srpstvo. Najskuplje si plaćena kuća srpskoga naroda.

Da Vas podsetimo:  Ukradeno 500 miliona brojeva sa Vocapa, među njima 163.000 iz Srbije

Oni koji su udarali i udaraju na tebe optužuju te za ono što su tebi radili, a kada vide da im neće poći za rukom, onda ti udaraju na Srbiju, kao da ima razlike između Srbije i Republike Srpske. Svaki udarac na jednu, boli i onu drugu.

Oni koji žive na tvojoj teritoriji oduvek su imali gde otići preko onoga što nazivaju granicama, a te granice su samo jedno veliko sito i ograda prema onim Srbima koji nisu ovo čime se nazivaju, a koji bi voleli da te nema.

Ko je tebe jednom video, stalno ti se vraćao i sanjao te, stavljao te u pesme, u priče, u sećanja i nosi te u srcu bilo gde da krene. Tvoja je lepota od Boga, pa se nemoj ustručavati da je pokažeš onima koji te pljuju, gaze i poriču. Oni i rade ove stvari zavideći tebi na onome što si.

Ne bi ti, Srpska Republiko, imala nikakav problem da se ne zoveš kako se zoveš, da ne slaviš koga slaviš i da nisi ovo što jesi. Mogla si da biraš šta ćeš biti, kome ćeš se prikloniti i iz čega u šta će tvoje reke oticati, ali si izabrala da budeš srpska u vreme kad mnogi Srbi nisu želeli da budu Srbi i da tvoja lepotica Drina otiče baš u Srbiju.

Sveti Stefan je dokazivao Jevrejima da su baš oni ubili Mesiju i zbog toga što je govorio istinu bio je omražen i napadan od svojih bližnjih, ali ih je uvek pobeđivao svojim rečima i delima. Njega su oklevetali i lažno mu sudili, pa ga na kraju kamenovali. Ti si sve ovo prošla s tim što su tebe prvo pokušali da kamenuju, a sada te klevetaju i sude ti po izmišljenim sudovima. Poslednje reči Svetoga Stefana pre nego ga je zatrpala gomila kamenja bile su: „Gospode, ne uračunaj im greh ovaj.“ Neka ni ovi rasrbi i tvoji večiti dušmani ne računaju tebi u greh što si samu sebe branila i što si jedina republika koja je rodila samu sebe da bi srpstvo i Srbija imali gde da odmore svoju istoriju.

Da Vas podsetimo:  Vrtićima u Beogradu stiglo upozorenje – NE IZVODITE DECU NAPOLJE

Sveti Stefan i ti ste blizanci koji se nisu rodili u isto vreme.

Srećan ti Sveti Stefan, Srpska Republiko! Neka ti je srećna Republika Srpska, Sveti Stefane!

Milan Ružić
Izvor: iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime