Rešenje za Kosovo krajem marta, početkom aprila

1
1375

“Ja ću to (o rešenju za Kosovo, prim. Istinomera) da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A, nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju.”

TV Happy, 19.02.2018.

Fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović

Nakon što je prošle godine pokrenuo “unutrašnji dijalog” u vezi sa Kosovom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je krajem januara na TV Happy da neće bežati od toga da kaže šta misli po tom pitanju, odnosno šta je najmanje loše rešenje za Kosovo, “jer dobrog rešenja nema”. Na pitanje Milomira Marića šta je najmanje loše rešenje za Srbiju, odgovorio je:

“O tome ću da govorim za nekoliko meseci, za dva-dva i po meseca.”

Eksplicitniji je bio oko mesec dana kasnije, kada je 19. februara na TV Happy ponovio da će o rešenju za Kosovo da govori krajem marta, najkasnije početkom aprila. Predloge o podeli Kosova i sličnim modelima nazvao je neozbiljnim. Pred kamerama je demonstrirao šta radi sa “raznoraznim” predlozima o Kosovu koje je, kako je rekao, dobijao od diplomata sa Zapada.

“Više različitih papira sam do sada pocepao. Samo uzmem ovako – a na tom papiru su pisale razne stvari… Donesu mi i kažu: ‘Nemoj, Aleksandre, da se ljutiš’. A ja uzmem i ovako pocepam.”

Svoj “papir”, međutim, nije predstavio. Kada je stigao april, Vučić je rekao da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi.

“Uradiću to ako bude bilo moguće, javnu prezentaciju da ne slabi poziciju Srbije, a vredno ću raditi da se približimo kompromisnom rešenju”, rekao je Vučić 16. aprila, posle razgovora sa premijerom Baden-Virtemberga, Vinfridom Krečmanom.

Da Vas podsetimo:  Boško Obradović, izneveritelj zaveta i učitelja!

Devet dana kasnije, u intervjuu za “Blumberg”, izjavio je da je da rokova više nema. Objasnio je da sporazum sa Prištinom neće biti postignut odmah pošto obe strane ostaju na udaljenim pozicijama i da je potrebno više vremena da “svetske sile izvrše pritisak, da bi Priština pristala na davanje ustupaka”.

“Bolje je sačekati. Nema više rokova. Ipak, mislio sam da smo bliže rešenju nego što jesmo”, rekao je Vučić.

Početkom maja od predsednika smo opet čuli da je pred Srbijom odlučujuć i težak period kad je reč o Kosovu, ali ne i kada će izaći sa predlogom rešenja koji je obećao.

„Na nama je da ne donosimo odluke naprečac“, rekao je Vučić 4. maja na konferenciji u Predsedništvu.

Samo dva dana kasnije, iz ekskluzivnog intervjua koji je dao za “Kurir”, saznajemo da Vučić, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer se dosetio da bi se time oslabila pozicija Srbije.

“O tome ne želim da govorim javno, jer onda ne bih pregovarao ni sa kim. Mislio sam da govorim, jer se toga ne stidim, i to bih lako objasnio srpskom narodu i svako pametan i normalan bi to dobro razumeo, ali ne mogu da izlazim sa tim zato što bih time oslabio međunarodno-pravnu poziciju Srbije pred razgovore i pregovore. I to ljudi treba da razumeju”.

Dakle, ne samo da Vučić nije ispunio nijedan od rokova koje je sam postavio, već je potpuno promenio stav. Od obećanja da će rešenje za pitanje Kosova predstaviti “krajem marta, najkasnije početkom aprila” do odluke da o tome ne želi da govori javno prošlo je manje od četiri meseca, zbog čega predsednik Vučić dobija ocenu “nedosledno”.

Da Vas podsetimo:  Zašto su srpskim strankama izbori važniji od demokratije?

istinomer.rs

1 KOMENTAR

  1. Скандал у Берлину – српска дијаспора сазнаје
    Из блиских кругова у немачком политичком естаблишменту сазнајемо да се поводом Косова спрема велика обмана српског народа, која је иницирана приликом недавне посете Александра Вучића у Берлину. Наиме, Вучић је пренео канцеларки Меркел да је велики део српског народа за то да се проблем Косова замрзне (да остане status quo) и да он сам, упркос огромним напорима, није у могућности да га брзо убеди у супротно. У том смислу, речено је током сусрета, потребно је на Србију извршити страховиити психолошки притисак у којем ће се претити чак и ратом и уништењем Србије! (Опробан рецепт српских велеиздајника. Слично је и Ђинђић препоручивао НАТО-у 1999 године!) У разговорима је закључено да би упад косовске Росу на север Косова био важан корак у том правцу. Значи кад Запад процени, десиће се на северу Косова фингиран инцидент са српске стране – слично као у случају Рачак, што ће дати повод Росу да упадне међу српски народ. Тада ће УСА, Немачка, Енглеска, Италија и Француска (земље Квинте) запретити Србији војном одмаздом и санкцијама ако се она умеша! То мишљење (о координираном застрашивању Србије ) је усвојила и такозвана комисија Квинте на састанку пре пар дана у Вашингтону, али тај детаљ није „процурио“ у светску јавност, али је зато намерно процурио у српску! Да је ова информација тачна индиректно потвђују и изјаве Дачића, „да није јасно да ли би Србија интервенисала у случају да се косовски Росу појави на северу Косова“! То такође потврђује и писање Вучићевих таблоида попут „Информера“, који су обновили још страховитијуу кампању плашења српског народа, са тврдњама да му се спремају ужасне ствари и „да ће од Србије остати руина“!
    Српски народ треба да зна да је ова пропаганда уствари ПЛАШЕЊЕ МЕЧКЕ РЕШЕТОМ. У случају упада Росу на север Косова и покушаја терора над Србима Војска Србије море да муњевито дејствује и уништи терористе. Јер, констелација снага у свету и региону је много повољнија по Србију од оне коју приказују српски велеиздајници. Наша отџбина не би требало да поклекне пред садашњим и будућим исценираним претњама које немају шанси да се реализују ако Србија чврсто стане у одбрану Косова! Надамо се да је цела Србија свесна да је њена дијаспора увек била на бранику отаџбине и да она шаље сваке године у Србију између 3-4 милијарде евра а да је у случају преке потребе спремна да ту помоћ знатно повећа.

    Др. Миодраг Кулић, теоријски физичар
    Немачка, 12.05.2018

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime