Rešenje za Tanjug, Novosti i Politiku u prvoj polovini 2018.

0
953

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da očekuje da se u prvoj polovini 2018. godine reši status agencije Tanjug i listova Večernje novosti i Politika, odnosno učešće države u vlasništvu tih medija.

Foto: Beta Photo / Ministar za kulturu i informisanje Srbije Vladan Vukosavljević

Vukosavljević je gostujući na TV Pink naveo da Tanjug mora biti doveden u potpuno jasan pravni status i dodao da rešenje za tu agenciju treba tražiti u principima koji su afirmisani u najvećem broju zemalja Evropske unije.

Akcije prodavane u inostranstvu

On je dodao da i list Politika i Večernje novosti moraju da „izađu na zelenu granu u finansijskoj smislu, vlasničkom smislu i strukuralnom smislu“.

Ministar je rekao da je u periodu od pre 10 godina došlo do „neprijatne situacije, kao i da je teško ući u trag nekim vlasničkim odnosima“.

„Akcije su bile prodavane u inostranstvu, pod čudnim okolnostima u najmanju ruku, ali država radi na tome“, rekao je Vukosavljević i dodao da „stvari nisu za rešavanje preko noći, ali da to ne sme biti opravdanje da se nikad ne rešavaju“.

Govoreći o medijskoj strategiji, on je naveo da očekuje da će na samom početku 2018. godine biti usvojena i dodao je njeno donošenje odloženo zbog napuštanja nekih članica.

Dodao je da očekuje da i Strategija kulturnog razvoja Srbije bude usvojena u 2018.

Upitan o završetku radova na Narodnom muzeju, Vukosavljević je odgovorio da bi trebalo da građevinski radovi budu okončani najkasnije krajem marta sledeće godine nakon čega će početi nameštanje postavke.

Otvaranje Narodnog muzeja na Vidovdan

Vukosavljević je istakao da se nada da će krajem juna, odnosno na Vidovdan, 28. juna, biti otvorena rekonstruisana zgrada Narodnog muzeja u Beogradu.

Govoreći o lektorima srpskog jezika u inostranstvu, ministar je rekao da Srbija ima ispod 10 lektorata u svetu i dodao da je razlog tome „nehat i nebriga države“.

Da Vas podsetimo:  Apelacioni sud otvorio proces za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, kome je pred kraj ročišta pozlilo

„Država je propustila veliki broj prilika, naše lektorske katedre u svetu su se istopile“, ocenio je Vukosavljević i dodao da Srbija čak nema ni kriterijume kako da neko bude lektor srpkog jezika u inostranstvu.

On je naveo da je plan da se u sledećoj godini obrati pažnja na Ljubljanu, Trst, Temišvar, Moskvu i Krakov i da se obnovi rad i otvori četiri do pet katedri u svetu.

Simboličan pomak u budžetu

Vukosavljević je govoreći o usvojenom budžetu za 2018. godinu rekao da je za kulturu odvojeno 350 miliona dinara, što je, kako je ocenio, simboličan pomak u odnosu na ovu godinu.

„Zadovoljan sam simboličnim pomakom u odnosu na ovu godinu, ali mislim da moramo i u narednim godinama da ulažemo kao društvo više u kulturu“, ocenio je Vukosavljević.

Govoreći o programu na elektronskim medijima, Vukosavljević je ocenio da treba prikazivati i zabavni program, ali da je potrebno više kvalitetog obrazovnog programa i programa o kulturi.

insajder.net / Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime