Rešili da privuku goste!

0
1087

Zlatiborski kraj je drugi region u Srbiji po turističkom prometu posle Beograda, a turisti se radije opredele za posetu Zlatiboru, Mokroj Gori, Tari, Zlataru i splavarenju Drinom, nego da obiđu centar regiona, Užice

Predsednik Grada Užica Tihomir Petković rekao je za Glas zapadne Srbije da zato grad mora da osmisli kako da turiste zadrže makar na jedan dan.

– Jedna od naših najlogičnijih ponuda jeste srednjovekovna tvrđava Stari grad, koja se nalazi kilometar od centra grada, u blizini je i hidrocentrale koja je prva počela da radi na principu Tesline neizmenične struje, što je čini veoma zanimljivom turističkom znamenitosti. Takođe, uz muzej i verujem Titov spomenik na korektnijem mestu, Potpećku pećinu i Belu crkvu Karansku, možemo zaokružiti našu ponudu – kazao je Petković.

On veruje da je rekonstrukcija Starog grada dobar način da se od turista zaradi deo novca.

– Lokacija je bila zarasla u korov, to smo uspeli da sredimo, kasnije smo se izborili da dobijemo podršku ministarstva za konzervaciju zidina. Idemo godinu za godinom, veliki je novac u pitanju, ulažemo i mi nešto, i već se vidi razlika i pomak. Poseta jednog kineskog novinara me je uverila da treba da idemo u tom pravcu. On je rekao da je Užice veoma lep kraj i da može da bude interesantan za kineske turiste, a da mu se najviše pored Spomen kompleksa Kadinjača, jer Kinezi drze do Drugog svetskog rata, dopada i Stari grad, jer po njemu, on predstavlja naš Maču Pikču – istakao je Petković.

Najveći problem je prilaz tvrđavi, jer je uzak i nemoguće je dovesti stotine kola sa magistrale na tu lokaciju.

– Razmišljali smo o dve solucije, jedna je gondola a druga most. Pošto nam gondola predstavlja veliku investiciju, jer 300 metara košta dva miliona evra, opredelili smo se za viseći most preko Đetinje, koji bi sam po sebi bio atrakcija. Saznali smo, ne još zasigurno, dok se ne izvrše ispitivanja, da bi investiciaja iznosila od 400 do 500 hiljada evra. Ministaru (turizma) Ljajiću se svidela ova zamisao i obećao je podršku – rekao je Petković.

Imamo ideju da napravimo I jedan restoran u staklu koji bismo ponudili privatnom sektoru, kao I plato s kućicama u starinskom stilu gde bi užIčani mogli da prodaju neke naše tradicionalne proizvode. U planu je I rekonstrukcija (srednjovekovnog) Dubrovačkog druma, koji je prolazio tuda. Razmišljamo još I o pratećim sadržajima. Takođe, želimo da lik (vlastelina) Nikole Altomanovića, prvog poznatog užIčanina iz 14. Veka, iznesemo na videlo jer je negde ostao po strani – rekao je gradonačelnik Užica.

Petković ističe da se ovih dana očekuje i početak izgradnje zip-lajna Turističke organizacije Užica koja je podržana od strane ministranstva turizma i veruje da će za nekoliko godina imati veliki broj turista kojima će Užice moći da ponudi celodnevni izlet.

www.dnevno.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime