Režim gubi zdrav razum!

1
1016

2014-05-01_063159Branko Dragaš. Poznat kao “najzabranjeniji intelektualac” u Srbiji. Ovaj vrsni ekonomista savremenih shvatanja poznat je i po britkom jeziku i oštrom umu. On ima precizan plana kako da se Srbija izvuče iz ekonomskog, socijalnog i političkog sunovrata. Kakav je to plan i kako on vidi trenutnu vlast i putanju na kojoj se Srbija nalazi pročitajte u ekskluzivnom intrevjuu sa Brankom Dragašem za Teleprompter.rs.

Dragaš o Aleksandaru Vučiću
– Dobili smo premijera koji je patetični demagog. Starh se širi Srbijom. Strah od pogleda premijera. Pretnje novinarima RTS-a je uvod u novo ludilo. Tiranija ludila se nastavlja iz perioda kada su novine zabranjivanje i strogo kažnjavane. Sledi obračun sa svima nama koji kritikujemo nesposobnu vlast.

Dragaš o ekspozeu premijera Vučića
– Ekspoze od tri sata je dokaz prepotentnosti i bahatosti premijera. Tolika brbljivost i patetika je odraz ogromnog straha pred istorijskim problemima kojima nije dorastao. Kada pomešate priču o bureku sa promašenim metaforama i na sve to dodate japajazam, egomanijakalna potreba da sve znate i da se za sve pitate, onda moramo biti zabrinuti za sudbinu države i naroda. Mana ekspozea je što nije duže trajao. Dobra strana je da premijer otvoreno govori o potpunoj rasprodaji Srbije.

Dragaš o sastavu nove vlade
– Dobili smo administrativnu vladu ekonomskih ubica iz MMF-a i Svetske banke. Njihov zadatak je da se potpuno uništi ekonomija Srbije. Tako će Srbi konačno biti surovo kažnjeni za neposlušnost. Ovo će biti najsurovija vlada u parlamentarnoj istoriji Srbije, koja će raditi protiv interesa svoje države i svog naroda. Šok terapija je najavljana za privredu koja se nalazi u komi. Operacija bez anastezije je povratak na hirušku politiku tržišnih fundamentalista iz perioda posle petooktobarske kontrarevolucije.

Dragaš o ministru finansija i ministru privrede
– Lazar Krstić je sve pokazao. Finansijski Nikola Tesla, kao ga je najavio Vučić, zapravo je Mališa Pališa. Došao je da sprži naše finansije. Dušan Vujović je provereni visoki činovnik Svetska banke, koji je zadužen za uništavanje nacionalnih ekonomija. On ne zna našu privredu i zbog toga neće imati nikakve sentimentalnosti u ispunjavanju dobijenih naloga. Ne treba zaboraviti da je on ekonomski bio zadužen za uništavanje Ukrajine. Vidimo kakvo je rasulo ostavio za sobom. Takav scenario se sprema i za Srbiju.

Dragaš o Vučićevim reformama
– Najavljene ekonomske reforme će potpuno uništiti Srbiju. Građani Srbije moraju da ustanu u odbranu države od ucenjenih izdajnika, konvertita i tržišnih talibana. Ekonomske reforme su, dakle, štetne po naše državne, ekonomske i nacionalne interese i ne treba ih primeniti. Ekonomski tim je sastavljen od diletanata. Primena ekonomskog programa iz njegovog ekspozea nas dovodi do potpune propasti i gubitka nacionalne ekonomije. Da li će se to zaista i desiti? Zavisi od građana. Videćemo gde su granice strpljenja osiromašenih, opljačkanih i zavedenih građana Srbije. Premijer je sada u ekstazi i na vrhuncu samozadovoljstva. Uskoro kreće suočavanje sa realnošću. Tada će biti najopsniji za demokratiju.

Da Vas podsetimo:  Bitka za monopol na tržištu patriotizma

Dragaš o Vučićevim metaforama
– Pošto je premijer svoj tim proglasio za Bajern, Real je u Minhenu potukao Bajern sa četri gola i tako srušio i ovu Vučićevu metaforu o uspešnosti njegovog tima. Uzgred, direktora Bajerna očekuje zatvor od tri godine zbog novčanih pronevera. E, to je prava metafora.

Dragaš o totalnoj rasprodaji državnih preduezća
– Hoće da prodaju RTB Bor, PKB Korporaciju i sve poljoprivredne kombinate, Državne lutrije, Aerodrom, Galeniku i sve nacionalne resurse. Nalog je jasan – sve rasprodaj! Ništa ne sme da ostane u rukama države. Neoliberali likuju! Hvale Vućiča i klanjaju se njegovoj spremnosti da sve uništi i rasproda. Niko ne odgovara na pitanje – Kada sve rasprodate, od čega ćemo živeti? Kako ćemo puniti budžet? Kako ćemo isplaćivati penzije, socijalna davanja i plate za ljude koji rade za državu? Sama činjenica da su prvo smanjili plate trudnicama sa 50.000 dinara na 20.000 dinara, najbolji je dokaz kakvi su desperadosi došli na vlast. Narod će platiti veliku cenu svoje lakovernosti i povodljivosti. Kada prodate nacionalne resurse, onda ste izgubili državu. Postajete robovi u vlastitoj državi. Nova vlast je dobila taj zadatak i toliku podršku “Velikog Brata”. Sama činjenica da je prvoga dana od imenovanja došla Ketrin Ešton, najbolje govori o tom namesničkom odnosu. Dugoročna posledica rasprodaje nacionalnih resursa je gubitak nacionalnog suvereniteta i dugogodišnje siromaštvo i beda zarobljenih kreditima građana Srbije.

Dragaš o prodaji Telekoma
– U oktobru 2011. godine, Vučić i Nikolić su podigli tužbe protiv vlade Cvetkovića, koja je imala nameru da proda naš Telekom, pa su čak govorili da će svojim telom da brane nacionalnu kompaniju. Sada hoće što pre da prodaju Telekom, objašnjavajući to čuvenom mantrom neoliberalnih šarlatana da država ne može da upravlja Telekomom. Na pitanje, kako je moguće da je država Norveška većinski vlasnik 53% najuspešnije kompanije Telenor i da oni ništa ne privatizuju, tržišni talibani nemaju odgovor. Ne sme se prodati Telekom. To je zločin prema državi.

Dragaš o prodaji EPS-a
– Namera da se proda EPS je potpuno ludilo odnarođenog režima. Interesantno je da se traži manjinski vlasnik, kome će se dati kontrolni paket upravljanja kompanijom. To je šizofrena odluka. To ne postoji nigde na svetu. To ne postoji u akcionarskim društvima sveta. Nikada većinski vlasnik ne daje manjinskom da upravlja umesto njega. Zašto bi mu dao? Koji je onda smisao većinskog vlasništva? Neverovatno šta nam se dešava. Lično sam poražen koliko smo propali i u kakve sve nove probleme upadamo sa ovom vlašću.

Dragaš o rasprodaji javno-komunalnih preduzeća
– Posebno će biti interesantno kada se vlast usmeri na rasprodaju javnih i javno-komunalnih preduzeća. Kada to urade, građani će biti izloženi neviđenom teroru multinacionalnih kompanija i to nas onda direktno vodi u socijalnu revoluciju na ulici. Osiromašeni građani neće moći da plaćaju skupu struju, gas, vodu i pobuna je prirodna odbrana od ludila prolupale vlasti. To govore iskustva iz sveta. Vučić hvali Margaret Tačer, zaboravljajući da je njena privatizacija železnica i rudnika dovela do potpunog kolapsa tih nacionalnih sistema. U Kaliforniji se raspao energetski sistem zbog pogrešne privatizacije i to će se nama dogoditi.

Da Vas podsetimo:  Ko se zadnji smeje...

Dragaš o bankrotu Srbije
– Jedini sam koji se od 2008. godine zalaže da se proglasi bankrot. To je jedini način da se spasi Srbija. Moje kolege me nisu podržali u tome, jer se plaše da ne izgube svoje privilegije. Naravno, vlast ne želi da primeni moj plan bankrota, koji se odnosi na državnu upravu i finansije, nego priprema najgoru šok terapiju sa rasprodajom nacionalnih resursa. Bankrot je primenjen preko 250 puta u svetu i on je lekovit, jer se podvlači crta i zaustavlja dalji raspad države. Argentina je tako zaustavila potpuno rasulo 2001. godine. Prethodno je na ulicama bila socijalna revolucija, koja je dovela nove političare na vlast.

Dragaš o njegovom Planu bankrota
– To je čitav set ekonomskih mera koje treba da nas izvedu iz ove programirane agonije i beznađa. Proglašenjem bankrota Srbije uvode se privremene mere na godinu dana u državnu upravu i finansije Srbije. Podvlači se crta i zaustavlja dalji sunovrat. Zabranjuje se dalje zaduživanje države, hapse se političari i tajkuni i konfiskuje im se imovina po zakonu, donose se zakoni koji pokreću domaću proizvodnju, smanjuju sva zahvatanja iz privrede i liberalizuju poslovanje, reprogramiraju se svi dugovi, strogim merama štednje u državi iskorenjuje budžetski deficit, nema više 50.000 automobila, nema plaćenih upravnih odbora, ukida se obavezna rezerva, ukida se devizna klauzula, referentna kamatna stopa se smanjuje na 1%, svi državni depoziti idu u državnu banku, formira se prava Berza, smanjuju se porezi i doprinosi, ubrzava se protok para banaka na žiro računu, devizne rezerve se vraćaju u zemlju, preko 2 milijarde evra deviznih rezervi se ostavljaju na računima kod NBS, ostalo od 9 milijardi evra se plasira u izvozne poslove i supstituciju uvoza, tako se zapošljava 2,8 miliona ljudi, srpske banke plasiraju kapital bez kamate uz podelu dobiti iz posla, stvara se slobodna finansijska zona u centru Beograda i milijarde deviza dolaze u finansijskim transkacijama, tako Srbija dobija stope rasta od 30-60% godišnje i raste velikom brzinom kako bismo što pre izašli iz bede.

Svi svetski uslovi nam sada odgovaraju za veliki srpski privredni preporod. Na svetskim finansijskim tržištima slobodnog kapitala ima u izobilju i mi možemo da ga privučemo u našu privredu, energetiku, zdravstvo, infrastrukturu i industrijalizaciju. Nema zaduživanja, nego investiranje! Srbija treba da postavi cilj da do 2024. godine ima BDP od 230 milijardi evra. Sada je realni BDP svega 15 milijardi evra.

Dragaš o Srbiji nakon dve godine Vučićeve vlade
– Ako sve rasprodaju, vladaće dve godine. Iza toga ide – pakao. Ako ih sprečimo da sve rasprodaju i ako prevareni građani ustanu u odbranu svojih života i života svoje porodice, onda ćemo izbore imati do kraja godine, najkasnije na proleće 2015. Zato je važno sada da se počne sa stvaranjem nove opozicije. Pozivam sve ljude koji vole našu Srbiju da se udruže. To je jedini način da se skine opasni totalitarni režim koji svakoga dana u svakome pogledu pokazuje znake gubitka zdravog razuma.

Da Vas podsetimo:  Pavić: Ovo su presudni dani, nedelje i meseci za budućnost sveta i naše mesto u njemu

Dragaš o gušenju demokratije
– Opominjem građane Srbije da se nalazimo u vrlo kritičnoj zoni gušenja svih demokratskih institucija i svakog kritičkog mišljenja, jer “Vođa” organski ne podnosi kritiku. Opominjem građane da se radi o dokazanom konvertitu, koji je spreman na sve i koji će se makijavelistički koristiti svim sredstvima da ostane na vlasti. Snaga naše demokratije i republikanske ideje su na ispitu. Snaga naše građanske slobode i želje da se sačuva samostalnost države je na proveri. Mnogo će nam trebati zajedničkog rada i poverenja da izgradimo neko drugo društvo u kome više nećemo imati vođe i starešine.

Dragaš o tome kakav nam premijer zapravo treba
– Nama trebaju premijer i vlada koji znaju da prave novac! Nama ne trebaju dramoseri i japi foliranti koji sve rasprodaju i zakukavaju nad činjenicom da su dobili svu vlast i da nemaju petlje da sami preuzmu odgovornost za sudbinu nacije, nego se ponovo sakrivaju iza Malog Slobe i njegove kriminalne političke grupacije. Treba nam premijer koji će stvoriti bogatu Srbiju i iskoreniti siromaštvo.

Dragaš o stvaranju novog društva
– Politička ideja je digitalna direktna demokratija ili politika bez profesionalnih političara. Ekonomska ideja je narodni ili etički kapitalizam koji će se vremenom pretvoriti u novo društvo – HUMANIZAM. Izgleda danas da je to neka daleka politička utopija, ali to nije tako. Imperija u rastrojstvu se raspada, dolazi do sukoba civilizacija i traga se za novom političkom i ekonomskom idejom. Imam ideju. Srbija prva može da stvori takvo društvo budućnosti. Verujem u inteligenciju i dobrotu našeg naroda. Verujem u drevnu mudrost slovenskih naroda. Verujem u ingenioznost balkanskih naroda. Verujem u Evropu koja će pobediti neonacističku EU tvorevinu.

Dragaš o tome zašto je “najzabranjeniji intelektualac”
– Spadam u najzabranjenije srpske intelektualce. Uspešno su me zabranjivali podjednako komunisti, nacionalisti, šovinisti, socijalisti, demokrate, neoliberali, eurofanatici i profesionalni Srbi. Svima je smetala moja slobodarska misao i borba za institucije sistema. Mediji ne smeju da me prenose jer predstavljam moderno, ekonomsko, evropsko i kosmolitsko srpstvo. Govorim otvoreno i slobodno jer je to deo moga vaspitanja. Smatram da samo tako mogu da pomognem zajednici. Sve moje prognoze su se u poslednjih tri decenije obstvarile. Nažalost, bio sam u pravu za sve što sam pisao i govorio. Politički promišljam četri decenije, ali se ne bavim profesionalno politikom. Mene ne zanima da se bavim politikom i zato zastupam ideju da čovečanstvu treba jedna nova politička i ekonomska ideja.

Biografiju Branka Dragaša možete pročitati ovde.

AUTOR: Teleprompter.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

1 KOMENTAR

  1. Ovi se nece skinuti sa vlasti pre totalne propasti. Da li je posle njih moguce proglasiti bankrot i krenuti ispocetka?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime