Gde je kragujevačka politička scena u odnosu na prošle lokalne izbore?

1
1080
Izbori / Foto: YouTube Screenshot

Lokalni izbori u Kragujevcu održaće se u martu ili aprilu 2020. godine, zajedno sa republičkim. Početak kampanje objavili su svi, bilo da je ona izborna ili usmerena na bojkot istih.

Kragujevačka politička scena nije promenila mnogo aktera od prošlih lokalnih izbora 2016. godine. Neki su možda nestali, ali većina se udružila ili je napustila tadašnje organizacije.

Pobednik tih izbora, Srpska napredna stranka, nije imala problema sa osipanjem jer je vladajuća stranka, kao i većina njihovih koalicionih partnera, poput PUPS-a, PSS Bogoljuba Karića, Nove Srbije… Ljajićev SDPS pojačao se sa nekoliko bivših demokrata, koje su zauzele mesta u vlasti, a otišli su neki koje su oni tim prelaskom „politički pojeli“. Svi se oni očekuju na listi naprednjaka, pojačani Pokretom socijalista koji tada nije prešao cenzus, kao i Srpskom narodnom partijom Nenada Popovića, koja je u jednom trenutku imala i odborničku grupu i ako je na prošlim izborima osvojila najmanji broj glasova. Najveće pitanje koje se postavlja je ko će biti nosilac te izborne liste i kandidata za gradonačelnika? Više je kandidata u vladajućoj SNS.

Drugoplasirana je bila Zajedno za Šumadiju Veroljuba Verka Stevanovića, koji je tada nastupio sa Demokratskom strankom. Verko sada pravi listu sa predsednikom Opštine Topola i stranke Bolja Srbija, Draganom Jovanovićem i SPO, uz nagađanja da će na republičkoj izbornoj listi biti kandidat za poslanika SNS. Prvo je jedan deo članova ZZŠ osnovao gradski odbor Pokret slobodnih građana – Šumadijska regija (još nepoznato da li su za bojkot izbora), a pre nekoliko meseci neki drugi bivših članova ove organizacije osnovali su udruženje 300 Kragujevčana, koje najavljuje samostalni izlazak na izbore kao grupa građana. Demokratska stranka, posle velikog osipanja odmah posle proteklih izbora, sada je proglasila bojkot.

Da Vas podsetimo:  Srpski avgust 1941 – Da se ne zaboravi!

SPS i Jedinstvena Srbija izgleda da će opet nastupiti na istoj listi, uz jednak broj odborničkih kandidata, jer je u toj koaliciji najveća tema da li će kandidat bliži JS preuzeti kontrolu nad gradskim odborom SPS.

Četvrtoplasirani SDS Borisa Tadića odmah se raspao posle izbora, jer su tadašnji predstavnici GrO ušli u vlast i osnovali stranku slovačke nacionalne manjine Jaka Srbija i sada je nepoznato da li će pod tim imenom ići na lokalne izbore ili u koaliciji sa SNS. Pokret za naš grad bio je deo te koalicije, ali je ostao u opoziciji, a sada su gradski odbor SSP Dragana Đilasa i najavili su bojkot. Nova Snaga, odbornika Nikole Nešića, udružila se sa Kragujevačkom Inicijativom Slađana Rakića, koja je na tim izborima bila najveće iznenađenja i završila za 100 glasova ispod cenzusa i sada pod zajedničkim imenom Alternativa najavljuju izlazak na izbore.

SPO, kao što smo rekli, biće deo liste Verka Stevanovića, dok je LDP pre nekoliko dana najavio osnivanje udruženja Kragujevačka priča, samo je ostalo nejasno da li će na izbore u koaliciji ili samostalno.

Tada je još samo Ruska stranka prešla manjinski cenzus, ali je odbornik odmah napustio, dok je deo članova nastavio da radi do danas. Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka više se ne pominju na gradskom nivou, ali ni Stranka moderne Srbije, čiji su članovi bili u DJB.

Koalicija DSS – Dveri prestala je da postoji na svim nivoima. Trenutno je jasno da će DSS izaći na izbore, a da će Dveri u bojkot.

Demokratska unija Roma najavila je samostalni izlazak na izbore. Pre dve godine osnovan je gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije, pojavila se i Narodna stranka Vuka Jeremića i pridružila se bojkotu, čekaju se predstavnici u Kragujevcu SPAS-a Aleksandra Šapića, a pre nekoliko dana osnovan je i gradski odbor Srpske desnice Miše Vacića. Verovatno nas očekuje osnivanje još nekih grupa građana ili lokalnih gradskih odbora, ali i njihovo udruživanje.

Da Vas podsetimo:  U toku postupci protiv više od 50 funkcionera zbog korupcije, objavljeno kojih

Bogata politička ponuda čeka Kragujevčane sledećeg proleća i pored bojkota izbora od strane stranaka Saveza za Srbiju, ostalo je samo da se odluče između izlaska na izbore i glasa za neku od ponuđenih koalicija, političkih partija i grupa građana ili se odluće da ne glasaju.

Rezultati lokalnih izbora u Kragujevcu 2016. godine:

Rezultati 2016. / Foto: printscreen

 

Izvor: ritamgrada.rs

1 KOMENTAR

  1. Bogata politička ponuda čeka Kragujevčane“
    Како трговачки речник открива праву суштину, истину, једну од истина. Политика као роба. Широк асортиман. Богата понуда. За свачије очи. И не баш за сваки џеп. Навали народе. Још мало па нестало. Хлеба и политике. Ма, какве политике! Реч је о политикантству, забави милиона, бесловесних створова од којих већина никада ништа није егзактно учила нити одговорно радила, али зато свако себе сматра веома паметним и компетентним и то по правилу, што је глупљи и ужих видика, то мисли да је мудрији. Мизеран текст.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime