Rijaliti – jeftin model TV zabave

1
1659

Maja Vukadinović„Zvezde supermarket kulture“, studija koja je  nastala na osnovu doktorske disertacije, bavi se fenomenom slavnih u savremenom potrošačkom društvu, a posebno uticajem medija na kreiranje zvezda. Maja Vukadinović , kulturolog i medijski analitičar,  bavi se temom koja podjednako intrigira i stručnjake i laike. U razgovoru za portal Koreni, Maja ističe da je sistem vrednosti u Srbiji potpuno konfuzan. Mnogi trendovi, vrednosti, kulturološke i društvene tendencije su se pomešale. Posle  ove studije, pokrenula je i portal Medijasfera.

Zašto je pokrenut portal Medijasfera?

Sa novinarkom Gordanom Radisavljević Jočić sam nedavno pokrenula portal Medijasfera, koji predstavlja vodič kroz medijsku industriju u Srbiji i svetu. Želja nam je da Medijasfera bude mesto susreta medijskih profesionalaca i svih onih koji učestvuju u kreiranju medijske slike, da ovaj portal bude adresa na kojoj mogu da se pročitaju intervjui sa značajnim ličnostima iz medija, ali i politike, kulture i drugih oblasti života. Verujem da će digitalni mediji sve više uticati na kreiranje javnog mnjenja u Srbiji, a da će sadržaji koji se objavljuju na internetu imati sve više publike. Tradicionalni mediji su i dalje moćni, ali je budućnost medija – digitalna.

Sve ćešće možemo čuti da medijske zvezde predstavljaju ikone našeg vremena, zašto je to tako.

Popularne ličnosti su oduvek bile simboli epoha. Kada se pomenu pedesete godine dvadesetog veka, odmah pomislimo na Elvisa Prislija i Merilin Monro, duh šezdesetih su najbolje definisali Bitlsi, a danas o vremenu u kome živimo jasno govori globalna slava Lejdi Gage ili Džastina Bibera. Zvezde precizno odražavaju vladajuće društvene vrednosti i kulturne obrasce. One su i nova elita i mada ne poseduju stvarnu društvenu moć, medijske zvezde imaju određeni stepen uticaja na društvo. Kao kulturne ikone, ličnosti prisutne u medijima predstavljaju uzore i idole sa kojima se poistovećuju, pre svega, mladi.

Da Vas podsetimo:  DOBRAŠINOVIĆ: Dragan Đilas i havarija „mašinskog mozga“

Šta je rijaliti šou doneo Srbiji?

Rijaliti šou kao televizijski format prisutan je već izvesno vreme u Srbiji. Pored standardnih rijaliti emisija poput “Velikog brata”, kod nas su preuzete ili razvijene mnoge forme ovih programa, tako da se stiče utisak da različite emisije ovog žanra čine okosnicu televizijske ponude.  Rijaliti predstavlja jeftin model televizijske zabave po principu “hleba i igara”, a većina ovih emisija predstavlja otvorenu promociju neukusa, primitivizma i banalnosti. Rijaliti je omogućio i stvaranje posebne kategorije medijskih ličnosti – rijaliti zvezda, koje medijsku slavu nisu zaslužile talentom, već spremnošću da svoju intimu podele sa milionskim gledalištem.

Živimo u vremenu u kome je slava dostupna svima, a granice između zvezda i običnih ljudi bivaju sve manje očigledne, ko su zvezde savremenog doba?

Različite zvezde su prisutne u globalnoj kulturi i savremenim medijima. Još uvek su zvezde današnjice glumci, ličnosti iz sfere šou biznisa, sportisti, umetnici i mnoge druge osobe koje iza sebe imaju ozbiljne karijere i čija slava nije kratkog veka. Pored njih, za svoje zvezdane trenutke se bore i starlete, junaci rijalitija, partneri slavnih ličnosti i druge ličnosti čija karijera, najčešće, kratko traje, zvezdice koje ne ostavljaju nikakav trag u kulturi. Na kraju, slava nikad nije bila bliža običnom čoveku nego što je to slučaj danas. Učesnici raznih muzičkih takmičenja i kvizova takođe doživljavaju svojih pet minuta poznatosti. Ne smemo zaboraviti ni nove zvezde koje se rađaju u digitalnoj sferi – uticajne blogere, tviteraše…

Mogu li se zvezde pedesetih godina, poput Merilin Monro, uporediti sa današnjim zvezdama?

Svako vreme ima svoje zvezde i veoma je teško porediti različite epohe. Zvezde pedesetih godina su “sijale” u vreme kada je publika masovno odlazila u bioskope, kada je postojao kult velikih filmskih diva. Merilin Monro je bila najveća zvezda svog vremena, a njena harizma i danas pleni. Malo je takvih zvezda, onih čija slava traje i decenijama posle smrti. Današnje zvezde najbolje odslikavaju eru instant uspeha. Nove zvezde svoj uspeh duguju ne samo glamuroznoj pojavi i talentu, već i televiziji i internetu.

Da Vas podsetimo:  Svemu veštačkom što je stvoreno na svetoj srpskoj zemlji preti bolno raspadanje

Da li su  zvezde i zvezdice uzori mladih u Srbiji.

Za mnoge mlade, zvezde estrade jesu simboli uspeha. Oni koji poseduju statusne simbole, ličnosti sa stranica šarenih časopisa, televizijski voditelji, junaci televizijskih serija predstavljaju uzore za mnoge. Ipak, ne bi trebalo generalizovati, jer nisu svi mladi opijeni lakim i brzim uspehom. Neki od tih uzora ne zadovoljavaju se prisutnošću u medijima već žele da se „oprobaju“ i u književnosti, čak postaju bestseler pisci? Sve češće možemo se sresti sa književnim delima glumaca,novinara, starleta….Sve se više gube tradicionalne vrednosti?

Ističete da bi trebalo promovisati uzore i idole iz oblasti elitne kulture?

Od obrazovnog sistema pre svega zavisi kakvi će se uzori promovisati. Drugi važan činilac je kulturna politika koja podrazumeva postojanje dugoročne strategije u svim oblastima kulture. I, naravno, tu su mediji od kojih u velikoj meri zavisi ko će dobiti epitet potencijalnog uzora.

Primećujete li kako se političari u Srbiji prilagođavaju “modelu” zvezda?

Povezanost između politike i estrade u Srbiji više je nego očigledna. Često se može čuti da su naše najveće zvezde, zapravo, političari. Veze između šou biznisa i politike toliko su se ispreplele, da političari sve više preuzimaju model ponašanja zvezda – postaju šoumeni, pevaju, učestvuju u rijalitijima. Javni nastup mnogih političara veoma nalikuje na estradno ponašanje.

Za www. koreni.rs

Antigona

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmmm..tesna veza,poput „tesne koze“..postoji izmedju politicara i raznoraznih „zvezdica“, sa estrade.Sve to poput „Holivudske price“, zakiceno velikim honorarima, fvrlo „deljivim“ nakon isplate..sa,prikazom, vesele „vostale Serbije“ i veselih malih siromasnih strumpfova,za regrutaciju,mladih narastaja,splavara, nocnog zivota i provoda.Kada bi toliki pristup, imala, pismena i obrazovana Srbija, mozda bi se nesto promenilo u drustvu, bilo bi edukacije, a ovako, stalno, tabloidne potere, za starleama, odbeglom decom od kuce do mnogo tezih „dogadjanja naroda“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime