Rio Tinto i rudnik jadarita u Srbiji

4
2013

Rio Tinto je multinacionalna kompanija koja je došla u Srbiju da eksploatiše rudu u kojoj se nalazi bor, natrijum i litijum u jednom novom mineralu nazvanom po reci Jadar- jadarit.

Kompanija Rio Tinto sebe reklamira kao vrlo odgovornu i modernu rudarsku kompaniju i na svaki način želi da dokaže stanovnoicima sela oko Loznice, kako su oni odgovorni i brinu pre svega o stanju životne sredine. I naravno, otvoreni su za saradnju sa svim licima koja su  zinteresovana za uticaj rudnika na životnu sredinu. Nema mesta nepoverenju, jer Kompanija se brine o zaštiti vode i zemljišta, o čistom vazduhu. Čitava priča nikako  da se uklopi u njihov projekat o skladištenju jalovine na ogromnoj površini od oko 20 hektara između dveju reka, Jadra i Korenite, gde će vremenom nastati, ne brdo, već planina beskorisnog, i opasnog rudarskog otpada. U rudi jadarit ima od 0,5 do 1,6 % litijuma po toni, što znači da ga ima od 5 do 16 kilograma u jednoj toni. Sve ostalo, kad se oduzme od tone, je otpad.

Kako bi objasnila neukom narodu u Srbiji, koji se buni protiv otvaranja rudnika i velikog „ekonomskog napretka“ Srbije, ova kompanija je 20. aprila sazvala on line otvorenu konferenciju na kojoj su stručnjaci iz kompanije odgovarali na pitanja zainteresovanih građana, ali  i stručnih lica, profesora, ekologa, meštana.

Konferenciju je otvorila direktorka kompanije Rio Sava Exploration, dela multinacionalne rudarske kompanije Rio Tinto, Vesna Prodanović. U uvodnom izlaganju, direktorka je rekla da je kompanija spremna da svim zainteresovanima pruži odgovore na njihova pitanja  o projektu otvaranja rudnika litijuma „Jadar“ kod Loznice, i da će kompanija nastaviti aktivno da razgovara o tome. Dodala je da je kompanija svesna izazova i važnosti da šira javnost razume kako se projekat „Jadar“ razvija, kako će se uklopiti u lokalnu zajednicu, kako se odnosi prema oblasti zaštite životne sredine, i kako će razvoj ovog projekta doprineti lokalnoj privredi, obezbediti poslove i doprineti razvoju. Jedino se ona razgovetno čula na konferenciji, svi ostali iz kompanije, koji su davali objašnjenja, a i odgovore na samo par pitanja, nisu se čuli zbog lošeg tona! Da li namerno ili zbog nestručnog rukovanja, ne zna se,

Da Vas podsetimo:  Srbiji fali 1.000 socijalnih radnika, uslovi za dobijanje socijalne pomoći (pre)strogi

Jedno od pitanja zainteresovanih  na toj otvorenoj konferenciji, bilo je da li Rio Tinto još na nekim mestima u Srbiji istražuje nalazišta litijuma, odgovor je bio kategorično negativan. Ispostavilo se da iz kompanije nisu rekla istinu, ili  narodski rečeno – slagali su!. Kompanija „Jadar litijum“ dobila je licencu za rudarsko istraživanje na još četiri lokacije, tragaće za litijumom na ukupno sedam mesta u Srbiji. Počeće sa istraživanjima u selu Siokovac, u blizini Jagodine.  Ovo je objavljeno na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Za ovakva istraživanja, a kasnije i iskopavanja, „planirana je čitava trasa sela od Crnog vrha do Juhora“, kaže ogorčena meštanka iz sela Siokovca.

Ako se dozvoli da Rio Tinto kopa i na tom području,  a izgleda da su dobili  dozvolu  da istražuju oko Valjeva  i Požege, onda će od zapadne Srbije da ostane ogromna rupa sa biblijskim gomilama jalovine na kojoj ni trava ne raste!

Rio Tinto pravi velike štete na njivama, još pre početka radova. Iz  njihovih probnih bušotina izbijala je na površinu slana voda i upropastila više desetina ari njiva pod detelinom. Vlasnici su podneli zahtev za naknadu pričinjene štete, što je Rio Tinto platio. Ako se ovakvi propusti javljaju još dok se vrše ispitivanja sondama, šta će biti sa okolnim zemljištem i njivama Rađevine koje se naslanjaju na atar rudnika jadarita, kad ovaj počne da radi i da crpi slanu vodu?

Inače, Kompanija je poznata po svojim korupcionaškim aferama. Oni podmićuju ljude koji mogu da im omoguće pristup nalazištu. Imaju rudnike bakra i u Mongoliji, ali ne na plodnoj zemlji, već u pustinji Gobi. Vlada Mongolije ima oko 34% udela u rudnicima bakra. Kad je Rio Tinto trebalo da produži ugovor i da proširi rudnik, vlada Mongolije je zapretila da će ugovor biti poništen, jer je otkriveno da je Rio Tinto potplaćivao brojne važne ljude bliske vladi, koji su davali pozitivno mišljenje o proširivanju rudnika. Jedan od njih je biznismen Biambasaikhan Baianjargal, koji je, u svojstvu vladinog zvaničnika, potpisao sporazum o finansiranju iz maja 2015. godine za 6,75 milijardi dolara podzemnog proširenja rudnika bakra Oyu Tolgoi u pustinji Gobi. Biambasaikhan je trenutno u zatvoru. Zajedno sa još trojicom saradnika, 2019. godine mongolski okružni sud ga je proglasio krivim za zloupotrebu položaja zbog potpisivanja sporazuma bez traženja parlamentarne ratifikacije. (https://www.ft.com/content/dedd499f-7df5-4630-9a01-a27e9618059e )

Da Vas podsetimo:  Osamostaljivanje misaona imenica za mlade u Srbiji: Ne biraju da žive s roditeljima, ali moraju

Da li se može očekivati da bi u Srbiji neko, ko je uhvaćen u ovakvom poslu, završio u zatvoru? Da li je sporazum sa Rio Tintom o eksploataciji rude jadarita verifikovala Narodna skupština Srbije, i ako jeste, zbog čega narod Srbije o tome nije obavešten? Ili je i to proglašeno za službenu tajnu? Mnogo pitanja, a nijednog odgovora.


Dr Mirjana Anđelković Lukić

4 KOMENTARA

  1. NEDAJ BOZE DA OVI TROVACI DODJU U SRBIJU, MALO JE KOMENTARA U ODNOSU KOJI GENOCID NAM SPREMAJU, DALEKO IM LEPA KUCA OD NASE SRBIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. AKO VLADA I PREDSEDNIK SRBIJE DOZVOLE RIO TINTO, SRBIJA CE IZUMRETI I NESTATI, TREBA SVE TE KORUMPIRANE SIBICARE JAVNO OBESITI,A SPRECITI TU BANDU DA EKSPLOTASU PO SVOJIM IMANJIMA ODAKLEN SU DOSLI.JEDNOSTAVNO NI SLUCAJNO DOZVOLITI RIO TINTO U SRBIJI,NARODE SRBIJE POKUSALI SU NAS UNISTITI NA RAZNE NACINE I NIJE IM USPELO, SAD SU SMISLILI DA NAS SVE POTRUJU A ONI DA ZARADE NA TIM ZRTVAMA.STOP GENOCIDU SRBSKOG NARODA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Kласични корпоративни мафијаши. Највећи проблем су међутим домаћи мафијаши који су их довели због свог личног профита. Србију је зајахала дошљачка мафија којој ништа не значи ни здравље људи ни држава, само их интересује свој џеп и шибицарски картел у који су се удружили.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime