Rodnoneravnopravni Srbi

0
600
Prva sednica Vlade Srbije / Foto: YouTube Screenshot

Da nije bilo reakcija nekih čitalaca, verovatno nikad ne bih primetio koliko je moj napis „Preletačica kao borkinja za rodnu ravnopravnost“ površan i nepotpun. Oni su sasvim tačno zapazili da nisam rekao ni reč o rodnoj neravnopravnosti muškaraca u Srbiji i drugim zemljama gde žive Srbi i govore srpskim jezikom. Nisam uopšte pomenuo osobe muškog pola čiji se nazivi zanimanja ili lična imena završavaju na slovo a, i kojima se neprekidno nanosi nepravda jer ispada da su ženskog roda, a što njima nanosi veliki duševni bol i trajna psihička oštećenja.

Jedan od tih kritičara napisao je (pretpostavljam da se i njemu naziv zanimanja ili ime završavaju na slovo A) da će se potruditi kako bi preko društvenih mreža prikupio veći broj mišljenja svojih sapatnika i zatim uputio zajednički predlog novoosnovanom Ministarstvu za rodnu ravnopravnost. Najveća mu je želja da se promene lična imena ili nazivi zanimanja kad se završavaju na slovo a, jer sadašnja neprestano podsećaju na rodnu neravnopravnost.

Suvišno je i govoriti da dosad još niko nije obraćao pažnju na ovu očiglednu nepravdu, pa stoga oni koji su bili rodno neravnopravni nikad nisu ni imali pravu priliku da se požale na svoj položaj..

Ilustracija: LifePress magazin

Verovatno bi ovako nakaradno stanje još potrajalo da se, srećom, predsednik Vučić nije setio, da Ani Brnabić, kada joj je poverio mandat za sastav nove Vlade, predloži (zamolio je, kako je rekao) da obrazuje i dva nova ministarstva, od kojih jedno upravo za rodnu ravnopravnost, kako bi svi ugroženi, rodnoneravnopravni Srbi, imali kome da se obrate za pomoć.

Gđica Brnabić je rado ispunila predsednikovu molbu, pa je Srbija dobila i ovo ministarstvo koje joj je toliko nedostajalo. Ne treba ni sumnjati u oduševljenje sa kojim će ono prionuti na rad i pronaći najbolja rešenja za sva pitanja rodne ravnopravnosti (nadam se, bez obzira na pol).

Da Vas podsetimo:  Farsa

Samo se po sebi razume da će Ministarstvo obrazovati neophodne komisije i potkomisije kako bi se ispravile greške iz prošlosti prema dosadašnjim neravnopravnim i nezadovoljnim građanima (koji su, istina, postali nezadovoljni tek pošto su im drugi objasnili da to jesu) i da će uslediti potrebne mere kako bi se vekovna nepravda konačno ispravila, a neravnopravnima pomoglo. da se osete kao ravnopravni članovi društva.

Mašinovođa / Foto: Nezavisne

Uviđajući svoju grešku što sam prevideo rodnu neravnopravnost od koje pati jači pol, a u želji da i ja bar malo doprinesem ispravljanju viševekovne pogrešne jezičke politike, predlažem nekoliko mogućih rešenja za nazive četiri zanimanja, a uveren sam da će mi se čitaoci u tome pridružiti i setiti se još mnogo sličnih primera:

Drvoseča – čovek koji seče drva u šumi
Mašinovođa –onaj koji vozi lokomotivu, onaj koji upravlja lokomotivom
Sudija – lice koje presuđuje
Horovođa – čovek koji diriguje horom.

Moram odmah da kažem kako mi se čini da će mnogo više poteškoća biti sa ličnim imenima koja se završavaju na slovo A. Uostalom, evo nekoliko primera, pa pokušajte i vi da ih izmenite kako bi postala rodno ravnopravna:

Andrija, Jeremija, Krsta, Matija, Milija, Nikola, Periša, Radojica, Sava…

Što se mene tiče, ni za jedno ne znam kako bi izgledalo bez slova A na kraju. S druge strane, imam veliko poverenje u ekipu naprednjačkih stručnjaka za sve i svašta, koja će, predvođena gospođom Čomić, i u ovako složenim slučajevima, umeti da pronađe najbolje i za sve prihvatljivo rešenje.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: Stanje Stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime