Roman o Dijani Budisavljević

0
288

Roman „Austrijanka“ (u izdanju Lagune) priča o životu i djelu Dijane Budisavljević, objavljen je danas, 130 godina od rođenja ove žene koja je u Drugom svjetskom ratu spasla više od 12.00 djece iz logora u NDH.

-Pre desetak godina sam, kao istoričar, postao član scenarističkog tima našeg glumca i producenta Tihomira Stanića. Film je trebalo da ispriča priču o Dijani Budisavljević, a moj zadatak je bio da sakupim što više podataka o njoj. Nažalost, nije se uspjelo sakupiti dovoljno novca za tako veliki projekat, pa sam odlučio da napišem roman – ispričao je povodom izlaska knjige autor Zoran Milekić.

Radnja romana „Austrijanka“ počinje u kasno proleće 1942, u gluvo doba noći kada na sporedni kolosjek zagrabčke železničke stanice pristiže transport stočnih vagona krcat srpskim ženama. Odlaze na prisilni rad u Nemačku. Pored šina razapet je šator Crvenog krsta i sredovečna Dijana deli im čaj i nešto hrane.

Danima posle toga, Dijanu muči pitanje: gdje su djeca? Posle mnogo traganja, saznaje da su u Staroj Gradišci, ispostavi zloglasnog logora Jasenovac. Upornošću i vezama koje je imala, uspeva sa grupom svojih saradnica da prodre u tu fabriku smrti.

Tog vrelog letnjeg dana 1942, susreće se s prizorima iz pakla. Vrhovni zapovednik Maks Luburić daje joj rok za napuštanje logora. Dece je mnogo, a vremena za njihovo izbavljenje malo.

Da bi pomogla srpskoj djeci i sama je puno rizikovala. Obilazeći logore zarazila se bolestima koje su harale i ubijale mališane. Preležala je tifus i doživjela tri nervna sloma.

Posle rata ova heroina je skoro potpuno zaboravljena. Živjela je sa surpugom u Zagrebu do 1972 godine, kada su se preseili nazad u rodni Inzbruk. Od kraja rata nije govorila o svojoj akciji spasavanja i tako je ostalo sve do njene smrti 1978 godine.

Da Vas podsetimo:  Ko su dobitnice nagrade EU za žene inovatorke 2020?

Sjećanje na ovu hrabru i humanu ženu  i njen podvig, vratio je pre dve godine hrvatski film „Dnevnik Dijane Budisavljević“ u režiji Dane Budisavljević.

Pre dve noći austrijska državna televizija ORF premijerno je emitovala dokumenarni film „Spasilac djece i masovni ubica“, autora Zorana Dobrića, Srbina koji živi u Austriji.

Dijana Budisavljević (1891-1978), djevojačkog prezimena Obekser, bila je Austrijka iz Insbruka. U rodnom gradu radila je kao medicinska sestra kada je upoznala Srbina iz Hrvatske, kasnije supruga Julija Budisavljevića.

Nakon vjenčanja, bračni par Budisavljević preselio se u Zagreb 1919. godine, gdje je Julije radio kao šef hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Budisavljević je bio jedan od malobrojnih zagrebačkih Srba pošteđenih ubijanja, protjerivanja ili pljačke imovine za vrijeme ustaškog režima u NDH.

Izvor: Sedmica

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime