Ronilačka Kancelarija za KiM

1
2853
Dušan Kozarev/Kancelarija za KiM/Foto: printskrin Youtube

Jedan od mojih projekata koji je Kancelarija za KiM više puta odbila ticao se stradanja Srpske pravoslavne crkve i duhovno-kulturne baštine srpskog naroda na KiM 1998–2017. Međutim, sredstva su tokom 2017. godine odvajana za brojne budalaštine

Dušan Kozarev, zamenik direktora Vladine Kancelarije za KiM, obavestio nas je da je građane Republike Srbije besmisleni „voz” koštao tričavih 498.000 dinara. Kako sam se više puta javlјao na konkursima koje redovno raspisuje Kancelarija za KiM, a sa projektima o stradanju srpskog stanovništva na KiM i kako su svaki odbili, red je i da kažem nekoliko reči o načinu finansiranja tih projekata. Srpska javnost ima pravo da zna, a ja najbolјe poznajem rad Kancelarije za KiM.

Jedan od mojih projekata koji je više puta odbijen ticao se stradanja Srpske pravoslavne crkve i duhovno-kulturne baštine srpskog naroda na KiM od 1998. do 2017. godine (videti: april 2017, jun 2017, jul 2017, decembar 2017), pa se nadam da Srpska pravoslavna crkva ne namerava u budućnosti da odlikuje navedenu Kancelariju svojim najvišim ordenom. O tome ćemo raspravlјati kada, po svemu sudeći, samoproglašena Republika Kosovo jednog dana uđe u UNESKO. I Dušan Jovanović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, obavestio me je pismeno da nemaju sredstva za projekat koji se tiče stradanja SPC na KiM.

Međutim, sredstva su tokom 2017. godine odvajana za brojne budalaštine, što ćemo videti dalјe u tekstu.

Potpunu nesposobnost i neefikasnost Kancelarije za KiM videli smo prilikom dolaska predsednika Republike Srbije u Laplјe Selo kada je morao da reši tri komunalna i pet ličnih problema, te podeli 15 opštinskih stanova. To Kancelarija za KiM nije uspela u svom petogodišnjem mandatu, pa je predsednik uspešno rešio jednim potezom. Tada smo videli da je Milanu Kovačeviću iz Drenice poklonjeno pet jarića. Radilo se o jednom marketinškom potezu kako bi se skrenula pažnja sa budžetskog novca koji ne odlazi srpskom narodu na KiM.

Da Vas podsetimo:  Opasan plan Albanaca čije bi ostvarenje potpuno razorilo Balkan

Kada na KiM spomenete Kancelariju za KiM dobijete brzinski odgovor: „Lopovi”! U to sam se lično više puta uverio, od Kosovske Mitrovice, preko Sirinićke župe, do istočnog dela KiM. Nјihovo mišlјenje nije bez temelјa. Dok građani Republike Srbije svakodnevno šalјu novac preko SMS poruka za narodne kuhinje na KiM, Kancelarija za KiM finansira ronilačka i druga sportska udruženja u Beogradu. Ovako se od gladnih usta na KiM odvajao novac iz Kancelarije za KiM projektnim finansiranjem udruženja u 2017. godini.

Naime, dok je naš Milan iz Drenice dobio pet jarića, ronilački klub „Kalipso” iz Beograda je od Kancelarije za KiM, prema javno objavlјenom projektu koji se može videti na sajtu Kancelarije za KiM, dobio 681.388 dinara u toku 2017. godine. U prevodu, oko 75 jarića!

Potom je ronilački klub „Big Blue” iz Beograda dobio od Kancelarije za KiM ukupno 490.200 dinara. U prevodu, oko 55 jarića!

Potom je ženski vaterpolo klub „Stari grad” iz Beograda od Kancelarije za KiM dobio 238.140 dinara. Ili u prevodu, oko 25 jarića!

Potom je i Asocijaciji „Sport za sve” iz Beograda odobren novac za projekat u visini od 278.800 dinara ili, u prevodu, ukupno 27 jarića!

Veliki broj udruženja kojima je Kancelarija za KiM odobrila projekat je iz Beograda: Centar za podršku i inkluziju „Help net” iz Beograda sa 449.450 odobrenih dinara ili u prevodu ukupno 45 jarića!

Potom „Sveti spas” iz Beograda sa odobrenih 282.029 dinara ili u prevodu 28 jarića!

Potom Centar za afirmaciju „Minijatura” iz Beograda sa ukupno 192.479 dinara ili 18 jarića!

Potom „Udruženje Sveslovenske pismenosti i zaštite ćiriličnog pisma” iz Beograda sa ukupno 195.000 dinara ili 19 jarića!

Da Vas podsetimo:  Šta piše u odluci Srba da napuste sve kosovske institucije

Potom Asocijacija „Sport za sve” sa 723.500 dinara i opet Udruženje sveslovenske pismenosti i zaštite ćiriličnog pisma sa 335.752 dinara.

Potom je tu Sokolski savez Srbije sa oko 115.000 dinara ili 11 jarića!

Potom Udruženje penzionera iz Hrvatske (sic!) sa 154.800 dinara.

Potom UG „Savez Srba iz regiona” iz Beograda sa ukupno okruglo 350.000 dinara ili 35 jarića!

Potom… Verujem da je svakom ko čita ovo muka, pa ću prestati da nabrajam. Ostatak možete videti, kako napisah, na sajtu Kancelarije za KiM. Sada je svima jasno zašto stalno pobeđujemo sa 5:0.

Tokom devedesetih godina HH veka slušali smo kako je za gubitak KiM odgovorna pogrešna politika komunista. Potom smo posle 2000. godine slušali kako je za gubitak KiM odgovorna politika Slobodana Miloševića. Danas slušamo kako je za gubitak KiM odgovorna žuta vlast.

Na koji način se ova vlast bori za KiM vidimo prema ovom finansiranju.

Ne znam da li je u pitanju fina plјačka državnog novca, ali znam da se na ovaj način ne pomaže srpskom stanovništvu na KiM da opstane ili da se vrati na svoja ognjišta. Novac koji je namenjen srpskom stanovništvu za njegov povratak ili održivi razvoj, ne ide za šta je namenjen. To je jasno potvrdio na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti OUN posvećenoj KiM i Ivica Dačić, kada je izjavio da se u prethodna tri meseca na KiM vratilo samo tri lica!

Razumem srpsko tužilaštvo koje ćuti, jer smatram da nije nezavisno. Zbog ministra sa osporenim doktoratom, razumem i MUP. I Državnu revizorsku instituciju i budžetsku inspekciju. I TV Bastilјu i nekada ugledni list Politiku. I predsednika Republike Srbije, jer ni njemu nije lako sa takvim saradnicima. (Polu)inteligencija ćuti. I nju razumem. Opozicija nema nikakav kapacitet ili je u kolaboraciji sa pozicijom. Međutim, ne razumem građane Republike Srbije koji podržavaju nezakonitosti državnih službenika i odobravaju plјačku. Mislim da je vreme da „Insajder” ponovo napravi emisiju o zloupotrebama novca koji je navodno namenjen srpskom stanovništvu na KiM.

Da Vas podsetimo:  Srpska posla

Sada je svima jasno da je Marka Đurića uhapsila pogrešna policija. Sledeći put obavestiću javnost kako je Kancelarija za KiM podelila srpsko stanovništvo pred lokalne izbore u Klokotu i dovela do vanrednog stanja u ovom mestu, a potom i doprinela atmosferi beznađa u ovoj sredini što će uskoro, verujem, rezultirati i iselјavanju srpskog stanovništva iz ovog mesta i pretvaranju ove sredine u čisto albansku. Valјalo bi obavestiti javnost i o odnosu Olivera Ivanovića i pojedinaca iz Kancelarije za KiM. O tome i o ostalim gresima Kancelarije za KiM, neki drugi put. Za danas smo videli dovolјno srama. Od besramnih.
Neka svako na budućim izborima zaroni u sebe i izabere između ronjenja i gladne dece na KiM. Možda tako postanemo, ako ne lјudi onda makar odgovorna nacija.

Bojan Đokić, istoričar

stanjestvari.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime