RTS forsira zapadni pogled na Ukrajinu

0
974

ukrajina-kijev-protest

Građani koji prate televiziju mogli su da primete izvesnu sličnost između mrmota Fila, simpatičnog glodara koji predskazuje dužinu trajanja zime, i dnevnika Radio-televizije Srbije koji predskazuje dužinu trajanja informativne pristrasnosti. Naime, sudeći po senci koju je ostavio mrmot Fil, zima će trajati još šest nedelja, a sudeći po sadržaju dnevnika Radio-televizije Srbije, neuravnoteženo informisanje na toj nacionalnoj televiziji će trajati znatno duže.

Radi se o tome da je na primeru izveštavanja u vezi Ukrajine primetno forsiranje samo jednog, i to zapadnog pogleda na tamošnje događaje, uz istovremeno minimiziranje ili čak prećutkivanje ostalih pogleda na situaciju u toj zemlji.

Dakle, mogla su se čuti brojna mišljenja ukrajinskih opozicionara, pa čak i opširne izjave bezimenih proevropskih aktivista na ulicama, ali se mnogo manje moglo saznati o njihovim metodama i težnjama za koje imaju direktnu podršku zapadnih političara. Na primer, na nacionalnoj televiziji se nije moglo glasno čuti o najnovijoj zabrinjavajućoj izjavi opozicionog lidera Klička, koja je imala ratnohuškački prizvuk, u kojoj je on pozvao pristalice evrointegracija da formiraju «dobrovoljačke grupe u svakoj opštini i u svakoj većoj stambenoj zgradi».

A kada je reč o izjavama stranih političara, te o izveštavanju stranih agencija, onda je citirano mnoštvo zapadnih izvora, dok je recimo prilično marginalizovan najupečatljivi deo obraćanja ruskog ministra inostranih poslova Lavrova na protekloj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. A evo šta je Lavrov tom prilikom izjavio o odnosu Zapada prema aktuelnim zbivanjima u Ukrajini: «Rusija ne shvata zašto zapadni političari ne osuđuju one koji zauzimaju administrativne zgrade, napadaju policiju i uzvikuju rasističke i antisemitske parole», i još je dodao sledeće – «Zašto istaknuti evropski političari faktički ohrabruju takvo ponašanje, iako kod svoje kuće odmah i žestoko reaguju na kršenje zakona?»

Da Vas podsetimo:  Povratak u budućnost ili Srpska deca sve češće žrtve šovinističkih ispada

Štaviše, na zvaničnom sajtu RTS-a se u celom nizu raznih zapadnih agencijskih ocena baš i nije mogla uočiti ni izjava Lavrova u kojoj se on osvrnuo na licemerje Evropske unije, kada je doslovno rekao ove reči: «Kakva bi bila reakcija Evropske unije, ako bi članovi ruske vlade počeli da otvoreno, svojim ličnim prisustvom, pružaju podršku učesnicima uličnih nereda u Londonu, Parizu ili Hamburgu?», pri čemu je imao u vidu šetnju Ketrin Ešton po ulicama Kijeva, ruku pod ruku sa liderima tamošnje buntovne opozicije.

Međutim, slabo dopiranje ovakvih izjava do srpske javnosti možda je posledica onoga što se obično naziva – «deljenje zajedničkih evropskih vrednosti», a to u suštini znači da se od zemalja-članica Evropske unije i kandidata za članstvo, uvek očekuje samo klimanje glavom i favorizovanje onog što kažu zvaničnici iz Brisela. Prema tome, logično je da ni Radio-televizija Srbije u tome ne može biti izuzetak.

Ratko Paić

Glas Rusije

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime