Ruđer ne obustavlja nastavu, poštuje sva uputstva

0
692
Zlatibor Lončar / Foto: YouTube Screenshot

“Samo molim za poverenje i razumevanje. I moja deca idu u školu i pridržavaju se svega onoga što kaže struka. Nismo neko od onih koji kažu da idu tuđa deca, a da naša nisu otišla. Povodom toga, povodom vaše informacije da škola “Ruđer Bošković” ne radi, evo sad sam proverio, pre nego što sam dolazio ovde, apsolutno nije tačno. Škola “Ruđer Bošković” ne obustavlja nastavu. Evo, da se ne bi širilo, ovo vam je informacija od pre bukvalno deset minuta. Ako je to dovoljno. ” – Ministar zdravlja o slučaju privatne škole koja uvodi onlajn nastavu zbog virusa (Tanjug, 13.3.2020.)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za medije povodom korona virusa, izričito je rekao da privatna škola “Ruđer Bošković” ne obustavlja nastavu, kao i da će poštovati sva uputstva države. Njegova reakcija usledila je nakon što su mu novinari tražili objašnjenje pošto je ministar prosvete Mladen Šarčević prethodno rekao da ta škola od ponedeljka prelazi na onlajn nastavu.

Pitanje novinara zateklo je Lončara. Na komentar da je “član Vlade uneo zabunu, rekavši da će njegova škola od ponedeljka preći na onlajn nastavu, a da će direktori drugih škola koji na svoju ruku rade, biti kažnjeni”, ministar Lončar je reagovao – nevericom.

“Stvarno ne mogu da verujem, iskreno, da je tačno da se zatvara “Ruđer Bošković”, a imamo stav da se ne zatvaraju škole. Zato sam i proverio. Ja ne mogu ništa više da uradim od toga i stvarno verujem u ovu informaciju koja je od pre deset minuta, jer nisam neozbiljan čovek. Dakle, “Ruđer Bošković” ne obustavlja nastavu. Evo da razjasnimo sad, iako je bilo nekih špekulacija”kazao je Lončar.

Da Vas podsetimo:  Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

Škola “Ruđer Bošković”, zaista, makar prema obaveštenju na zvaničnom sajtu ne obustavlja nastavu, već je od ponedeljka organizuje preko onlajn platformi za one učenike koji nisu u mogućnosti da pohađaju redovne časove. Đaci koji su u mogućnosti, mogu da dolaze u školu.

Osim toga, škola je na sajtu objavila i saopštenje povodom reakcija u javnosti.

O ovom slučaju oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije iz jula 2018. suvlasnik gimnazije “Ruđer Bošković“ i nekadašnji direktor.

Šarčević je za BIRN rekao “da je tačno da škola ‘Ruđer Bošković’ počinje da sporovodi onlajn nastavu, ali da to nije u suprotnosti sa preporukama Vlade Srbije”.

Dodao je “da se pravi buka ni oko čega, samo zato što je on povezan sa tom školom”.

„Kada budemo uskoro pustili online sistem nastave za sve škole u Srbiji onda mi niko neće čestitati na tome“, rekao je Šarčević, kao i da se radi na tome da već naredne nedelje svi budu u mogućnosti da imaju onlajn nastavu.

Javnost je, međutim, reagovala, ne zato što je ministar povezan sa školom, već zato što u državnim prosvetnim ustanovama (koju pohađa najveći broj dece) nastava nije još prekinuta, odnosno organizovana onlajn, iako je to slučaj u većini zemalja u kojima postoji korona virus.

Šta su preporuke države na koje se pozivaju Lončar i Šarčević?

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas (11. 3. 2020, prim. Istinomer) novi dopis svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji. U dopisu se navodi:

„U skladu sa merama donetim na sastanku najviših državnih zvaničnika i predstavnika svih nadležnih institucija, uz mišljenje i saglasnost eminentnih epidemiologa, obaveštavamo vas da se proces vaspitno-obrazovnog i obrazovno-vaspitnog rada obavlja redovno, jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada. Ovi pokazatelji prate se na dnevnom nivou i reagovaće se u skladu sa pristiglim podacima”, stoji na zvaničnom sajtu ministarstva.

Da Vas podsetimo:  Miloš Obilić je terorista, Srbi su krivi za sve: Čemu bi Hag da uči našu decu?

U obavezujućem uputstvu ministarstva se, međutim, ni jednim slovom ne pominje organizovanje onlajn nastave koju će, prema najavama, sprovoditi škola “Ruđer Bošković”.

Da sublimiramo informacije koje imamo.

Državne škole, prema instrukciji Ministarstva prosvete (a na preporuku stručnjaka) moraju i dalje da organizuju nastavu prema redovnom programu i to fizički, u školama. Privatna škola “Ruđer Bošković” od ponedeljka organizuje i onlajn program zbog situacije sa širenjem korona virusa, jer očigledno za to ima uslova.

Da se vratimo na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara još jednom.

Kako je rekao odgovarajući na novinarsko pitanje, škola “Ruđer Bošković” ne obustavlja nastavu, što jeste tačno. Propustio je, međutim, da kaže od ponedeljka đaci ove škole ne moraju fizički da dolaze u školu (zbog čega su roditelji učenika ostalih škola i zabrinuti), već da će nastavu organizovati i preko onlajn platformi. Bez tog ključnog podatka, informacija ne samo da nije potpuna, već javnost navodi na pogrešan zaključak. Nije rekao ni to da je drugim (državnim) školama takva mogućnost zabranjena, odnosno da još uvek nije omogućena. Zbog toga, Zlatibor Lončar za ovu izjavu dobija ocenu – zloupotreba činjenica.

Država sluša struku, struka se premišlja?

O tome da li nastava treba da se obustavi zbog korona virusa i kada, oglasili su se i najviši predstavnici vlasti. To međutim, uz izjave ministara, samo je napravilo dodatnu zabunu. Na konferenciji za novinare predsednica Vlade Ana Brnabić je ranije saopštila da do daljeg neće biti obustave nastave. Članovi Kriznog štaba Vlade Srbije koji predvodi premijerka rekli su da u ovom trenutku nema razloga za to jer deca nisu ugrožena i ne prenose virus.

„U ovom trenutku zatvaranje škola, vrtića i fakulteta bilo bi kontraproduktivno u nekoj meri, ne bi se garantovalo da deca i mladi ljudi ovako daleko od raspusta sede kućama u izolacija, da se ne bi sakupljali u školama, već na drugim mestima i ne bismo ništa pametno učinili ništa ovom merom. I i pored našeg političkog instistiranja i histerije u društvu, ne postoji u ovom trenutku stručno opravdanje. I ja ne mogu da donesem tu odluku suprotno stavu struke, naglasila je Brnabić.

Da Vas podsetimo:  Otkud na Jarinju simbol Vagnera?

Međutim, iako je na početku delovalo da imaju jedinstven stav, i da je struka jednoglasna, epidemiolog Predrag Kon dao je izjavu koja nije u poptunosti u saglasju sa zvaničnim stavovima koje je javnost čula u seriji konferencija za štampu poslednjih dana.

Kon je izjavio da će podneti ostavku u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 Vlade Srbije u slučaju da se mere protiv širenje koronavirusa ne poštuju, odnosno ako se škole u Srbiji zatvore, na primer, na dve nedelje. On je rekao da je njegov stav da obrazovne institucije treba zatvoriti do kraja školske godine. Kon je gostujući na TV Prva rekao da „misli da je odluka (o zatvaranju škola) već doneta“ i da se tek očekuje veći broj obolelih u Srbiji.

On je objasnio da je protiv zatvaranja škola na nekoliko nedelja zato što bi se u suprotnom deca na nastavu vratila u trenutku kada se očekuje da epidemija bude na vrhuncu.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime