Rusi MIG-ove remontuju u Srbiji

0
622
mig
Foto: Srđan Ilić / MIG-29 na aerodromu Batajnica

Remont aviona MiG-29 koji su najavljeni kao donacija srpskoj vojsci obaviće stručnjaci kompanija iz Ruske Federacije, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane Insajderu. Dodaje se da će remont biti obavljen u kapacitetima Vojske Srbije čim avioni budu isporučeni Srbiji.

„Rok za završetak planiranog remonta je, prema zaključenom ugovoru, osam do 10 meseci sukcesivno, a ne duže od 12 meseci od trenutka isporuke aviona Srbiji“, dodaje se u odgovoru Ministarstva odbrane Insajderu.

Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane, nedavno je za Radio Slobodna Evropa naveo da će ruski MiG-ovi 29 najverovatnije biti rastavljeni u Ruskoj Federaciji i dopremljeni transportnim avionima.

Miloradović dodaje da se ne zna kako će izgledati transport, da li će doći i neko od ruskih zvaničnika i da li će biti i svečanog dočeka.

„Stručne službe dve strane i nadležni organi intenzivno rade na realizaciji projekta. Razmišlja se o tome da jedan od šest doniranih MiG-ova 29 bude remontovan u Rusiji, iz tehničkih razloga, zbog potrebnog nivoa radova na tom avionu“, rekao je Miloradović za Radio Slobodna Evropa.

On, međutim, nije mogao da precizira kada će avioni stići u Srbiju jer će, kako je naveo, to biti poznato tek nakon ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina i tehničkih usaglašavanja. Miloradović je rekao da će ceo vojno-tehnički aranžman s Rusijom koštati 185 miliona evra.

On je objasnio da taj iznos obuhvata finansiranje cele eskadrile od 10 aviona i svih radova na njima.

„Avioni iz Rusije se ne naplaćuju, šest MiG-ova 29 su donacija. Program obuhvata generalni remont i produženje roka službe za tri godine, a zatim za još 10 godina, za tih šest aviona i četiri postojeća MiG-a 29 Vojske Srbije“, rekao je Miloradović.
Ugovor o donaciji MIG-ova tajna

Da Vas podsetimo:  Ko će ugasiti svetlo za sobom?

Početkom februara, novinari redakcije Insajder.neta tražili su od Ministarstva odbrane ugovor o donaciji šest borbenih aviona MIG 29. Međutim, Ministarstvo odbrane odbilo je da dostavi novinarima Insajdera ugovor pravdajući to „poverljivošću podataka“.

Ministarstvo tada nije precizno navelo osnov po kom se novinarima Insajdera uskraćuje dokument o donaciji borbenih aviona čija je nabavka predstavljena kao važan bezbednosni interes svih građana Srbije.

U odgovoru Insajderu se navodi da je Ministarstvo odbrane posredstvom komisionara JP Jugoimport SDPR zaključilo „odgovarajuće komercijalne ugovore s ovlašćenim predstavnicima ruske strane“.

„U takvoj vrsti ugovora uobičajeno se definišu obaveze u pogledu obostrane zaštite poverljivosti podataka, zbog čega Ministarstvo odbrane sadržaj ugovora ne može da ustupi ili stavi na uvid trećoj strani. Poverljivost podataka u ugovoru važi za pomenute ugovore s Ruskom Federacijom, isto kao što važi i za nedavno zaključen ugovor za nabavku devet helikoptera H145M, pripadajućih usluga i industrijske saradnje kompanije Airbus Helicopters i Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je tada za Insajder.net da je Ministarstvo odbrane bilo obavezno da navede „konkretan interes i razlog“ za uskraćivanje ugovora, bez obzira na to da li se ugovor ovlašćenih predstavnika Srbije i Rusije predstavlja kao državna ili poslovna tajna.

„Ne može se komercijalnim ugovorom dezavuisati pravo javnosti da zna sadržaj ugovora koji je potpisan u ime te iste javnosti“, rekao je Šabić za Insajder.net.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime