Rusi u Srbiji su jedini narod koji nema svoje predstavnike u Nacionalnom savetu nacionalnih manjina! (VIDEO)

0
255

Odnos Srba prema Rusima u Srbiji jeste bratski, šta više ta granica između dva naroda često se prepliće i gubi, ali Rusi su ma koliko ih blisko doživljavali ipak zaseban narod sa zasebnom kulturom i svojim običajima. I Rusi u Srbiji su jedini narod koji nije definisan pravima nacionalne manjine i to iz jednog paradoksalnog razloga – Ruse u Srbiji ne predstavljaju Rusi, već grupa Srba koja je na taj način našla način da zaradi a ne da nekome pomogne, što i jeste pravi razlog formiranja i postojanja nacionalnog saveta nacionalnih manjina.

Marina Galogaža predsednica udruženja sunarodnika Rusije u Srbiji

Gost emisije Vaseljenska bila je Marina Galogaža, predsednica udruženja sunarodnika Rusije a tema emisije su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina koji se održavaju 13. novembra.

“ Mi i Crnogorci smo zadnji u Srbiji koji su formirali nacionalni savet i to 2018. godine. Bilo je pokušaja i ranije, ali naši Srbi su nam govorili – ma dajte, šta će vam nacionalni savet, vi ste naši, vi ste zaštićeni. Međutim, vreme je pokazalo da je itekako potreban nacionalni savet, da nama trebaju institucije preko kojih bi mogli da ostvarujemo svoja prava za koja smo bili jednostavno uskraćeni, “ navodi Marina i dodaje:

“ Mi jesmo jedan narod, mi jesmo Srbima najbliži narod. Kad gledaš istoriju, ne znaš gde se završava ruska a počinje srpska, i gde počinje srpska a završava se ruska. Ali dešavanja u svetu su takva i pored toga Srbija je ostala poslednja zemlja na svetu gde se dobro odnose prema Rusima, još uvek.“

Marina je iznela niz problema sa kojima se suočavaju povodom izbora za nacionalni savet nacionalnih manjina i postojanje još listi koje pretenduju da predstavljaju ruski narod na predstojećim izborima, a na kojima nema nijednog jedinog Rusa.

Da Vas podsetimo:  NOVI ZAKON O DRŽAVLJANSTVU OTIMA DRŽAVU OD GRAĐANA

O odnosu prema Rusiji i onome čime se oni kao Savet bave, pogledajte u celoj emisiji.

Autor i voditelj: Vesna Veizović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime