Da li će Rusija napasti Ukrajinu?

0
887

Ruska-vojska-600x410

Pre šest godina, ruski poslanici uputili su se u Južnu Osetiju i Abhaziju, dve države koje su proglasile svoju nezavisnost od Gruzije još 1990.-ih.

Građanima ovih dvaju, dotad nepriznatih zemalja, ponudili su rusko državljanstvo. Ubrzo je zazveckalo oružje – započeo je rusko-gruzijski rat. Rusija je, naime, tvrdila da na taj način štiti svoje državljane.

Ovaj primer argument je onih analitičara koji tvrde – u Ukrajini će se dogoditi isti scenario. Jer, nekolicina ruskih zastupnika u ponedeljak uveče stigli su na ukrajinsko poluostrvo Krim. I poručilo Krimejcima da mogu zatražiti rusko državljanstvo.

Rusko-gruzijski rat vođen je između Gruzije s jedne te Rusije, Abhazije i Južne Osetije s druge strane. Pobedili su Rusi, što je dovelo do vrlo ograničenog priznavanja ovih dvaju zemalja i velikog nezadovoljstva Zapada. Dok jedni tvrde da su narodi Abhazije i Južne Osetije postigli dugo željenu nezavisnost, drugi ovaj rat nazivaju agresijom Rusije na Gruziju.

Iako se Viktoru Janukoviču spočitava da sluša naredbe iz Rusije, ukrajinski zvaničnici su od gruzijsko-ruskog rata u mnogo navrata isticali da neće priznati ove dve zemlje. Ministar spoljnih poslova Konsantin Griščenko je 2010. rekao kako je teritorijalni integritet i nepovredivost granica stvar principa.

Janukovič je priznavanje ovih dvaju zemalja i Kosova nazvao „povredom međunarodnog prava“. Ukrajina je danas u situaciji kao Gruzija prije šest godina.

Tokom kulminacije ukrajinske krize mnogi analitičari su predvideli da bi se Ukrajina mogla podeliti na dve zemlje – zapadnu, proevropski orijentisanu, i istočnu, prorusku, u sastavu koje bi bio i Krim. Krim je, inače, tokom 1950.-ih bio dar sovjetskog vođe Nikite Hruščova Ukrajini, kao simbol prijateljstva dvaju zemalja.

Na Krimu se nalazi Sevastopolj, luka u kojoj je smeštena ruska Crnomorska flota i čiji su stanovnici već bili svedoci incidenata između ukrajinske i ruske vojske. Tako je, naprimer, ukrajinska mornarica pokušala zaustaviti ulazak ruskih brodova u sevastopoljsku ruku upravo kada su se vraćali iz gruzijsko-ruskog rata.

Da Vas podsetimo:  Jafa štanglice sa suvim voćem koje se ne peku

Treba napomenuti kako iz Rusije stižu izjave kako vojne intervencije neće biti. Ali, neki mediji barataju drugačijim pretpostavkama temeljenim na gorenavedenim argumentima, ali i navodnim izjavama bivših ruskih obaveštajaca.

dnevne.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime